Webinar contabilitate ianuarie 2018

Continuam cu o alta serie de Q&A din cadrul Webinarului organizat de CIEL Romania si Rentrop&Straton.

Q: Ce obligatii fiscale are o persoana fizica fara venituri din tara care detine o societate inmatriculata intr-un alt stat UE de unde incaseaza dividente? Pentru aceasta se achita impozite si contributii la sanatate in tara respectiva?

A: ”O persoana fizica va fi impozitata in Romania daca isi pastreaza rezidenta fiscal in Romania pentru toate veniturile din strainatate urmand aceleasi taxe si impozite respective aceleasi proceduri. Veniturile din dividente din strainatate sunt declarate la ANAF prin formularul 201 pana in data de 25 mai 2018 pentru anul 2017 daca aceste venituri depasesc plafonul de 22 800 lei atunci si acestea sunt in sfera asigurarilor de sanatate aici iar persoana fizica va depunde formularul 600.”

Q: Daca un PFA a suspendat activitatea in anul 2017 dar inainte de a inchide activitatea a realizat venituri peste 22 800 lei trebuie sa mai depuna formularul 600?

Mai exact o PFA a lucrat anul trecut cateva luni, a realizat peste 22 800 lei venituri si a inchis. Mai depunde declaratia 600?

A: ”Din punctul meu de vedere raspunsul este da. In cadrul activitatilor doar pentru PFA cand apar motive de a nu mai fi asigurat te mai duci cu un alt formular 600 sa il depui.

Deci in opinia mea asa as face. Intai m-as duce cu un formular 600 sa ma sigur cu data de 1 ianuarie, si cu data de 2 ianuarie as mai depunde inca unul sa mi se retraga formularul.”


Autor :