Zile libere pentru parinti: in ce conditii sunt platiti angajatii pentru a sta acasa cu copiii

zile libere pentru parinti
23 octombrie 2020
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 3 minute
Articole publicate

Parintii care au un loc de munca pot beneficia de zile libere platite pentru a-si supraveghea copiii, conform unei noi aprobari in OUG nr.147/2020. Desi sunt platite de catre stat, zilele libere pentru parinti sunt acordate doar in anumite conditii si nu oricarui salariat. Iata ce trebuie sa stie si angajatii, si angajatorii.

Cuprins

In ce conditii si pentru cat timp sunt acordate zilele libere platite pentru parinti

Zilele libere pentru parinti se acorda DOAR atata timp cat scolile, gradinitele si cresele aplica scenariul 2 – scenariu galben (regim hibrid – prezenta prin rotatie in unitate si online) sau scenariul 3 – scenariu rosu (activitate desfasuratata complet online), pe durata starii de alerta sau de urgenta.

Prin urmare, angajatii parinti indreptatiti pot sta acasa cu copiii in toate acele zile in care activitatea din unitatile afectate se desfasoara in regim hibrid sau online.

Zile libere pentru parinti? Cine poate si cine nu le poate primi

Angajatii care au dreptul la zile libere platite

Zilele libere pentru ingrijirea copiilor pot fi luate doar de acei parinti a carora activitate profesionala nu permite telemunca (activitati care implica lucrul cu dispozitive electronice) sau munca de la domiciliu.

Mai mult, zilele libere se acorda angajatilor care au copii in varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie anteprescolara (crese), potrivit Guvernului.

Important! Chiar daca ambii parinti au un job care nu permite lucrul prin telemunca sau munca de la domiciliu, zilele libere sunt acordate doar unuia dintre ei. Prin urmare, intr-o familie, doar mama sau tatal are dreptul la zile libere platite pentru a supraveghea copiii. In familiile monoparentale, parintele care are in grija copilul are dreptul la zile libere platite.

Angajatii care NU au dreptul la zile libere platite

Angajatii tai pot lucra de acasa in programul de salarizare CIEL Salarii Cloud. Descopera avantajele!

Cu cat sunt platite zilele libere pentru parintii angajati

Zilele libere pentru parinti sunt platite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.

Simulare calcul! Castigul mediu brut in 2020 este de 5.429 lei/luna. Astfel, la un calcul simplu, suma maxima pe care o poate lua un angajat pentru zile libere este de 4.072 lei brut. Impartit la numarul de zile lucratoare dintr-o luna (sa consideram 22 de zile), indemnizatia bruta zilnica ar fi de 185,09 lei.

Important! In mod evident, la indemnizatia de 75% din salariu se aplica taxe.

Informatii utile pentru angajatori: tot ce trebuie sa stie firmele

Ce trebuie sa faca angajatii

Parintii care vor zilele libere platite trebuie sa depuna la locul de munca urmatoarele documente:

Cine vireaza banii

Angajatorul este cel care trebuie sa calculeze ce suma de bani trebuie sa primeasca angajatul si tot firma va plati indemnizatia aferenta din bugetul propriul. Urmeaza ca angajatorul sa recuperezii banii de la stat, din Fondul de garantare.

Cum sunt recuperati banii: pasi esentiali

Pentru a recupera sumele platite pentru zilele libere pentru parinti, angajatorii trebuie sa depuna la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca urmatoarele documente:

Timpul limita de depunere a cererii

Pentru a recupera banii de la stat, angajatorii trebuie sa depuna documentele mentionate mai sus in cel mult 30 de zile de la data efectuarii platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei. Important! Nu intarziati deoarece nu veti mai primi sumele platite angajatilor care beneficiaza de zile libere.

Ai nevoie de angajati? Cauta pe Jooble.org!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre