Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Concediu medical: Tipuri, Calcul si Reglementari

18 februarie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Concediul medical este un drept al oricarui angajat, cu conditia ca persoana sa fie asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

In perioada pandemiei au aparut noi modificari, astfel concediul medical pentru carantina sau izolare este platit integral. Vezi detalii aici.

Anul 2018 a adus modificari cu privire la concediile medicale, in principal privind stagiul de cotizare, modificari care au actualizat Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, daca te intrebi cum se calculeaza concediul medical, afla din randurile de mai jos.

Cum este platit concediul medical?

Pentru ca un salariat sa primeasca concediu medical este obligatoriu sa fi fost asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate cel putin 6 luni (intr-o perioada de 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical). In cazul in care nu exista stagiu de cotizare, concediul medical nu poate fi acordat si calculat.

Anagajatorul elibereaza o adeverinta tip pe care salariatul o prezinta doctorului pentru a obtine concediul medical. Documentul dat de companie contine doua aspecte importante, calitatea de asigurat a angajatului si situatia concediilor medicale din ultimele 12 sau 24 luni. Apoi medicul elibereaza certificatul de concediu medical, in care specifica datele de identificare ale asiguratului, codul de indemnizatie, tipul de concediu (initial sau in continuare), diagnosticul, perioada acordarii concediului medical si Casa de Asigurari.

Tipuri de concediu medical

Concediu medical – boala obisnuita

Intr-un an o persoana poate sa aiba cel mult 183 de zile de concediu medical, care se numara din prima zi de imbolnavire. Procentul pentru calculul indemnizatiei este de 75%. In cazul in care persoana necesita o operatie in regim de urgenta, cuantumul indemnizatiei lunare pentru incapacitate de munca creste la 100%.

Concediu medical – sarcina si lauzie

Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu cel pentru cresterea copilului. Asadar, concediul de maternitate implica doua perioade, concediul de sarcina (prenatal) si concediul pentru lauzie (postnatal). Fiecare dintre cele doua are un numar de 63 de zile de concediu, deci un total de 126 de zile.

Zilele celor doua concedii, prenatal si postnatal se pot compensa, cu specificatia ca cel de lauzie trebuie sa aiba obligatoriu 42 de zile.

Procentul pentru calculul indemnizatiei, in cazul concediului de maternitate, este de 85%.

Coduri concediu medical

Concediile medicale la care au dreptul persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt mentionate mai jos.

Codul de indemnizatie este completat pe concediul medical de catre medic, care poate fi cel de familie sau un medic specialist si poate avea valori de la 01 la 15. In functie de acest cod este stabilit procentul pentru calculul indemnizatiei:

De exemplu, codul 01 care reprezinta boala obisnuita are un procent de 75% la calculul indemnizatiei, iar codul 08 care semnifica concediu de maternitate (sarcina si lauzie) are la calcul un procent de 85% din indemnizatie.

Cum se calculeaza concediul medical

Indemnizatia pentru concediul medical platit variaza in functie de codul de indemnizatie, in majoritatea cazurilor este intre 75% si 100%. Asadar, pentru o boala obisnuita indemnizatia este 75% din salariu (venit brut), in timp ce o boala infectocontagioasa din grupa A sau o urgenta medico-chirurgicala sunt calculate cu un procent de 100%.

Iata mai jos cum se calculeaza concediul medical:

CIEL Salarii

Datorita tehnologiei si a prezentei programelor dedicate, astazi nu trebuie sa iti faci griji in privinta calculului concediilor medicale,  indiferent de tipul lor, de codul indemnizatiei sau de ultimele modificari legislative.

CIEL Salarii este un program menit sa iti faca munca mai usoara: realizezi automat calculul concediilor medicale, te conectezi de pe orice dispozitiv, fie laptopul de acasa sau telefonul mobil, pentru ca este un soft modern, bazat pe Cloud. In plus, cand au loc schimbari legislative, modificarile in program au loc automat, fara sa fie nevoie sa instalezi o versiune noua. Muncesti eficient si castigi timp!

, , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO