Cafeneaua contabila CIEL – TVA, iubirea noastra!

De Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania

Cum ne-am intors odihniti din vacanta de sarbatori, ne-am gandit sa revenim la obisnuitele noastre seminarii GRATUITE, Cafeneaua Contabila, in cadrul carora am discutat teme de fiscalitate si contabilitate. Pentru primele doua editii am ales ca subiect TVA (atat noutati, cat si lamuriri asupra unor situatii concrete din viata economica).

Subiectul este unul mereu actual, l-a dovedit si numarul mare de persoane care s-au inscris la cele doua editii.

Invitatul nostru pentru cele 2 seminarii a fost Elena Stoian, specialist in ale TVA, care ne-a vorbit mai intai despre modificarile din domeniu, aparute de la ultima noastra intalnire.

Sa le luam pe rand:

OUG 89/2018 prin care se stabilea ca incepand cu 01.11.2018 se aplica cota redusa de 5% pentru:

– servicii de acces la balciuri, parcuri de distractii si recreative (activitati incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329);

– cazarea in cadrul sectorului hotelier, inclusiv pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

– serviciile de restaurant si catering, cu exceptia bauturilor alcoolice;

– utilizarea facilitatilor sportive, activitati incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313.

Pentru serviciile de restaurant si catering, despre care am discutat si la ultima Cafenea din 2018, va aducem aminte sa recititi si O.M.F.P. nr.3659/2018, care contine clarificari si exemple concrete despre cand aplicam cota redusa de 5% si cand cota de 9%.

Celor doua acte de mai sus li s-au adus completari prin Legea nr.13/2019, de aprobare a OUG89/2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.28 din 10 ianuarie 2019.

Prin Legea 13 se completeaza lista operatiunilor pentru care se aplica cota redusa de 5% incepand cu data de 13 ianuarie 2019:

  • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu – telecabina, telegondola, telescaun, teleschi – in scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement.

Un alt act normativ aparut la inceputul acestui an si despre care am discutat a fost Legea 30/2019 pentru aprobarea O.U.G. 25/2018 si prin care se aduc doua noi modificari in domeniul TVA, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2019:

  • modificarea momentului de la care este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului (art.287 lit.d din Legea 227/2015), de la data finalizarii falimentului la data initierii acestuia (data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment)

Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment.


Evident ca au fost necesare si prevederi tranzitorii pentru situatiile in care procedura de faliment a inceput inainte de 01 ianuarie 2019: “In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva / definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.”

  • un alt articol modificat de Legea 30 a fost 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul Fiscal, prin care se stabileste ca pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de max. 120 mp si valoarea maxima de 450.000 lei, cota de tva aplicabila este de 5%. Bani sa avem deci, ca de acum vom beneficia de cota redusa (in conditiile de mai sus)

Despre O.U.G. 114/2018, publicata cand noi eram in vacante, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1116 din 29 decembrie 2018 si modificarile care le-a adus in diferite domenii, am putea sa scriem carti. Azi ne referim doar la modificarile din domeniul TVA, si anume, la prelungirea pana la 30.06.2022 a aplicarii taxarii inverse pentru urmatoarele operatiuni in interiorul tarii (art.331 alin.6 Prevederile alin. (2) lit. c), d), e), f), i), j) si k) se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).

– livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;

– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile in conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva;

– livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2);

– transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare;

– furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final;

– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.

Sa nu uitam si de modificarea introdusa tot de la 01 ianuarie 2019, tocmai din vara, prin Legea 175/2018, si anume cota redusa de 9% pentru serviciile de canalizare.

Cum vom mai avea in timpul anului si la alte modificari legate de TVA, unele asteptate chiar de mediul de afaceri (cum este subiectul despre renuntarea sau nu la split TVA), ne vom mai vedea si auzi in viitor la Cafenele. Dar cum le sta bine unor specialisti, vom dezbate subiectele respective atunci cand ele vor fi emise si publicate in Monitorul Oficial.

Pana la urmatorul seminar “Cafeneaua Contabila” va invitam sa va inscrieti in comunitatea online CIEL Solutii, unde va asteptam cu informatii in timp real despre toate modificarile legislative, plus multe altele, printre care si versiunile noi ale programelor CIEL, dar unde anuntam si datele cand organizam astfel de evenimente.


Autor : Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania