De ce documente si informatii ai nevoie pentru scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri
In materialul anterior am exemplificat cum sunt indeplinite conditiile pentru scutirea de TVA la livrarile intracomunitare de bunuri, daca transportul cade in sarcina furnizorului din Romania.
In materialul de astazi va propunem, tot prin exemple, sa detaliem si ce documente si informatii ar trebui sa obtina furnizorul din Romania daca, conform contractului dintre parti, transportul cade in sarcina clientului care are sediul intr-o tara membra.
Recapitulam si azi cele 3 conditii care trebuie sa fie indeplinite de catre funizor ca sa poata aplica scutirea de tva pentru livrarile intracomunitare de bunuri:
- dovada transportului bunurilor din Romania in alt Stat Membru (cu modificarile aduse de Regulamentul 2018/1912 de la 1 ianuarie 2020);
- codul de TVA valid al beneficiarului (cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi si de produse accizabile catre persoane care nu comunica un cod valid de TVA);
- declararea (corect, fara erori) livrarilor intracomunitare de bunuri in declaratia recapitulativa (D.390), conditie introdusa prin O.U.G. nr.6/2020. Conditia este valabila pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate dupa data de 3 februarie.
Spuneam mai sus ca va propunem azi sa vedem prin exemple, cum poate furnizorul din Romania sa indeplineasca cele 3 conditii daca transportul cade in sarcina clientului din tara membra.
Exemplul 1: Furnizorul X din Romania livreaza bunuri intracomunitare catre partenerul Y din Italia, in luna iulie 2020. Conform contractului, transportul trebuie asigurat de catre clientul din Italia. Acesta angajeaza o casa de expeditie Z, tot din Romania, care la randul ei contracteaza un transportator T, tot din Romania.
Conditiile:
Pentru a aface dovada transporului intracomunitar din Romania in Italia, conform Regulamentului, furnizorul X trebuie sa:
- nu fie afiliat cu casa de expeditie Z, iar casa de expeditie Z sa nu fie afiliata cu transportatorul T;
- aiba informatii cu privire la faptul ca Z si T nu sunt afiliati intre ei si nici cu clientul Y din Italia (trebuie sa solicite aceste informatii).
Cum insa relatia privind transportul nu mai trece prin funizor, acesta neavand nici o relatie nici cu casa de expeditie si nici cu transportatorul, aceste informatii de afiliere trebuie sa fie prezentate de catre clientul din Italia.
Cum insa, in Regulament nu sunt prevederi exprese in privnta acestei situatii, se poate accepta si o confirmare a partilor cu privire la neafiliere, furnizorul din Romania neavand mijloace de proba.
Daca testul afilierii NU este trecut, respectiv cel putin doua dintre partile implicate mentionate sunt afiliate, nu se mai aplica Regulamentul ci OMFP nr. 103/2016 asa cum a fost modificat prin OMFP 2148/2020.
Daca testul afilierii este trecut, nici una dintre partile implicate nu este afiliata, atunci furnizorul X trebuie sa aiba la dosar:
- declaratia clientului din Italia din care sa rezulte ca acesta a realizat transportul bunurilor din Romania in Italia;
- cel putin doua documente prevazute de art.45a din Regulament, respectiv factura emisa de Casa de expeditie si documentul de transport (ex.CMR pentru transportul rutier) emis de transportatorul D. Atentie, aceste documente se vor primi tot prin intermediul clientului Y intrucat acesta s-a ocupat de transport.
- codul de TVA valid al cumparatorului din Italia, cu solciitatea acestuia si trecerea lui pe factura , evident verificand inainte in VIES.
- Declararea corecta a livrarii in Declaratia recapitulativa 390.
Exemplul 2: Furnizorul X din Romania livreaza bunuri intracomunitare catre partenerul Y din Italia, in luna iulie 2020. Conform contractului, transportul trebuie asigurat de catre client iar acesta contracteaza un transportator T stabilit in Romania.
Conditiile:
- Pentru a aface dovada transporului intracomunitar din Romania in Italia, conform Regulamentului, furnizorul X trebuie sa:
- nu fie afiliat cu transportatorul T;
- aiba informatii cu privire la faptul ca Y si T nu sunt afiliati intre ei
Daca testul afilierii NU este trecut, respectiv cel putin doua dintre partile implicate mentionate sunt afiliate, nu se mai aplica Regulamentul ci OMFP nr. 103/2016 asa cum a fost modificat prin OMFP 2148/2020.
Daca testul afilierii este trecut, nici una dintre partile implicate nu este afiliata, atunci furnizorul X trebuie sa aiba la dosar:
- declaratia clientului din Italia din care sa rezulte ca acesta a realizat transportul bunurilor din Romania in Italia;
- cel putin doua documente prevazute de art.45a din Regulament. Cum insa, nu mai exista casa de expedietie si ca urmare atat factura cat si CMR-ul sunt emise de catre acelasi partener (transportatorul), atunci numai este indeplinita conditia prezentarii a doua documente din categoria A si trebuie sa se prezinte un document din categoria B (ex: dovada platii facturii de transport).
Toate documentele de mai sus se solicita de la clientul din Italia, acesta fiind cel care organizeaza transportul.
- codul de TVA valid al cumparatorului din Italia, cu solicitarea acestuia si trecerea lui pe factura, evident verificand inainte in VIES.
- Declararea corecta a livrarii in Declaratia recapitulativa 390.
Am trecut impreuna in trei materiale orin conditiile care trebuie sa fie indeplinite de catre furnizorii din Romania daca vor sa aplice scutirea de TVA cazul unei livrari intracomunitare de bunuri. Acum, la final, vrem sa recapitulam cateva aspecte:
- Regulamentele UE sunt acte juridice cu aplicabilitate generala si ca atare se aplica direct si obligatoriu in toate statele membre ale Uniunii Europene, nefiind necesara transpunerea acestora in legislatia nationala;
- trebuie facuta mereu dovada ca s-a incercat aplicarea Regulamentului, chiar daca nu a fost posibila obtinerea informatiilor de la partenerii din statele membre;
- atunci cand desi s-a incercat nu se poate aplica Regulamentul, devin aplicabile prevederile legislatiei nationale, respectiv prevederile art. 10 din OMFP nr.103/2016, modificat prin OMFP nr. 2148/2020 din iulie 2020;
- testul afilierii cu toti partenerii (vanzatorul, beneficiarul livrarii, casa de expeditii, transportatorul, banca, societatea de asigurare, etc.). trebuie retinut ca in cazul in care furnizorul nu poate face dovada incontestabila a neafilierii conform art.45a din Regulament, atunci trebuie sa faca dovada solicitarii informatiilor si actelor partenerilor si ca nu le- a primit.
- factura emisa trebuie sa contina toate informatiile prevazute la art.319 alin.(20) din Codul fiscal, cu evidentierea codului de inregistrare in scopuri de TVA a partenerului din statul membru;
- operatiunea sa se declare in Declaratia recapitulativa (390) in perioada fiscala in care aceasta livrare a avut loc.
Asa cum v-am obisnuit, va tinem mereu la curent cu noutatile legsilative si venim in intampinarea vostra cu materiale sau intalniri cu specialisti din domeniu.
scutire TVA, scutire TVA la livrari intracomunitare de bunuri