Ce este raportul P&L si ce trebuie sa contina

raport p&l
25 februarie 2021
editor
Citire: 4 minute

Pentru a crea viitorul afacerii tale, trebuie sa citesti prezentul. Iar acest lucru il poti face in mod coerent, fara erori, vazand raportul P&L al firmei. Afla in continuare de ce o analiza a contului de profit si pierdere iti da directia in business.

Ce este un raport P&L?

Raportul P&L sau contul de profit si pierdere, definitie pe scurt: este o analiza a veniturilor, cheltuielilor si profitului obtinut, care arata situatia financiara a unei companii pe o anumita perioada.

Raportul financiar de profit si pierdere se intocmeste semestrial sau anual, fiind cunoscut si ca declaratie de venit, situatia operatiunilor, situatia veniturilor sau situatia performantei financiare.

Formula P&L

Formula P&L este simpla: VENITURICHELTUIELI = PROFIT

Acesta este practic calculul pentru a afla profitul brut. Pentru a afla profitul net, scade taxele din profitul brut.

Cum te ajuta raportul P&L?

O declaratie de Profit si Pierdere te ajuta sa vezi capacitatea companiei de a genera profit prin cresterea de venituri sau scaderea de cheltuieli sau ambele. Practic, ai nevoie de un raport P&L, cre poate fi generat in CIEL ERP, pentru afla starea de sanatate a afacerii tale. Mai exact, cu un astfel de raport stii cat de bine (sau nu) performeaza compania ta si, prin urmare, stii si ce decizii sa iei pentru a creste business-ul sau a redresa lucrurile acolo unde nu arata prea bine.

Pe scurt, intocmirea unui raport de Profit si Pierderi te ajuta sa vezi in ce directia merge afacerea ta, in functie de profitul si pierderile raportate. In cazul in care nu faci profit, iti vei da seama ce trebuie sa imbunatatesti si unde trebuie sa ajustezi cheltuielile.

De asemenea, un P&L te ajuta sa iei un credit de la banca sau sa obtii o finantare de la un investitor. Daca este pe plus, vei vedea in acest raport, care va fi dovada oficiala pentru ca institutiile bancare sa iti ofere o linie de credit.

Poate cel mai important aspect este ca, prin analizarea contului de profit si pierdere, este sa vezi de ce nu faci profit desi vanzarile au crescut. In ciuda faptului ca ai incheiat noi contracte, ai factura serviciile sau produsele vandute si ai incasat banii, profitul tot nu a crescut. Stii care este motivul? Raspunsul il afli intr-un raport P&L.

Ce cuprinde raportul P&L?

Contul de profit si pierderi cuprinde:

Declaratia de profit si pierde este una dintre cele mai dificile si complexe declaratii financiare de completat. In cele mai multe cazuri, aceasta este intocmita de specialistul contabil.

raport p&l

De ce trebuie sa faci un raport P&L?

In ce situatii ai nevoie de un P&L?

Ce iti ofera un raport de profit si pierdere?

  1. posibilitatea de a lua decizii intelepte

Avand la indemana declaratia de profit si pierdere, poti analiza cum functioneaza afacerea ta, pe ce perioada doresti. In functie de rezultatele din P&L, vei putea lua decizii financiare mai bune, potrivite pentru firma ta, intrucat datorita acestui raport stii concret cum stau lucrurile in business-ul tau in privinta veniturilor si cheltuielilor. Iar daca esti pe plus, vei pute investi banii in dezvoltarea afacerii, luand decizii care nu sunt riscante.

2. posibilitatea de a dovedi succesul companiei

Feelingul nu este suficient in business, ca sa nu zicem ca nu ar trebui sa conteze. Ceea ce conteaza cu adevarat sunt cifrele pentru ca acestea nu mint, arata realitatea asa cum este si te ajuta sa iei decizii corecte, fara risc. Si cand vrei sa vezi performanta firmei tale, chiar daca stii in mare ca merge bine, tot la cifre trebuie sa te uiti, in special in raportul P&L, mai ales daca urmeaza sa oferi informtii oficiale despre firma ta si vrei sa convingi investitorii sa investeasca in afacerea ta sau vrei sa listezi firma la bursa.

3. pregatirea de a plati taxele aferente la stat

Cum intr-un raport P&L vezi vezi venituri, cheltuielile si taxele, stii exact cat trebuie sa achiti la stat pentru veniturile si profitul companiei. Taxele sunt obligatorii, prin urmare un P&L te ajuta sa vezi cat ai de platit la ANAF pentru a nu fi penalizat.

Cum te poate ajuta CIEL?

Pentru a avea toate informatiile si, implicit, o imagine de ansamblu privind performanta afacerii tale, in softurile CIEL am creat rapoarte si grafice despre diversi indicatori financiari, implicit P&L. Rapoartele si analizele financiare (VEZI DETALII AICI) sunt generate automat in baza datelor din soft care arata toate veniturile, incasarile, cheltuielile, platile programate, cash flow, profit, pierdere daca este cazul.

Aceste rapoarte le poti cere contabilului tau oricand. Se genereaza rapid, fara bataie de cap, iar tu poti analiza cifrele si decide cu ajutorul lor in favoarea companiei.

raport p&l

Cum te ajuta cash-flow-ul pentru a avea profit

Pentru ca raportul de profit si pierdere sa arate ca esti pe plus, trebuie intai sa ai grija de fluxul de numerar. Gestionarea corecta a cash-flow-ului si imbunatatirea acestuia influenteaza cresterea incasarilor si implicit a profitului.

Cash-flow-ul sau fluxul de numerar este baza, ADN-ul functionarii afacerii tale. In lipsa gestionarii eficiente a cash-flow-ului, firma ta are de suferit, in ciuda faptului ca vanzarile sunt in crestere. Desi un cash-flow negativ nu indica faptul ca business-ul tau este pe pierdere, este esential sa dispui de numerar.

Descopera AICI ghidul complet despre gestionarea CASH-FLOW-ului.

Tu analizezi cash-flow-ul si raportul P&L?

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO