Ce presupune inspectia fiscala – CIEL Romania

Atunci cand esti antreprenor, inevitabil, vei primi vizita agentilor care se ocupa de inspectia fiscala. Tocmai de aceea, noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit sa sintetizam principalele aspecte legate de inspectia fiscala, dar sa iti oferim si cateva sfaturi care sa te ajute sa treci cu brio peste aceasta vizita.

In primul rand, ce presupune inspectia fiscala?

Inspectia fiscala se exercita asupra oricaror persoane si entitati, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere sau plata a obligatiilor fiscale prevazute de lege.

Formele de inspectie fiscala la care te poti astepta la un moment dat, conform legislatiei in vigoare sunt:
a) inspectia fiscala generala, prin care se verifica modul de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale ce iti revin pentru o perioada de timp determinata
b) inspectia fiscala partiala, prin care se verifica modul de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale.

Inaintea de desfasurarea unei astfel de inspectii, organul are obligatia sa te instiinteze, in scris, in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala. Asadar, vei stii ca urmeaza sa fii verificat si vei putea anunta din timp contabilul sa isi aloce timp pentru a te sustine in timpul acestor controale.

Avizul ti se va comunica, inainte de inceperea inspectiei, astfel:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili
b) cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili/platitori.

Iata si o parte buna: dupa primirea avizului de inspectie fiscala, poti solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale. Cererea se aproba sau se respinge prin decizie emisa de conducatorul activitatii de inspectie fiscala. Daca cererea de amanare a fost admisa, in decizie se mentioneaza si data la care a fost reprogramata inspectia fiscala.

Partea mai putin buna este ca organul fiscal poate efectua un control fara instiintarea prealabila a celui verificat, denumit control inopinat. Acesta consta in:
a) verificarea faptica si documentara, in principal, ca urmare a unor informatii cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale
b) analizarea documentelor si operatiunilor impozabile ale unui contribuabil/platitor, in corelatie cu cele detinute de persoana sau entitatea supusa unui control fiscal, denumita control incrucisat
c) verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situatia fiscala faptica, precum si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific.

Durata efectuarii acestui control inopinat nu poate fi mai mare de 30 de zile.
In cazul in care vei avea o astfel de inspectie este important sa stii ca te poti baza pe contabilul care se ocupa de afacerea ta, pentru ca el este cel care stie cel mai bine istoricul fiscal al firmei tale. Situatia ideala este sa iti alegi un contabil bun de la inceput, care se documenteaza si care care sa fie informat cu practica curenta si cu noutatile fiscale, dar in care sa ai si incredere.

Exista intotdeauna si posibilitatea de a solicita o opinie de la ANAF – fie telefonic, fie in scris, utilizand portalul pus la dispozitie in acest sens. De multe ori, se poate intampla ca si in cazul ANAF sa existe opinii diferite, de la diferite persoane.

Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit sa iti fie de ajutor si sa iti fie utile in cazul in care vei avea o inspectie fiscala.
Si pentru ca vrem sa fii mereu informat, te invitam sa ne urmaresti si pe pagina noastra de Linkedin CIEL Romania, unde te asteptam cu informatii fiscale la fel de importante pentru succesul afacerii tale.


Autor :