CIEL Romania despre scutitii de impozit pe venit- CASS formula magica

CIEL Romania ne informeaza ca:

O categorie aparte, a carui calcul salarial a suferit modificari de la inceputul anului, este cea a scutitilor de impozitul pe venit. Au fost multe discutii si la finalul anului trecut si anul acesta, despre diferenta de cost care ar trebui acoperita de angajator astfel incat aceasta categorie de salariati sa primeasca acelasi salariu net ca in decembrie 2017.

Pentru asta, in 08 februarie, O.G. 3 a venit cu o idee, un calcul de integrale matematice, de CASS retinuta conform formulei de mai jos:

CASS retinuta= venit brut 2018- CAS datorata 2018 – salariul net decembrie 2017

Simbolurile utilizate au următoarele înțelesuri:

CASS retinuta = contribuția de asigurari sociale de sanatate reținuta de catre angajatori/platitori din salariul brut in luna, care nu poate fi mai mare decat contributia calculata și datorata conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

venit brut 2018 = venitul baza de calcul al CASS, realizat in anul 2018;

CAS datorata in 2018 = contributia de asigurari sociale, calculata si retinuta de catre angajatori/platitori, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

salariu net decembrie 2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contributiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, in luna decembrie 2017, corespunzator salariului brut prevazut in contractul individual de munca, aflat in derulare la data de 31 decembrie 2017.

Ca sa poat aprofita de acest CASS mai mic, angajatorii trebuie sa indeplineasca niste conditii:

  • Salariul brut lunar sa fi fost majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017;
  • Contractul de munca sa fi fost in derulare la 31.12.2017;

NU se aplica formula de mai sus in urmatoarele cazuri:

  • Personalului din sectorul bugetar;
  • Daca prin acordul de vointa al partilor, se diminueaza nivelul salariului brut lunar;
  • Pentru perioada in care contractul de munca este suspendat potrivit Codului Muncii;

Sa retinem ca aceasta modificare a fost facuta numai in contextual mutarii contributiilor de la angajator la angajat, pentru a mentine acelasi cost ca in anul 2017. Deci, pentru mariri de salariu pe motive de performanta, pentru salariatii angajati in anul 2018, NU  se aplica formula. De asemenea, cei care nu au modificat salariul brut ci acorda bonusuri pentru mentinerea salariului net, NU  au dreptul de a aplica formula.

In aplicatia  CIEL Salarii, daca aveti salariati scutiti de impozitul pe venit, care se incadreaza in conditiile mentionate  si pentru care CASS retinuta trebuie sa se calculeze dupa formula specificata in OG 3/2018, adaugati Tranzactia 201, cu valoarea 1.

In declaratia 112, diferenta pozitiva dintre CASS calculata si datorata conform Codului Fiscal si CASS retinuta conform formulei de mai sus, se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct, ca suma dedusa. Concret, pe fiecare salariat in parte se va trece suma calculata, 10% din venitul brut, iar diferenta dedusa se va trece la creanta, astfel incat suma de plata sa fie cea mai mica.

Formula de mai sus se aplica insa pana la finalul anului 2018, de la anul vom vedea ce va mai fi.

Pana una, alta va invitam cu drag sa ramaneti alaturi de CIEL Romania si sa parcurgem impreuna anul 2018, inceput cu aceasta aventura fiscala.

 


Autor :