Cand inveti lucruri frumoase si importante relaxat – CIEL Romania

Ne apropiem cu pasi repezi de finalul acestui an si, tragand linie, putem sa spunem ca a fost unul plin de modificari din punct de vedere legislativ, la unele dintre acestea ne asteptam, altele ne-au luat prin surprindere si ne-au cam dat batai de cap, asa cum este cazul TVA-ului!
Chiar in saptamana in care Romania a primit raspuns negativ de la Comisia Europeana in legatura cu plata defalcata TVA, noi, cei de la CIEL Romania, am organizat un nou seminar “Cafeneaua Contabila”, in cadrul caruia am invitat-o pe Elena Stoian sau “doamna TVA-ului din Romania”, cum o alintam noi, sa ne vorbeasca despre toate modificarile fiscale si ce implicatii au acestea in activitatea pe care o desfasuram, fie ca suntem contabili, fie ca suntem antreprenori.

Iata cum a fost

Inca din prima zi numarul inscrisilor a depasit cu mult numarul locurilor pe care le aveam la dispozitie, dovada ca modificare legilative in domeniul tva la serviciile de restaurant si catering au cam dat de furca multora dintre noi. Noroc ca Elena a reusit sa ne lamureasca!
Exact despre aceste modificari am discutat in principal, intrucat ele au venit fara instructiuni clare (nu ca nu ne-am obisnuit cu asta) din partea oficialitatilor. Ca urmare, pentru a intelege foarte bine cand se aplica TVA 5% si cand 9%, am luat exemplele date in proiectul de ordin pentru aprobarea instructiunilor, existent pe site-ul Ministerului de Finante, si le-am analizat cu ajutorul specialistului. La final am putut spune toti cei prezenti ca am inteles cand si cum se aplica: daca livrarea de alimente nu este insotita si de o prestare de servicii conexe, atunci TVA-ul care se aplica este de 9%, in caz contrar se aplica cota de TVA de 5%.
De exemplu, daca organizam o petrecere la sediul firmei, unde aducem mancare de la o firma de catering, avem urmatoarele posibilitati:
– daca firma ofera si servicii de debarasare, servire, atunci factura o vom primi cu 5%;
– daca doar ne va trimite recipientele cu mancare, chiar daca noi le vom da la final tot lor sa le spele, se considera livrare si atunci factura va fi cu 9%.
Este important sa mentionam ca nu se considera serviciu conex doar faptul de a pune la dispozitie una-doua mese la locatie: exemplul din proiect cu firma care detine un stand unde livreaza mici sau la o spalatorie auto, unde ai la dispozitie un loc unde sa astepti si eventual sa mananci un sandvish sau sa bei o cafea.
S-a scos in evidenta faptul ca aceasta modificare nu afecteaza in fapt clientul final, persoana fizica, pentru ca el va plati la fel, dar am retinut ca trebuie sa avem grija daca suntem societate si primim o astfel de factura, cu ce fel de tva este, pentru a sti ce avem voie sa deducem. Astfel, daca primim o factura cu tva de 9%, desi trebuia 5%, chiar daca greseala nu este a noastra, noi trebuie sa respectam regimul corect de tva, si sa deducem doar 5%.
Si pentru ca se apropie perioada cadourilor si a petrecerilor tematice, Elena ne-a atras atentia asupra deducerii (in fapt mai mult a nededucerii) TVA-ului la cadouri, petreceri de Craciun, protocol. Nu s-a schimbat nimic aici fata de anii trecuti, doar ne-am reamintit cu totii despre limita admisa pentru cadouri (100 lei/angajat) si atentia pe care trebuie sa o acordam serviciilor de protocol.
Seminarul a fost unul plin de intrebari, insa, cel mai important este ca la final fiecare participant a plecat fericit pentru ca a obtinut raspunsurile de care avea nevoie.
Pana la urmatorul seminar “Cafeneaua Contabila” va invitam sa ne urmariti si pe blog-ul CIEL Romaia, unde va asteptam cu informatii despre noile schimbari legislative.