Cum se completeaza ordinul de plata pentru obligatii fiscale – CIEL Romania

Esti antreprenor sau contabil? Cu siguranta si tu ai avut momente in care te-ai intrebat: “Cum completez un ordin de plata din aplicatia online a unei banci, sa pot plati impozitul x?”, nu-i asa?

Tocmai de aceea, noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit ca nu ar fi rau sa exemplificam scurt si simplu cum trebuie completat un astfel de ordin de plata. Campurile care dau dureri de cap, de fiecare data, sunt cele referitoare la Beneficiar si CUI beneficiar, nu?

In primul rand, trebuie sa stii ca aceste plati se fac in conturi de Trezorerie, deci, indiferent de ce banca utilizezi si indiferent de cum arata aplicatia online a acestora, trebuie intai sa identifici modelul de ordin de plata/tranzactie pentru Trezorerie, astfel incat sa poti trece toate informatiile necesare:

Contul din care se face plata: contul din care vor pleca banii

Suma de plata: suma pe care vrei sa o platesti, de ex: 100.00 RON

Numele beneficiarului: la ce buget se trimit banii (ex: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale etc.)

Contul beneficiarului: intotdeauna un cont de trezorerie va avea in componenta „TREZ”, ex: RO60TREZ70320470101XXXXX

Banca beneficiarului: TREZORERIA

CUI/CNP Beneficiar: aici se trece cnp/cui pentru cine se plateste, nu cif-ul Bugetului unde platesti. Deci, daca achiti un impozit pe persoana fizica, vei scrie cnp-ul tau, iar daca vei plati un impozit pentru societate, vei trece cui-ul societatii.

Detalii de plata: ce anume platesti

Atentie mare cand completezi partea cu cnp/cui, pentru ca altfel banii se duc pe fisa altcuiva ori se intorc. 

Sa luam un exemplu, care se poate intampla, din pacate: cineva detine 2 firme, A si B, si doreste sa faca o plata catre bugetul de stat pentru firma A. Din greseala insa, cand completeaza ordinul de plata, scrie la randul cui/cnp beneficiar cui-ul firmei B.

Nu va conta in acel moment ca se plateste din contul firmei A, ca la platitor scrie numele firmei A, va conta cui-ul si plata se va duce in contul obligatiilor firmei B. Iar mutarea la ANAF  a sumelor de la o firma la alta este aproape imposibila sau pana se intampla, vine deja urmatorul termen de plata si poate aveti plati de facut si la firma B.

In speranta ca nu vei mai intampina astfel de situatii si ca informatiile oferite sunt binevenite, te invitam sa ne urmaresti si pe pagina noastra de linkedin CIEL Romania, unde te asteptam cu o gramada de informatii din domeniul fiscal si de management al afacerii.


Autor :