Taxe salariale: ce trebuie sa stie antreprenorii pentru a-si conduce business-ul cu succes!

taxe salariale
18 noiembrie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Taxele pe salariul minim ii pot pune in dificultate pe antreprenori, mai ales daca sunt la inceput de drum si vor sa isi dezvolte business-ul intr-un mod corect si profitabil. In Romania, acestea reprezinta aproximativ 45% din suma pe care angajatorul o ofera personalului sau. Totusi, atunci cand intra in calcul tichete, retineri, prime, concedii cu sau fara plata, lucrurile se pot complica putin. De aceea, trebuie sa stii ce solutii sunt viabilDe multe pentru afacerea ta si cum sa apelezi la ele. 

1. Taxe salarii: cum se calculeaza si unde se platesc

In primul rand, trebuie sa cunosti diferenta dintre salariul brut si cel net. Primul reprezinta banii pe care angajatorul se ofera sa ii plateasca, din care se retin ponderile catre stat. Cel net este suma pe care angajatii o primesc in cont, dupa ce s-au scazut toate taxele si impozitele pe salarii. De exemplu, daca te raportezi la minimul pe economie de 2300 de lei, salariul net va ajunge de 1386 lei. 

In al doilea rand, trebuie sa stii unde se platesc contributiile salariale si unde ajung aceste sume. Ei bine, ele se impart in modul urmator: Casa de Asigurari Sociale (25%), Casa se Asigurari Sociale de Sanatate (10%) si Impozitul pe Venit (10%). De asemenea, angajatorul trebuie sa plateasca o anume Contribuție Asiguratorie pentru Muncă de 2,25%. Pentru angajatii cu studii superioare, calculul este acelasi, insa suma difera. Ei vor avea un salariu minim brut de 2350 de lei si net de 1413 lei. 

Angajatii cu venituri brute mai mici de 3.600 de lei si cu persoane in intretinere, pot beneficia de o deducere personala. Acest lucru inseamna ca taxele pe salariu vor fi mai mici decat cele obisnuite. Antreprenorii nu trebuie sa se sperie de o astfel de deducere, deoarece, nu este suportata de ei, ci de catre stat. 

Este foarte important ca angajatorul sa cunoasca toate aceste detalii pentru a avea control total asupra cash-flow-ului companiei, dar si pentru a respecta in totalitate prevederile legale. Pentru ca de cele mai multe ori este complicat sa tii evidenta cheltuielilor, trebuie sa te orientezi catre un program inteligent de calcul. Acesta te va ajuta sa eliberezi resurse pretioase din munca administrativa si sa te ocupi de activitati mult mai importante. 

2. Taxe salariale: cum sa te folosesti de functionalitati care te salveaza

Ti-ai imaginat vreodata ca un program iti poate oferi flexibilitate, mai mult timp liber si un avantaj fata de competitori? Acest lucru este posibil cu un soft de salarizare usor de folosit si intuitiv, care iti pune toate informatiile necesare despre angajati la dispozitie. Peste 85% dintre companii au ales sa opteze pentru implementarea unei strategii multi-cloud cum este CIEL Salarii Cloud, deoarece, genereaza rapid date, rapoarte si are o multime de functionalitati potrivite tuturor tipurilor de business.

Pe langa faptul ca automatizarea reprezinta eficientizarea muncii, un astfel de program iti ofera acces non-stop la rapoartele care tin de evidenta cheltuielilor salariale, te ajuta sa generezi rapid documente pentru personalul tau, precum: adeverinta de venit, de concedii, medicala sau de sanatate si sa completezi istoricul fiecarui angajat in parte cu datele zilelor libere. 

Mai mult, softul iti va calcula automat salariile nete si toate taxele care trebuie sa mearga catre stat. Chiar si pentru cei care beneficiaza de deducere personala ai ocazia de a le inregistra coasiguratii. Nu in ultimul rand, programul iti permite sa generezi automat pontajul, Declaratia 112, sa detii o arhiva cu istoricul fiecarui angajat si sa adaugi prime, tichete sau retineri. 

Toate aceste avantaje iti ofera control total asupra business-ului, siguranta a datelor, iti elibereaza timpul si multe altele. De asemenea, pentru antreprenorii care vor sa fie cei mai buni din domeniu si sa faca performanta in piata in care activeaza,  asistentul CIELITO este cea mai buna solutie. El inglobeaza un concept de asistenta personala ridicat la cele mai inalte standarde de performanta. Acesta foloseste tool-urile pentru ca tu sa devii mai bun in tot ce faci!

Asadar, ia in considerare sfaturile de mai sus, uita de problemele taxelor din salariu si focuseaza-te pe ce este important pentru afacerea ta!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO