Repartizarea profitului – actul final de indeplinire a scopului oricarei intreprinderi

repartizarea profitului
17 august 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 3 minute
Articole publicate

Intrarea in domeniul antreprenoriatului este guvernata de scopul principal al obtinerii de profit. Profitul este deci ratiunea existentei oricarei forme de initiativa privata, de la cea mai simpla afacere de tipul freelancing-ului sau intrprinderilor individuale, ori a PFA-urilor si pana la SRL-uri sau SA-uri, firme cu anvergura nationala sau internationala. 

Cuprins

Profitul este fundamentul capitalismului si al pietei libere, iar fiecare antreprenor doreste maximizarea acestuia pentru a-si spori, pana la urma, castigul potential obtinut din repartizarea acestuia la finele exercitiului financiar. In acest articol vei afla cateva notiuni despre repartizarea profitului din punct de vedere contabil. 

1. Repartizarea profitului – elemente economice, legislative si unelte de lucru pentru o evidenta clara a rezultatelor

Din punct de vedere economic, intreprinderile, de orice natura, se conduc dupa trei mari categorii de decizii luate de antreprenori:

Repartizarea profitului reprezinta, atat din punctul de vedere al teoriei economice, cat si al sferei concrete, financiar-contabile si de management, finalitatea ciclului sau proceselor care alcatuiesc activitatea unei intreprinderi de orice nivel. 

Profitul este, de fapt, rezultatul diferentei intre totalul veniturilor obtinute de intreprindere (oricare ar fi forma ei de organizare) si totalul cheltuielilor facute in scopul obtinerii acelor venituri. Acest rezultat reflecta profitul brut din care se scad taxele si impozitele prevzute de legislatia in vigoare. Ceea ce ramane este denumit profit net si de acesta antreprenrii pot dispune in functie de interesele lor. 

Esentiala in activitatea firmei este urmarirea constanta de catre antreprenori a situatiei veniturilor si cheltuielilor care se poate face foarte comod azi cu ajutorul rapoartelor P&L emise de softurile specializate de administrare a afacerilor. 

Baza legala ce guverneaza repartizarea profitului este Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Potrivit acestui act normativ fundamental, profitul obtinut se poate repartiza in functie de hotararea adunarii generale al actionarilor sau a asociatilor. Este de mentionat ca aceasta decizie poate fluctua intre reinvestirea partiata sau totala a sumelor din profitul net, constituirea de rezerve sau fonduri pentru viitorul activitatii, sau distribuirea sub forma de dividende catre actionari. 

Desigur, decizia este influentata de o serie de factori ce tin mai ales de politica fiscala curenta a statului dar si de viziunea si dorinta de expansiune pe piata a antreprenorilor. 

2. Exemplu de monografie contabila a repartizarii profitului

Legea mai sus mentionata se opune totusi repartizarii profitului obtinut daca nu s-a procedat mai intai la recuperarea pierderii din antii anteriori, daca aceasta exista. 

Din punct de vedere contabil repartizarea profitului este guvernata de Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014. Potrivit acestui act normativ inregistrarea acestei operatiuni in contabilitate se face pe fiecare destinatie conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor. 

In ceea ce priveste monografia contabila aceasta se concentrează in jurul contului 129 – Repartizarea profitului. Astfel partea de debit a acestui cont va nota rezervele constituite din profitul anului fiscal curent, iar partea de credit va nota profitul net realizat si care a fost repartizat la rezerve. 

In esenta, un antreprenor trebuie sa retina ca, din punct de vedere contabil, contul 129 este un cont de activ, iar soldul acestuia reprezinta profitul repartizat.

Antreprenorii pot avea o imagine clara in orice moment a situatiei firmei din punct de vedere al profitului utilizand softuri avansate de analiza si raportare asa cum este cazul CIEL ERP, cu ajutorul carora pot sti ce decizii sa ia in timp util pentru a imprima actiunile necesare care sa conduca la obtinerea sau cresterea nivelului profitului. 

Ca o concluzie de etapa se poate spune ca atat reinvestirea profitului, cat si acordarea de dividende ca moduri de repartizare a profitului, desi opuse ca si natura, au efecte benefice pentru actionarii firmei. Astfel prima directie de actiune asigura finantare proprie pentru viitoarele investitii fara a apela la credite costisitoare, iar cea de-a doua, inseamna de fapt o remunerare a capitalului investit de actionari in intreprindere. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre