Cifra de afaceri: ce este, cum o poti calcula si cum se diferentiaza de profit

cifra de afaceri
23 ianuarie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Cifra de afaceri este unul dintre cei mai folositi termeni financiari in business. Spre deosebire de profit, care nu este obligatoriu intr-o afacere, cifra de afaceri se calculeaza automat in orice firme. Desi un termen popular si destul de clar ce reprezinta cifra de afaceri pentru cei mai multi antreprenori, totusi acest indicator de business poate ascunde pentru unii dintre noi suficiente necunoscute. Asa ca ti-am pregatit mai jos lista informatiilor pe care trebuie sa le cunosti despre acest subiect.

Cifra de afaceri: ce inseamna si cum poate fi calculata

Definitie cifra de afaceri – Cifra de afaceri reprezinta suma totala obtinuta din vanzarile produselor si a serviciilor prestate pe o perioada de timp determinata. Altfel spus, cifra de afaceri este totalul veniturilor realizate de o firma in urma activitatii desfasurate.

Formula calcul cifra de afaceri >>> Cifra de afaceri se calculeaza prin insumarea tuturor veniturilor facturate.

In mod obisnuit, cifra de afaceri se calculeaza pe un an calendaristic.

La calculul cifrei de afaceri NU vor intra:

Cifra de afaceri reprezinta modalitatea de masurare a performantelor companiilor, indiferent de marime, putand fi clasificata in functie de puterea financiara. Este, astfel, unul dintre cei mai importanti indicatori financiari ai unei afaceri.

Cifra de afaceri: CLASIFICARE

Orice firma isi poate calcula cifra de afaceri in functie de nevoie. Practic, exista urmatoarele categorii de cifra de afaceri:

  1. cifra de afaceri totala – reprezinta totalitatea veniturilor din vanzarea de produse sau servicii
  2. cifra de afaceri medie – reprezinta veniturile din vanzarea unei categorii de produse sau servicii
  3. cifra de afaceri marginala – reprezinta veniturile din vanzarea unei categorii de produse sau servicii

Diferenta intre cifra de afaceri si profit

Cifra de afaceri = Suma incasarilor

Profit = Venitul total din care se scad cheltuielile implicate (salarii, chirii s.a.)

Asadar, cifra de afaceri a unei companii nu este unul si acelasi lucru cu profitul acesteia!

Observatie: In prezent exista impozit pe profit, insa in 2017 a avut loc in Guvern o discutie cu privire la schimbarea si introducerea de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe cifra de afaceri (cu mai multe trepte de impozitare). Reactiile au fost negative, dat fiind faptul ca anumite companii ar fi fost avantajate.

Ce spune legea despre cifra de afaceri a unei companii? – plafonul si aplicarea TVA-ului

In functie de cuantum, dar si de numarul de angajati, cifra de afaceri a unei firme este impozitata diferentiat. In plus, unele firme se pot inregistra ca neplatitoare de TVA. Iata despre ce este vorba mai exact:

In acelasi timp, firmele cu o cifra de afaceri de de cel mult 300.000 de lei au posibilitatea sa nu plateasca TVA. Cele care depasesc aceasta suma vor fi obligate sa se inregistreze ca platitoare de TVA.

De asemenea, firmele cu o cifra de afaceri de cel mult 2,25 milioane lei pot opta pentru TVA la incasare, adica sa amane plata si deducerea TVA pana la data incasarii clientilor si a platii furnizorilor.

Cifra de afaceri – Ce trebuie sa mai stii?

Cifra de afaceri se imparte in:

Tu ce prioritati financiare ai pentru firma ta? Ce cifra de afaceri vrei sa atingi? Tine cont ca un program de contabilitate marca CIEL tine evidenta cifrelor firmei tale cu cea mai mare acuratete. Cu ajutorul acestuia, ai acces controlat la informatii, aloci mai putin timp operatiunilor contabile, deci te poti concentra pe realizarea strategiei.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO