Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Cum se calculeaza impozitul pe dividende? – Ghid CIEL Romania

25 ianuarie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Dividendele sunt in atentia multora dintre noi. Pentru ca acestea inseamna inclusiv si impozite, este bine de stiut ce sume trebuie platite, dat fiind faptul ca schimbarile legislative au atins si acest palier.

Ce sunt dividendele?

O companie privata care la finalul anului a inregistrat profit poate distribui acest castig catre actionarii firmei, in mod proportional cu numarul de actiuni detinute de fiecare. Dividendele reprezinta partea din profit care revine fiecarui actionar.

Prin urmare, investitiorii beneficiaza de o cota-parte din profit, lucru pe care il stabileste Adunarea Generala a Asociatilor.

Ce trebuie sa stii despre dividende?

Impozitul pe dividende

Compania care a generat profit si a ales sa il imparta catre actionari, este datoare sa plateasca statului 5% din valoarea dividendelor brute. Nu este asadar in sarcina actionarului care primeste cota-parte din dividende.

In 2018 a fost introdusa contributia la sanatate (CASS), in procent de 10%, care revine persoanelor care incaseaza dividendele.

Ce trebuie sa mai stii?

Exceptii de la impozitul pe dividende

Cum se calculeaza impozitul pe dividende?

Realizam o simulare ca o companie X a inregistrat profit in valoare de 30.000 lei.

Observatie: Procentul de 10% pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) nu se calculeaza din suma care ii revine actionarului. Asadar, dupa cum s-a vazut in cazul de mai sus, nu a fost 10% din 28500 lei. Nu conteaza cat ii revine, poate fi si suma de 50000 lei, el va trebui sa plateasca 10% din cele 12 salarii minime pe economie, deci 2280 lei. Suma fixa de 2280 lei se achita trimestrial in 4 transe egale.

Foarte important de stiut:

Urmareste articolele de blog CIEL pentru a fi in contact cu informatia de care ai nevoie.

Iti doresti ca in 2019 sa folosesti un soft practic pentru profesionisti, care sa te ajute sa iti eficientizezi resursele? Atunci programele CIEL iti stau la dispozitie.

Contacteaza-ne!

Telefon: 021.201.53.01

E-mail: ciel@ciel.ro

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre