Cum se calculeaza concediul medical? CIEL Romania

Concediul medical este un drept al oricarui angajat, cu conditia ca persoana sa fie asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Anul 2018 a adus modificari cu privire la concediile medicale, in principal privind stagiul de cotizare, modificari care au actualizat Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, daca te intrebi cum se calculeaza concediul medical, afla din randurile de mai jos.

Cuprins:

 • Concediu medical platit
 • Tipuri de concedii + cod concediu medical
 • Concediu medical – boala obisnuita
 • Concediu medical – sarcina
 • Calcul concediu medical 2019
 • CIEL Salarii

Concediu medical platit

Pentru ca un salariat sa primeasca concediu medical este obligatoriu sa fi fost asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate cel putin 6 luni (intr-o perioada de 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical). In cazul in care nu exista stagiu de cotizare, concediul medical nu poate fi acordat si calculat.

Anagajatorul elibereaza o adeverinta tip pe care salariatul o prezinta doctorului pentru a obtine concediul medical. Documentul dat de companie contine doua aspecte importante, calitatea de asigurat a angajatului si situatia concediilor medicale din ultimele 12 sau 24 luni. Apoi medicul elibereaza certificatul de concediu medical, in care specifica datele de identificare ale asiguratului, codul de indemnizatie, tipul de concediu (initial sau in continuare), diagnosticul, perioada acordarii concediului medical si Casa de Asigurari.

Tipuri de concedii + Cod concediu medical

Concediile medicale la care au dreptul persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt mentionate mai jos.

Codul de indemnizatie este completat pe concediul medical de catre medic, care poate fi cel de familie sau un medic specialist si poate avea valori de la 01 la 15. In functie de acest cod este stabilit procentul pentru calculul indemnizatiei:

 • concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii – cod indemnizatie: 01, 05, 06, 12, 13, 14
 • concediu medical pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale –  cod indemnizatie: 10, 07
 • concediu medical pentru maternitate – cod indemnizatie: 08
 • concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav – cod indemnizatie: 09
 • concediu medical de risc maternal – cod indemnizatie: 15

De exemplu, codul 01 care reprezinta boala obisnuita are un procent de 75% la calculul indemnizatiei, iar codul 08 care semnifica concediu de maternitate (sarcina si lauzie) are la calcul un procent de 85% din indemnizatie.

Concediu medical – boala obisnuita

Intr-un an o persoana poate sa aiba cel mult 183 de zile de concediu medical, care se numara din prima zi de imbolnavire. Procentul pentru calculul indemnizatiei este de 75%. In cazul in care persoana necesita o operatie in regim de urgenta, cuantumul indemnizatiei lunare pentru incapacitate de munca creste la 100%.

Concediu medical – sarcina si lauzie

Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu cel pentru cresterea copilului. Asadar, concediul de maternitate implica doua perioade, concediul de sarcina (prenatal) si concediul pentru lauzie (postnatal). Fiecare dintre cele doua are un numar de 63 de zile de concediu, deci un total de 126 de zile.

Zilele celor doua concedii, prenatal si postnatal se pot compensa, cu specificatia ca cel de lauzie trebuie sa aiba obligatoriu 42 de zile.

Procentul pentru calculul indemnizatiei, in cazul concediului de maternitate, este de 85%.

Calcul concediu medical 2019

Indemnizatia pentru concediul medical platit variaza in functie de codul de indemnizatie, in majoritatea cazurilor este intre 75% si 100%. Asadar, pentru o boala obisnuita indemnizatia este 75% din salariu (venit brut), in timp ce o boala infectocontagioasa din grupa A sau o urgenta medico-chirurgicala sunt calculate cu un procent de 100%.

Iata mai jos cum se calculeaza concediul medical:

 • se aduna salariile brute ale ultimelor 6 luni si se imparte la totalul zilelor lucratoare pentru care s-a cotizat (rezulta media zilnica);
 • la rezultatul de mai sus (baza pentru o zi lucratoare) se aplica coeficientul de pe concediul medical, adica se inmulteste cu 75% (in cazul bolilor obisnuite) si se obtine media zilnica sau indemnizatia de concediu medical pentru o zi;
 • rezultatul de mai sus (media zilnica sau indemnizatia de concediu medical pentru o zi ) se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului medical; asadar, se obtine indemnizatia de concediu pentru perioada in care persoana a fost in concediu medical;
 • primele 5 zile calendaristice din concediu medical se platesc de angajator, iar urmatoarele de Casa de Sanatate; exista situatii cand se plateste integral de Casa de Sanatate, cum este cazul concediilor de sarcina si lauzie;

CIEL Salarii

Datorita tehnologiei si a prezentei programelor dedicate, astazi nu trebuie sa iti faci griji in privinta calculului concediilor medicale,  indiferent de tipul lor, de codul indemnizatiei sau de ultimele modificari legislative.

CIEL Salarii este un program menit sa iti faca munca mai usoara: realizezi automat calculul concediilor medicale, te conectezi de pe orice dispozitiv, fie laptopul de acasa sau telefonul mobil, pentru ca este un soft modern, bazat pe Cloud. In plus, cand au loc schimbari legislative, modificarile in program au loc automat, fara sa fie nevoie sa instalezi o versiune noua. Muncesti eficient si castigi timp!


Autor : CIEL Romania