NFT-urile – un nou concept al ecosistemului criptomonedelor?

NFT
13 aprilie 2022
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Lumea moderna este deja la curent cu criptomonedele care au adus veritabile averi detinatorilor si celor care le produc sau tranzactioneaza. Dar criptomonedele, care si-au bazat avantul fulminant din ultimii ani pe tehnologia blockchain, sunt considerate, mai mult sau mai putin, echivalente ale banilor obisnuiti. Astfel, orice criptomoneda are o valoare de schimb – ca si in cazul oricarei alte valute – si poate fi folosita in cadrul tranzactiilor, achizitiilor de bunuri si de servicii precum si ca metoda de tezaurizare sau investitii. 

Totusi, in afara de criptomonede, un alt concept incepe sa se dezvolte destul de mult pe baza aceleasi tehnologii blockchain: NFT-urile, iar in acest articol vei afla cateva detalii si informatii despre acest concept relativ nou si despre modul de functionare al acestuia. 

Cuprins

1. Ce este NFT si ce sta in spatele acestui acronim

Aparute relativ recent, daca e sa ne raportam la scara istoriei tehnologiei blockchain, NFT-urile, a caror denumire provine de la prescurtarea expresiei “Non Fungible Tokens” sunt consemnate pentru prima data in jurul anilor 2017-2020. Din insasi denumirea lor se poate deduce ca sunt entitati non-fungible. Fungibilitatea inseamna caracteristica unui bun de a putea fi inclus in operatiuni de schimb sau de comert. Din acest punct de vedere, banii, care sunt la randul lor tot o marfa, sunt bunuri fungibile deoarece pot fi schimbati cu alte bunuri sau cu alti bani in functie de valoarea pe care piata o stabileste. 

In mod similar banilor clasici, criptomonedele bazate pe tehnologia blockchain sunt bunuri fungibile deoarece indeplinesc aceeasi functie cu cea a monedelor clasice adica permit detinatorului sa le foloseasca pentru a efectua tranzactii si a obtine bunuri si servicii sau sa faca investitii. 

Pentru a intelege NFT-urile este nevoie de intelegerea a doua concepte: ce este mai exact un NFT si, mai ales, psihologia umana. Totusi, nu ar trebui sa te gandesti ca trebuie sa devii expert in blockchain sau psiholog pentru a patrunde in lumea tranzactiilor cu NFT. 

Asa cum ai vazut deja, spre deosebire de criptomonede care se bazeaza si ele pe conceptul de token, NFT-urile sunt valori nefungibile, adica nu pot fi schimbate pentru alte bunuri sau marfuri. Mai precis, NFT-urile sunt token-uri sau jetoane nefungibile care nu pot fi schimbate pentru alte bunuri, dar scopul lor principal este acela de a oferi creatorilor de continut – mai ales celor care actioneaza in lumea digitala (influenceri, artisti, etc.) un mod de control mai bun asupra proprietatii intelectuale asupra creatiilor lor unice. Pentru exemplificare, se poate compara un NFT cu o minge de fotbal cu autograful original al fotbalistului preferat, sau cu un tablou cu semnatura originala a pictorului care l-a pictat, dar totul transpus in lumea digitala.   

2. Despre NFT-uri sau jetoane nefungibile si modurile in care se pot obtine si valoriza

Toate datele asociate unui NFT sunt inregistrate cu ajutorul tehnologiei blockchain, fapt care asigura ca nu pot exista indoieli asupra detinatorului acestora precum si a provenientei lor. De aceea, este foarte greu ca NFT-urile sa fie disputate intre creatorii de continut deoarece detinatorul drepturilor de autor al acestora poate fi foarte simplu de identificat. 

Creatorii de continut pot crea NFT-uri din rezultatul muncii lor intr-un mod relativ simplu, iar apoi le pot tranzactiona pe piata de profil. Exista deja o serie de piete in care colectionarii sau investitorii pot cumpara sau vinde prin licitatie NFT-uri, veniturile obtinute apoi, sau cel putin o parte a acestora, revenind autorilor. Desigur se pot obtine si profituri destul de insemnate in cadrul pietei de NFT-uri asemenea oricarei alte piete de bunuri din gama artei, de exemplu, bunuri vandute prin intermediul caselor de licitatie sau in mod direct. Desigur, veniturile obtinute din NFT sunt impozabile, la fel ca orice alte venituri. 

NFT-urile pot constitui o baza de afaceri pentru creatori care isi pot valorifica astfel creatiile de orice natura mult mai usor si mai sigur. Deschidera unei mici afaceri in acest domeniu modern poate primi un sprijin important prin intermediul unui program inteligent de facturare si contabilitate asa cum este, de exemplu, CIEL Start care simplifica foarte mult partea de raportare si de gestiune contabila a unui business lasand mai mult timp creatorilor sau investitorilor si comerciantilor de NFT-uri pentru obiectul lor principal de activitate. 

In concluzie, fie ca esti creator de continut, fie ca esti doar un investitor care sesizeaza si fructifica oportunitati, NFT-urile sunt o modalitate excelenta si moderna de a-ti valorifica talentul, pasiunea si inteligenta. 

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre