Ce este contabilitatea primara? CIEL Romania iti ofera informatii

13 august 2018
editor

Daca esti antreprenor sau manager de afacere, cunostiintele despre contabilitate sunt un plus in evolutia business-ului tau si te vei simti mai sigur pe ceea ce faci, cu o viziune mai clara asupra strategiilor de dezvoltare.

De asemenea, si tu, viitorule student, daca esti in cautarea unui nou domeniu de studiu sau esti dornic sa iti incepi cariera intr-o lume a cifrelor. credem ca informatiile despre ce inseamna contabilitatea primara pe care noi ti le vom prezenta iti vor capta interesul si te vor ajuta sa iei o decizie.

Asadar, esti curios sa afli ce presupune alegerea unei astfel de specializari sau care sunt provocarile la care te vei angaja in urmarea unei cariere in contabilitate?

Nimic mai simplu, Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania, iti ofera toate informatiile necesare pentru a-ti face o parere de ansamblu.

Ce informatii trebuie sa stii?

“Ce este contabilitatea primara?

Conform legislatiei in vigoare, contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obţinute din activitatea persoanelor juridice si fizice care desfasoara activitati economice.

Ca urmare, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia si performanta financiara şi alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatile cu investitorii actuali si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Inregistrarea cronologica si sistematica se face pe baza documentelor justificative. Contabilitatea primara se refera tocmai la intocmirea documentelor contabile justificative care stau la baza inregistrarilor in jurnale.

Haideti sa vedem la ce tipuri de documente ne referim cand vorbim de inregistrare: facturi catre clienti, documente de trezorerie (chitante, dispozitii de incasare / plata catre caserie, ordine de plata, cecuri, foi de varsamant), intocmirea registrului de casa, a notelor de intrare receptie (NIR), a bonurilor de consum si a deconturilor de cheltuieli.

Pot sa desfasor activitatea de contabilitate primara de acasa?

In principiu, orice se poate. Practica insa poate sa ne stea in cale, si, in functie de compania la care lucrezi sau cu care colaborezi, de cum decurge fluxul de informatii, de documentele pe care le inregistrezi, de relatia cu clientii (daca este doar prin intermediul e-mailului sau directa fata in fata), atunci raspunsul trebuie nuantat.

Altfel spus, daca activitatea ta presupune prestari de servicii, daca primesti cererile de oferta pe email sau prin telefon, daca incasarile le faci doar prin banca, atunci nimic nu te opreste sa facturezi de acasa.

Daca insa, activitatea firmei presupune sa primesti marfa in depozit (marfa pe care trebuie sa o verifici efectiv), atunci nu poti sa intocmesti nota de intrare receptie de acasa, trebuie sa fii prezent la locul receptiei.

Daca vreau sa lucrez in domeniu, dar nu am pregatire, ce curs sa urmez?

Daca vrei sa aprofundezi domeniul contabilitatii, recomandarea noastra este sa urmezi cursurile unei universitati de profil economic, cu specialitatea contabilitate. Din experienta si practica, ajuta foarte mult daca liceul absolvit a fost unul asemanator.

Daca doresti sa te perfectionezi, cel putin pentru moment, doar in intocmirea de documente contabile, atunci poti alege din multele oferte ale societatilor de formare profesionala pentru adulti.

Ce curs trebuie sa cauti? Cel de contabilitate primara. In general, firmele care organizeaza astfel de cursuri au impartita programa in cursuri de Contabilitate primara si cursuri de Contabilitate financiara. In general, primele sunt obligatorii pentru a le urma pe celelalte. Indiferent de solutia aleasa, iti dorim spor si suntem siguri ca vei obtine informatii utile pe care sa le folosesti in activitate.

Ce salariu pot castiga?

In functie de activitate, de numarul de ani de experienta, de tipul societatii in care lucrezi, salariul net pe care il poti incasa ca si contabil, porneste de la 1500-1800 lei pentru entry-level, si poate urca pana la aproximativ 3000 lei, pentru pozitia de senior. Vorbim, evident, de valori medii. Mai multe puteti gasi in materialul realizat de partenerii nostri de la Contzilla pe baza sondajului facut in luna ianuarie 2018.

Ce presupune fisa postului pentru un contabil ce tine evidenta documentelor?

Responsabilitatile din fisa postului unui contabil ce tine evidenta primara, le putem extrage din insasi definitia contabilitatii primare:

Ce aptitudini trebuie sa aiba un contabil?

Ei, aici evident ca vom avea o lista deschisa, dar din punctul nostru de vedere, un contabil trebuie sa fie bine organizat, atent la detalii, meticulos, rabdator, sa stie sa isi gestioneze eficient timpul, sa fie obiectiv, lucid, integru, sa aiba atentie distributiva, sa fie mereu informat legislativ, sa stie sa gestioneze situatii de criza, sa stie sa comunice cu colegii, sefii sau clientii si pe limba acestora nu numai in conturi, si de ce nu, sa fie flexibil si creativ.

Ce program de contabilitate primara poti folosi?

Desi in practica se mai gasesc societati care folosesc tipizate pe care le completeaza manual, cele mai multe insa folosesc chiar si pentru cele mai simple documente aplicatii care sa le usureze munca. Sunt multe astfel de aplicatii pe piata, unele ofera numai serviciul de facturare, altele ofera si partea de stocuri, altele sunt integrate si cu partea de contabilitate financiara sau alte functionalitati mai complexe.

Cum alegi? Pai intai trebuie sa iti cunosti nevoile tale in acest domeniu si bugetul de care dispui. Daca nevoile tale sunt simple (facturare, incasare, rapoarte de solduri pe partener) si nu ai nici un buget dedicat,  poti alege aplicatii gratuite, asa cum este si CIEL Facturare, care pe langa beneficiile de mai sus, nu te leaga nici de un calculator sau birou, fiind o aplicatie in Cloud, ceea ce inseamna ca pe baza unui user si a unei parole, poti intra din orice locatie atata timp cat ai acces la internet. Beneficiezi si de mobilitate, free of charge.

Daca insa, nevoile tale sunt mai complexe, atunci trebuie sa iti largesti cautarea, la aplicatii care pot sa acopere intregul tau flux de lucru, atat ca si introducere documente cat si ca si flexibilitate si raportareCIEL iti vine si aici in ajutor, cu o gama variata de aplicatii, care acopera partea de stocuri, de productie, de contracte, in care gasesti toate documentele de care poti avea nevoie dar si multe rapoarte comerciale si financiare care sa te ajute in activitatea ta.”

Te-am convins? Sper ca ti-am oferit toate informatiile necesare despre contabilitatea primara. Nu uita, te asteptam si cu alte noutati  pe pagina noastra de LinkedIn CIEL Romania.

 

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO