Poate fi refuzat concediul de odihna al angajatilor? Tot ce trebuie sa stii ca angajator

refuz concediu de odihna
19 iulie 2021
Citire: 3 minute
Articole publicate

Ca angajator, ai diverse obligatii fata de salariati, printre care acordarea zilelor de concediu de odihna, asa cum este mentionat in contractul de munca. Insa, sunt situatii in care poti refuza acordarea concediului de odihna. Afla mai jos in ce conditii.

Reglementare legala – tot ce trebuie sa stie angajatorii despre concediul de odihna

Concediul de odihna este reglementat de Codul muncii la articolele 144-151 din lege. Dreptul la concediul de odihna este unul fundamental al angajatului. (art. 39, alin.1, lit. c – Codul muncii).

Conform cu directiva UE 2003/88/CE  privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, referior la concediul anual:

(1)   Statele membre iau masurile necesare pentru ca orice lucrator sa beneficieze de un concediu anual platit de cel putin patru saptamâni in conformitate cu conditiile de obtinere si de acordare a concediilor prevazute de legislatiile si practicile nationale.

(2)   Perioada minima de concediu anual platit nu poate fi inlocuita cu o indemnizatie financiara, cu exceptia cazului in care relatia de munca inceteaza.

Se observa ca aceste precizari sunt si in Codul muncii din Romania, minimul de 20 zile lucratoare (4 saptamani)-(art. 145, alin. 1 – Codul muncii) si compensarea in bani a concediului abia la incetarea contractului (art.146, alin. 3 –  Codul Muncii).

Astfel, durata concediului de odihna este stabilita de legiuitor ca fiind minimum 20 zile lucratoare, dar bineinteles ca durata efectiva poate fi mai mare conform cu contractele de munca aplicabile, regulamentul de ordine interioara sau negocierea angajatului cu angajatorul.

Sarbatorile legale si zilele libere platite stabilite prin contractele colective de munca nu se includ in perioada concediului de odihna. (art. 145, alin. 3 – Codul Muncii)

De asemenea, nu afecteaza durata concediului de odihna nici:

(art. 145, alin.4 – Codul muncii)

Cum se aproba si cum se efectueaza concediul de odihna

Concediul de odihna se efectueaza anual pe baza de programare colectiva sau individuala. Programarea concediului este reglementata de art. 148 din Codul muncii. Programarea se face pana la sfarsitul anului in curs pentru anul urmator.

Textul articolului 148 este in concordanta cu Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Programarea colectiva se face cu consultarea sindicatului sau dupa caz a reprezentantilor salariatilor si pentru perioade care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca, dar daca programarea se face fractionat angajatorul este obligat sa faca in asa fel programarile incat fiecare angajat sa efectueze cel putin 10 zile de concediu.

Indiferent ca se face programarea individuala sau colectiva, concediul trebuie anuntat cu cel putin 60 de zile inainte. Pentru a beneficia de concediu de odihna, angajatul trebuie sa intocmeasca cererea pentru concediu de odihna, care este aprobata sau nu de angajator.

Cererea pentru concediul de odihna trebuie sa fie aprobata in scris, pentru a se evita un posibil conflict cu angajatul sau pentru a nu fi interpretata eronat si angajatul sa inteleaga ca daca a depus cererea concediul este si aprobat.

Plata concediului de odihna

Conform codului muncii plata concediului de odihna se face cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. (art. 150, alin.3 – Codul Muncii)

Cand poti refuza aprobarea concediului de odihna

Conform art. 149 din Codul Muncii, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel, salariatul trebuie sa efectueze concediul de odihna in perioadele programate. Desi se precizeaza in Codul muncii de programare, angajatorul este nu este obligat sa o efectueze. Lipsa programarii nu afecteaza dreptul la concediul de odihna si nici angajatorul nu poate refuza acest drept deoarece ar fi un abuz.

Dar, atunci cand exista o programare si nu exista motive obiective pentru care angajatul sa nu poate fi efectua concediul de odihna, angajatorul poate refuza cererile neplanificate ale angajatilor.

Situatii in care angajatorul poate refuza aprobarea concediul de odihna:

Daca cererea de concediu de odihna nu este aprobata, angajatul nu poate lipsi de la serviciu deoarece va fi pontat absent nemotivat. Acest lucru care poate duce la sanctiunea disciplinara a angajatului si chiar la concediere conform cu contractele colective de munca aplicabile sau conform cu regulamentul intern.

Concediul de odihna este aprobat efectiv de angajator conform cu planificarile anterioare efectuate.

Efectuarea concediilor de catre angajati trebuie facuta in asa fel incat activitatea angajatorului  sa nu fie periclitata si acesta este si rostul programarilor, pentru ca angajatii sa nu beneficieze toti o data concediu. Sau sa isi exercite dreptul la concediul de odihna integral si cursiv, angajatorul riscand sa ramana fara forta de munca.

Cand nu se poate refuza concediul de odihna

Angajatorul nu poate refuza concediul de odihna al unui angajat daca programarea este deja efectuata, decat in situatiile prevazute de lege si anume atunci cand angajatul din motive justificate nu poate efectua concediul (art. 146. Alin.2 si art. 149 – Codul muncii).

Pe timpul concediului de odihna angajatul poate fi rechemat la locul de munca in caz de forta majora sau interese urgent care impun prezenta acestuia la serviciu. (art. 151, alin.2)

Care sunt riscurile angajatorului daca refuza dreptul la concediul de odihna

Angajatorul nu poate ingradi dreptul la concediul de odihna.

Refuzul nejustificat de a nu acorda concediu de odihna poate genera conflicte cu angajatii. Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti (art. 269- alin. – Codul muncii)

De asemenea angajatii carora li se refuza dreptul la concediul de odihna pot face sesizare scrisa la ITM.

Ce se intampla cu concediul neefectuat

Dreptul la concediul anual platit este garantat tuturor salariatilor. (art. 144, alin. 1– Codul muncii).

Dreptul la concediul anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. (art. 144, alin. 2 – Codul muncii)

In cazul in care din motive justificate nu se poate efectua concediul de odihna in cursul anului calendaristic, acesta poate fi efectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul (art. 146, alin. 2 – Codul muncii).

Codul muncii nu precizeaza ce se intampla cu concediul neefectuat in cele 18 luni, astfel ca se poate acorda si dupa aceasta perioada, avand in vedere art. 144, alin. 2 din Codul muncii prin care se precizeaza ca acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Concediul de odihna nu poate fi compensat in bani decat in cazul incetarii contractului de munca, indiferet de motivele incetarii. ( art. 146, alin. 3 – Codul Muncii)

Articol scris de Luana Agapie, specialist in contabilitate si legislatia muncii, ResurseHR.ro

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO