Cum se calculeaza impozitul pe dividende? – Ghid CIEL Romania

Dividendele sunt in atentia multora dintre noi. Pentru ca acestea inseamna inclusiv si impozite, este bine de stiut ce sume trebuie platite, dat fiind faptul ca schimbarile legislative au atins si acest palier.

Ce sunt dividendele?

O companie privata care la finalul anului a inregistrat profit poate distribui acest castig catre actionarii firmei, in mod proportional cu numarul de actiuni detinute de fiecare. Dividendele reprezinta partea din profit care revine fiecarui actionar.

Prin urmare, investitiorii beneficiaza de o cota-parte din profit, lucru pe care il stabileste Adunarea Generala a Asociatilor.

Ce trebuie sa stii despre dividende?

 • trebuie declarate ca venit, asadar se impoziteaza – este retinut un procent de 5% care este platit de firma
 • de la 1 ianuarie 2018 se plateste CASS pentru dividende in procent de 10%, lucru care ii revine persoanei fizice
 • pot fi distribuite doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale
 • se impart doar persoanelor care au calitatea de actionar/asociat
 • pot fi sub forma de numerar, actiuni si, mai putin frecvent, sub forma de proprietati
 • nu este obligatoriu sa fie impartite, este decizia consiliului de administrare a companiei

Impozitul pe dividende

Compania care a generat profit si a ales sa il imparta catre actionari, este datoare sa plateasca statului 5% din valoarea dividendelor brute. Nu este asadar in sarcina actionarului care primeste cota-parte din dividende.

In 2018 a fost introdusa contributia la sanatate (CASS), in procent de 10%, care revine persoanelor care incaseaza dividendele.

Ce trebuie sa mai stii?

 • cota de 5% pentru impozitul pe dividende platita de companii are loc pana cel tarziu in data de 25 a lunii urmatoare incasarii dividendelor de catre actionari
 • cota de 10% pentru sanatate platita de persoanele fizice are loc doar in cazul in care acestea obtin intr-un an din dividende si alte activitati independente (chirii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole) venituri cu valoare cel putin egala cu 12 salarii de baza minime brute (adica minim suma de > 12 luni * 1900 lei salariul brut minim pe economie = 22.800 lei)

Exceptii de la impozitul pe dividende

 • organizatii non-profit, organizatii patronale, organizatii sindicale
 • dividendele incasate de contribuabilii care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare
 • dividendele incasate de o persoana juridica-romana, societate-mama, de la o filiala a sa situata intr-un stat membru al Uniunii Europene
 • dividendele incasate de persoane juridice straine din state membre UE, societati-mama, de la filialele acestora situate in alte state membre, prin intermediul sediilor permanente din Romania

Cum se calculeaza impozitul pe dividende?

Realizam o simulare ca o companie X a inregistrat profit in valoare de 30.000 lei.

 • Impozitul pe dividende platit de companie = 5% * 30.000 = 1500 lei
 • Dividendele actionarului (daca este unul singur) = 30.000 – 1500 = 28500 lei
 • CASS platit de actionar pentru ca se aplica conditia, a depasit plafonul minim de 22.800 lei, astfel va avea de platit 10% * 22.800 lei = 2280 lei

Observatie: Procentul de 10% pentru contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) nu se calculeaza din suma care ii revine actionarului. Asadar, dupa cum s-a vazut in cazul de mai sus, nu a fost 10% din 28500 lei. Nu conteaza cat ii revine, poate fi si suma de 50000 lei, el va trebui sa plateasca 10% din cele 12 salarii minime pe economie, deci 2280 lei. Suma fixa de 2280 lei se achita trimestrial in 4 transe egale.

Foarte important de stiut:

 • Daca in 2017 CASS era platit doar daca actionarul care primea dividendele nu era salariat, in anul 2018 cei 10% (2280 lei) se platesc chiar daca beneficiarul are calitatea de salariat si este asigurat la sistemul de sanatate.

Urmareste articolele de blog CIEL pentru a fi in contact cu informatia de care ai nevoie.

Iti doresti ca in 2019 sa folosesti un soft practic pentru profesionisti, care sa te ajute sa iti eficientizezi resursele? Atunci programele CIEL iti stau la dispozitie.

Contacteaza-ne!

Telefon: 021.201.53.01

E-mail: ciel@ciel.ro


Autor : CIEL Romania