Concluzii dupa Tax & Law Conference – Opinia CIEL Romania

19 martie 2018

Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania, ne impartaseste concluziile sale dupa participarea la evenimentul “Tax & Law Conference”:

”Am primit de la o colaboratoare o invitatie la Tax & Law Conference, editia a 16-a, organizata de Business Review. Nu era prima oara cand participam si stiam ca vor fi si invitati de la Ministerul de Finante si ANAF si am mers cu o curiozitate de copil, sa aflam (economisti, contabili, antreprenori) ce mai este nou, ce ne mai pregatesc autoritatile, ce raspunsuri clare si concrete au.  Si am primit raspunsuri.

Unul din subiectele despre care s-a vorbit cel mai mult a fost declaratia unica pentru persoane fizice, la ce se lucreaza, la ce sa ne asteptam. Pentru ca se lucreaza inca la norme si proceduri, nu o sa va exemplific acum cu calcule, voi astepta publicarea in Monitorul Oficial a  variantei finale, votata in sedinta de Guvern de joi 15 martie.

Ce va confirm insa este ca anul viitor, cei care obtin venituri din dividende sau chirii, de exemplu, vor achita CASS chiar daca au si calitatea de salariati.

Apoi, drepturile de autor vor avea un regim diferit, revenindu-se la stopajul la sursa, inclusiv pentru drepturile deja achitate pentru lunile ianuarie si februarie. La o intrebare a cuiva din sala, ce se intampla cu sumele achitate deja si pentru care s-a retinut numai impozit, cum se va face, raspunsul reprezentantilor ministerului de finante a fost “ se vor face reglari pana la 15 martie 2019”. Da, multumim, dar daca relatia cu cel caruia i-am platit venitul s-a incheiat, ce mai reglez mai ales daca s-a incheiat rau? Nu era oare mai corect sa se aplice de la 01 aprilie stopajul la sursa pentru toate contributiile? Sau de la inceputul anului sa stim foarte clar ce si cum? E doar o intrebare retorica.

A urmat apoi prezentarea doamnei Calugareanu, presedinte ANAF, care a recunoscut nevoia de imbunatatire din punct de vedere structura IT, de comunicare cu contribuabilii si mediul de afaceri, de pregatire profesionala a angajatilor ANAF, de relocare a lor in zone utile, de simplificare a procedurilor, de informatizare a fluxurilor si procedurilor.  Totul a sunat atat de bine si am plecat zicand, hai, ca exista speranta, se poate. Asta pana cand vezi ca serverul este mai mereu in mentenanta in ultima perioada, cand citesti raspunsuri  si despre raspunsuri ale reprezentantilor ANAF fie pe pagina de facebook a lor, fie situatii de la diverse sectoare, cand inca d.112 are situati nerezolvate de ei, cand, cand… Si ai impresia ca ai fost la o intalnire intr-o alta tara cu presedinta ANAF. Nu mi se intampla des, dar dna Calugareanu mi-a facut o impresie buna, sau macar stie sa vanda bine. A lasat garda jos si prin niste exemple date, a confirmat neputinta ANAF, asa cum este acum, de a gestiona multe situatii. A facut intr-un fel, ANAF-ul uman.

Eu cred in relatia om-om, indiferent de ce institutie reprezinta. Am intalnit oameni minunati pe la institutiile statului, care se lupta si ei cu colegii  lor mai putin profesionisti, sa zicem, care preiau din treburile lor pentru ca le place munca pe care o fac si inteleg importanta ei, pentru ca sunt constiinciosi. Dar da, daca nu renuntam la “sfintii” care nu le fac onoare acelor institutii, pana la presedinte (“Dumnezeu”) ne vor manca cei dintai.

Sa avem insa incredere, imi si ne doresc mult sa se schimbe lucrurile in bine pentru toti si simplificarile sa fie…simplificari.”

Ne place sa va avem alaturi si sa va tinem informati. Pentru mai multe subiecte interesante, facute special pentru voi, ramaneti alaturi de CIEL Romania: https://ciel.ro/blog/

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO