CIEL Romania a intrebat, contabilii au raspuns!

Cu totii stim ca meseria de contabil este una plina de provocari. De la modificari legislative inopinate, si anul acesta nu au fost deloc putine, la termene limita pentru depunerea declaratiilor sau la clienti care solicita pe ultima suta de metri un raport privind evolutia financiara a afacerii lor.

Pentru ca ne dorim sa fim cat mai aproape de tine si sa iti oferim servicii si solutii care sa te ajute cat mai mult in activitatea zilnica pe care o desfasori la birou, in aceasta perioada am efectuat un sondaj de opinie in urma caruia am aflat mai multe despre voi.

Sondajul a fost format din 3 intrebari scurte, cu raspuns deschis sau cu posibilitati la alegere, iar la acesta au participat 200 de contabili din Romania.

Ce spun contabilii despre munca lor?

Intrebarea 1 – “Ce va deranjeaza cel mai mult in meseria de contabil?” – ne-a oferit informatii despre care sunt motivele pentru care activitatea unui contabil devine un pic mai ingreunata.

Astfel, 63% dintre respondenti ne-au spus ca cel mai mult ii nemultumesc modificarile legislative din ultima perioada care le-au cam dat peste cap planurile privind depunerile de declaratii. Nu e o noutate pentru noi, ci vine mai degraba ca o confirmare a ceva ce stim deja in urma feedback-ului pe care il primim cu regularitate de la clientii nostri.

29% dintre contabilii care au participat la sondaj sunt deranjati de clientii care nu respecta data de transmitere a actelor, 7% de neuniformitatea preturilor serviciilor de contabilitate din piata si 1% de birocratie.

Intrebarea 2 – “Ce va multumeste si ce va nemultumeste la programul dvs de contabilitate?” – a fost una deschisa in care i-am invitat pe respondenti sa ne spuna care sunt punctele forte, dar si cele slabe, ale soft-ului de contabilitate pe care il folosesc.

Iata care au fost cele mai intalnite raspunsuri:

Pro:

  1. actualizari rapide ale modificarilor ordin legislativ si fiscal;
  2. raport bun calitate – pret;
  3. aplicatia este intuitiva si usor de invatat.

Contra:

  1. probleme pe partea de salarizare;
  2. suport tehnic ineficient;
  3. nu genereaza rapoarte contabile in mod automat
  4. erorile pe care le intampina atunci cand vor sa introduca date.

Intrebarea 3 – “Ce conteaza pentru dvs cel mai mult atunci cand achizitionati un software contabil?” – a fost tot cu raspunsuri deschise, iar procente mari din cele primite sunt legate de functionalitati, pret, cat de usor este de folosit sau de instalat si de suportul tehnic.

Cei mai multi dintre contabili – 35% – au spus ca pun mare accent pe functionalitatile pe care programul de contabilitate le ofera, deoarece acestea ii ajuta foarte mult in usurarea activitatii de la birou.

Urmatorul aspect pe care contabilii din Romania il au in vedere atunci cand achizitioneaza un software de contabilitate este pretul (27%). Respondentii ne-au spus ca este important in decizia de achizitie, insa tin cont si de functionalitatile pe care programul le ofera, asa cum am spus si mai sus. Practic, ei isi doresc o balanta echilibrata intre functionalitati si pret.

De asemenea, tot un procent de 27% dintre contabilii pe care i-am intrebat ne-au spus ca este important ca programul de contabilitate sa fie usor de instalat si, mai ales, de utilizat. Ei isi doresc ca softul sa fie unul simplu, intuitiv si rapid, astfel incat sa nu intampine foarte multe erori atunci cand vor sa depuna declaratiile lunare, de exemplu.

Un aspect care nu trebuie deloc neglijat din punctul de vedere al respondentilor este calitatea serviciilor oferite de suportul tehnic pe care il ofera cei de la care achizitioneaza programul si promptitudinea acestora in rezolvarea problemelor (11%).

Asadar, chiar daca este prins mereu cu multe declaratii si rapoarte de analiza a cifrei de afaceri pentru clienti, un soft de contabilitate care sa raspunda tuturor nevoilor si care sa aiba functionalitatile necesare, face munca mai eficienta si mai rapida.

Daca si tu iti doresti ca programul tau de contabilitate sa fie pe masura nevoilor si a asteptarilor tale, noi, echipa CIEL Romania, ti-am pregatit pachetul CIEL Solutia Contabilului Profesionist special creat pentru contabilii profesionisti din Romania.


Autor : CIEL Romania