Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Cooperativa „Munca in zadar”: OUG 43/2019 – CIEL Romania

22 august 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Trebuia sa se mai intample o nebunie absolut incredibila, ca doar Ministerul de Finante nu ne mai servise incredibil de ceva timp, nu ? Pai da, aveam deja ordonanta 43/2019 care modifica modul de calcul al salariilor din constructii si care intrase in vigoare in luna iulie 2019, iar aseara, pe 21 august 2019, cu doar 4 zile inainte de termenul legal de depunere al declaratiilor pentru luna iulie, au aparut pe site-ul Ministerului de Finante un comunicat si un proiect de Ordin pentru modificarea declaratiei 112 „incepand cu obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019”.

Toate modificarile vin ca urmare a OUG 43/2019, cei direct afectati fiind in primul rand cei cu salariati in constructii.

Sa zicem ca avem si vesti bune, cum ar fi:

  1. vor beneficia de facilitati si cei cu contract de munca de 8 ore care in timpul lunii au un venit brut sub 3000 lei, din cauza unui concediu sau a faptului ca au plecat, s-au angajat in timpul lunii
  2. vor beneficia de facilitati si cei cu contact de munca partial, daca salariul tarifar orar va fi in luna cel putin egal cu 17,928 lei
  3. avem si niste exemple de calcul pentru diferite situatii, ceea ce ne va ajuta pe toti

Vestea mai putin buna si incredibilul de care vorbim:

a) pentru luna iulie, calculul salarial pentru cei din constructii se va face asa: pentru perioada 01-21 iulie 2019, se va tine cont de ce prevede OUG 114/2018 (adica ce stiam pana la luna iunie inclusiv), iar pentru perioada 22-31 iulie 2019 se va tine cont de ce prevede OUG 43/2019.

Ceea ce inseamna ca vom folosi doua moduri de calcul pentru salariati (aceeasi salariati) intr-o luna! Inclusiv in declaratie (asa cum este proiectul acum), se va declara fractionat. In consecinta, societatile cu aceasta situatie, vor face rectificative si la statul de plata si la declaratie (cand o vom avea), pentru ca nimeni nu a putut astepta pana pe 21 august sa plateasca salariile lunii iulie, nu?

Intrebarea evidenta este desigur : „Ce facem? Cum procedam?”

Solutia pentru aceasta situatie de criza, pe care se pare ca o adopta cei mai multi, oricat de frustranta este si pentru angajator si pentru profesionistul pus sa faca efectiv asta, este cea cu calcul salarial pe prevederile OUG 114 , depusa declaratia asa cum este ea acum, si apoi, cand totul va deveni oficial si clar, rectificative (atat la stat cat si la d112). Da, cooperativa „Munca in zadar”.

Indiferent de varianta finala, de cand vom avea d 112, un lucru este clar: vom avea cu totii de lucru, ca sa nu ne plictisim. Noi evaluam si analizam cum putem implementa in solutiile CIEL aceasta modificare cat mai rapid si, ca de obicei, sa scutim cat mai multa munca din partea voastra. Si, revenim cu mai multe explicatii „tehnice”despre modul de calcul pentru luna iulie, asa cum prevede Proiectul publicat aseara,  in curand, pe langa versiunile noi, cu imlementari.

Pana atunci, fie ca zeii sa vegheze asupra sanatatii noastre mintale! Spor la rectificat!  

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre