Cafeneaua CIEL – modificari fiscale 2019

De Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania

Modificarile fiscale din ultima perioada, care nu au fost deloc putine, ne-au cam dat putin peste cap activitatea, la unele dintre acestea ne asteptam, altele ne-au luat prin surprindere, nu-i asa, dragi contabili?

Zilele trecute am avut placerea sa il avem alaturi de noi, la seminarul GRATUIT Cafeneaua CIEL, pe prietenul nostru Cristian Rapcencu, unul dintre specialistii cei mai apreciati pe fiscalitate din Romania, asa cum au aratat-o si mesajele primite dupa eveniment.

S-au atins o multitudine de subiecte la Cafeneaua din 14 martie, Cristi dorind sa ofere informatii relevante pentru cei prezenti, din modificarile fiscale cu impact, ce au tot aparut din luna decembrie incoace. Alegerea a fost una potrivita, intrebarile fiind puse firesc, una dupa alta si acoperind o gama larga de situatii intalnite in practica economica.

Am vorbit si despre modificarile pe constructii, cu precizari legate de salariul minim de 3000 lei, obligatoriu de la 01 ianuarie 2019 pentru toti angajatii societatilor din domeniu, cu situatii particulare din practica, mai ales referitoare la cei part-time, la cum poate influenta o zi de concediu medical, de exemplu, aplicarea sau nu a facilitatilor pentru un salariat.

Am vorbit si despre salariul minim pe economie sau, mai bine spus, despre cele 3 salarii minime pe economie pe care le avem de la 01 ianuarie 2019. Sa facem si o scurta recapitulare:

  • salariul minim garantat de 2080 lei
  • salariul minim pentru cei cu studii superioare si vechime de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare – 2350 lei
  • salariul minim in sectorul constructii – 3000 lei

Nu puteam trece peste doua declaratii noi de depus in acest an, si anume cea de inregistrare in scop de TVA prin optiune, de la 01 februarie 2019, si declaratia 107 privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private. Legat de sponsorizari, s-a discutat despre modificarile aduse de Legea 30/2019 pentru aprobarea OUG 25/2018, ce vor fi aplicate de la 01 aprilie atat pentru firmele platitoare de impozit pe microintreprindere, cat si pentru cele platitoare de impozit pe profit si despre Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Tot din Legea 30/2019 am mai discutat despre:

  • ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului
  • modificarea291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul Fiscal, prin care se stabileste ca pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de max. 120 mp si valoarea maxima de 450.000 lei, cota de tva aplicabila este de 5%

La final, ca sa punctam si noi ziua de 14 martie, cand Guvernul a decis in mod oficial amanarea termenul de depunere a Declaratiei Unice pentru persoanele fizice si, concomitent, si plata contributiilor, am completat si noi o astfel de declaratie cu ajutorul lui Cristi. A fost un un exercitiu util pentru toti cei din sala.

In perioada urmatoare vom detalia in cateva materiale, unele dintre temele dezbatute si amintite mai sus.

Ne-a facut mare placere sa va avem alaturi de noi, va multumim pentru toate intrebarile trimise pe e-mail sau adresate direct, pentru interactiune si deschidere. Va asteptam cu drag si la urmatoarele evenimentele CIEL, nu trebuie decat sa ne urmariti pe pagina de facebook CIEL Romania si sa aflati cand au loc.


Autor : Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania