CIEL Romania vine in ajutorul tau, vezi raspunsurile din cadrul webinarului despre fiscalitate

Specialistul in fiscalitate, domnul Adrian Benta, a raspuns unei alte serii de intrebari primite de la participantii din cadrul Webinarului organizat recent de catre CIEL Romania:

Continuam seria de Q&A din cadrul Webinarului cu cateva raspunsuri la intrebarile voastre despre split TVA:

Q: Un agent economic, comert piese de schimb, vinde marfa unei institutii publice fara sa existe un contract. Are obligatia de a intra la split TVA?

A: ’’Nu, din fericire s-a reglementat, nu intra in split TVA.’’

Q: O societate in insolventa in decembrie 2017 de cand aplica split TVA?

A: ’’Incepand cu 1 martie aceasta societate va aplica split TVA. Mai exact dumneavoastra trebuie sa urmariti ziua in care aceasta a fost inregistrata in registrul societatilor ce aplica split TVA si incepand de a doua zi aveti obligatia sa faceti platile catre aceasta societate defalcat. Deci a doua zi dupa ce a aparut in registru.’’

Q: Ce se intampla cu societatile care la data de 31.12 sunt in insolventa dar ies din insolventa in perioada urmatoare?

A: ’’Daca ne referim la split TVA atunci mai raman in continuare inca 6 luni sa aplice split TVA dupa ce au disparut motivele de insoloventa.’’

Q: Depun zilnic TVA aferentei dintre incasarile si platile efectuate cu numerar in contul meu deschis la trezorerie? (‘’banuiesc ca persoana respectiva se refera la o societate care aplica split TVA’’).

A: ’’Raspunsul nu mai este zilnic, ci la 30 de zile.’’

Q: Cum se procedeaza din punctul de vedere al split TVA cu societatile carora li s-a retras codul de TVA dar au datorii la TVA?

A: ’’Se procedeaza in mod evident foarte bine. Cunoastem ca societatile la care s-a anulat codul de TVA au in continuare obligatia sa colecteze TVA si pana la reactivarea codului de TVA nu au dreptul sa deduca. Prin urmare facturile pe care le vor emite aceste societati vor fi purtatoare de TVA.

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA sau chiar si neplatitorii de TVA cand fac achizitii de la aceste societati in insolventa vor platii TVA ul in split TVA.

Societatea aceasta in insolventa care nu are codul de TVA valid va declara prin 311 TVA ul de plata lunar pana in data de 25 a lunii urmatoare.’’

 

Q: Daca o societate platitoare de TVA are in derulare un contract de consultant cu GAL (grup de actiune locala) trebuie sa aplice split TVA?

A: ’’Nu s-a aplicat, deci doar pentru ca ai un clint un grup de actiune locala nu trebuie sa aplici split TVA.’’

Vom continua seria de Q&A din cadrul webinarului Split TVA, stati apoape: https://ciel.ro/


Autor :