Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Cash flow: definitie, metoda de calcul si importanta fluxului de numerar al afacerii tale

cash flow
27 ianuarie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 4 minute
Articole publicate

Cash-flow-ul sau fluxul de numerar este baza, ADN-ul functionarii afacerii tale. In lipsa gestionarii eficiente a cash-flow-ului, firma ta are de suferit, in ciuda faptului ca vanzarile sunt in crestere. Desi un cash-flow negativ (vezi mai jos ce inseamna) nu indica faptul ca business-ul tau este pe pierdere, este esential sa dispui de numerar.

Cuprins

Indiferent cat de mica sau mare este experienta ta in afaceri, managementul cash-flow-ului trebuie sa fie preocuparea ta numarul 1. Nu lasa acest aspect financiar doar in grija contabilului. Cere-i acestuia in mod periodic o analiza a cash-flow-ului ca sa tii evidenta platilor si a incasarilor. Odata ce stii de cati bani lichizi dispui in orice moment, poti lua rapid deciziile corecte pentru a redresa situatia, daca este nevoie.

Da, este important sa depui efort ca activitatea propriu-zisa a firmei tale sa functioneze normal si vanzarile sa creasca. Dar cash-flow-ul este cel care tine in viata afacerea ta. Hai sa vedem DE CE.

Cash-flow: definitie, ce inseamna cash flow pozitiv, negativ sau previzionat si cate tipuri de flux de numerar exista

Cash-flow-ul (fluxul de numerar sau de trezorerie) este diferenta dintre iesirile de numerar (platile facute, cheltuielile) si intrarile de numerar (incasarile de la clienti, furnizori, investitori) ale unei firmei, pe o anumita perioada.

Mai precis, cash-flow-ul este suma de bani (disponibilitati nete) de care dispui in acest moment. Fluxul de numerar poate fi intocmit saptamanal, lunar, trimestrial si anual pentru a analiza cum functioneaza procesul de plati si incasari in firma ta si ce trebuie sa imbunatatesti.

Ce este cash flow-ul pozitiv sau ce este cash-flow-ul negativ

Diferenta dintre cele doua este simpla:

Desi tu ai poate ai vandut mai bine si ai si emis facturi, dar inca nu ai incasat banii. Stim toti ca nu toti clientii platesc la tine. Aceasta este una dintre problemele care afecteaza fluxul de numerar, adica ai bani, dar inca nu sunt ai tai. Iar daca ai bani, dar inca nu sunt ai tai, poti ajunge in situatia in care sa nu poti face anumite plati sau investitii importante.

Cate tipuri de cash-flow exista

Fluxul de numerar este diferentiat pe urmatoarele categorii:

Rolul cash-flow-ului intr-o afacere si de ce TREBUIE sa-l analizezi periodic

Fluxul de numerar este cel care tine afacerea in viata, prin urmare are cel mai important rol in compania ta. Este mai important chiar si decat profitul.

In mod evident, este esential sa cresti vanzarile, sa ai profit, dar inainte de toate trebuie sa gestionezi eficient fluxul de iesiri si intrari de numerar, deci ce cheltuiesti si ce incasezi.

Cand incepi o afacere, o parte din cash-flow provine din surse proprii, economii sau imprumuturi, iar pentru a construi o relatie buna cu furnizorii si clientii poate ca te vezi nevoit sa accepti diverse cerinte, cum ar fi sa platesti mai devreme furnizorii si sa incasezi mai tarziu de la clienti.

Dar probleme cu fluxul de trezorerie apar in orice moment, indiferent de cat timp este afacerea pe piata. Anularea unei comenzi foarte mari, pierderea unui contract valoros, intarzieri de plata din partea clientilor, cheltuieli neprevazute pentru firma ta sunt cateva dintre situatiile care pot afecta disponibilul de numerar. De aceea, fluxul de numerar trebuie analizat constant.

Cum te ajuta mai exact analizarea cash-flow-ului

Moduri prin care poti imbunatati cash-flow-ul

Fluxul de numerar poate fi imbunatit din doua perspective: din cea a incasarilor si din cea a cheltuielilor.

cash flow
Evidenta cash-flow-ului
Ideal pentru a gestiona un cash-flow sanatos

Profit vs cash-flow: de ce fluxul de numerar este cel mai important

Proftul este important, dar mai important decat profitul este fluxul de numerar deoarece acesta asigura sanatatea afacerii tale. O firma poate supravietui fara profit, dar NU fara un cash-flow gestionat sanatos. Fara suficienti bani disponibili, firma ta poate intra in incapacitate de plata si in faliment.

Astfel, pentru multi antreprenori este o adevarata provocare sa mentina un cash-flow pozitiv in firma lor. Pentru a-i ajuta, am creat un raport de cash-flow in CIEL Conta, cel mai complet soft de contabilitate de pe piata, cu numeroase rapoarte. In softul CIEL, cash-flow-ul este calculat rapid in functie de sumele incasate si cele cheltuite pe o anumita perioada. De asemenea, softul te ajuta sa faci previziuni clare privind disponibilitatea numerarului.

Tu ce faci pentru a avea numerar disponibil? Cele mai multe probleme cu cash-flow-ul pot fi evitate usor prin intermediul tehnologiei, mai exact al unui soft complet integrat, cum este CIEL ERP, pentru a tine evidenta intregii gestiuni si a incasarilor, cheltuielilor si veniturilor. Si, bineinteles, pentru a te ajuta sa iti cresti business-ul in mod sanatos.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre