Cifra de afaceri – Ce este si cum se calculeaza?

Cifra de afaceri, un termen popular, poate ascunde pentru unii dintre noi suficiente necunoscute. De aceea, noi, la CIEL Romania, ti-am pregatit mai jos lista informatiilor pe care trebuie sa le cunosti despre acest subiect.

Ce este cifra de afaceri?

Definitia cifrei de afaceri este suma totala obtinuta din vanzarile produselor si a serviciilor prestate pe o perioada de timp determinata. Altfel spus, cifra de afaceri se compune din incasarile realizate de o firma in urma activitatii desfasurate.

Cum se calculeaza cifra de afaceri?

Cifra de afaceri se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor din incasari pe care firma le-a avut. Prin urmare, se iau in calcul facturile incasate si NU cele emise.

La calculul cifrei de afaceri NU vor intra:

  • TVA-ul facturat
  • reduceri comerciale acordate clientilor
  • subventiile pentru plata personalului
  • subventiile pentru investitii
  • veniturile din dividende

Cifra de afaceri reprezinta modalitatea de masurare a performantelor companiilor, indiferent de marime, putand fi clasificate in functie de puterea financiara.

Diferenta intre cifra de afaceri si profit

Cifra de afaceri = Suma incasarilor

Profit = Venitul total din care se scad cheltuielile implicate (salarii, chirii s.a.)

Asadar, cifra de afaceri a unei companii nu este unul si acelasi lucru cu profitul acesteia!

Observatie: In prezent exista impozit pe profit, insa in 2017 a avut loc in Guvern o discutie cu privire la schimbarea si introducerea de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe cifra de afaceri (cu mai multe trepte de impozitare). Reactiile au fost negative, dat fiind faptul ca anumite companii ar fi fost avantajate.

Cifra de afaceri si aplicarea TVA-ului

Cifra de afaceri este un criteriu prin care o firma este inregistrata sau nu ca platitoare de TVA.

In anul 2018 a fost emisa o lege prin care plafonul de inregistrare in scopuri de TVA  s-a marit la 88.500 de euro, echivalentul a 300.000 de lei. Firmele care realizeaza o cifra de afaceri mai mica decat aceasta sunt scutite de TVA, in timp ce companiile care ating o cifra de afaceri egala sau mai mare decat cea stabilita vor plati taxa pe valoare adaugata.

Cifra de afaceri – Ce trebuie sa mai stii?

Cifra de afaceri se imparte in:

  • cifra de afaceri totala – veniturile totale din vanzarea de bunuri sau servicii
  • cifra de afaceri medie – venitul mediu obtinut pe un tip de produs sau serviciu furnizat
  • cifra de afaceri marginala – scaderea sau cresterea veniturilor firmei, lucru datorat in urma vanzarilor unui produs sau serviciu (din gama de produse/servicii puse la dispozitie)
  • cifra de afaceri critica – venitul obtinut din vanzari care reuseste sa acopere cheltuielile firmei

Tu ce prioritati financiare ai pentru firma ta in anul 2019? Ce cifra de afaceri vrei sa atingi? Tine cont ca un program de contabilitate marca CIEL tine evidenta cifrelor firmei tale cu cea mai mare acuratete. Cu ajutorul acestuia, ai acces controlat la informatii, aloci mai putin timp operatiunilor contabile, deci te poti concentra pe realizarea strategiei.


Autor : CIEL Romania