Cum te inregistrezi in SPV (Spatiul Privat Virtual)? – CIEL Romania

Probabil ai auzit in ultima vreme vorbindu-se si la TV si in metrou despre SPV (Spatiu Privat Virtual) si te-ai intrebat ce insemana mai exact acest lucru, nu-i asa?
Noi, echipa CIEL Romania, ne gandim si la „bobocii” din domeniul financiar-contabil, care au nevoie de informatii pentru a-si dezvolta afacerea. Asa ca, daca ai aflat abia acum despre el si vrei sa il folosesti, mai jos gasesti toate informatiile de care ai nevoie:

Ce trebuie sa stii despre SPV:

Ce este SPV?
Reprezinta un serviciu prin care te informezi asupra obligatiilor fiscale pe care le ai de platit, descarci decizii de impunere, verifici cum declara angajatorul tau contributiile de asigurari sociale etc.

La ce te ajuta pe tine, ca persoana fizica, sa te inregistrezi?
Daca ai venituri, altele decat cele din salariu si pensie, atunci trebuie, in fiecare an, sa depui Declaratia Unica prin care declari veniturile si sunt calculate impozitul si contributiile sociale (dupa caz). Anul acesta, inca mai poti depune la ghiseu declaratia, dar de anul viitor aceasta se va depune numai online. Asa ca de ce sa lasi pe anul viitor ce poti face de acum?

Pasii sunt simpli, desi presupun, in anumite conditii, si vizita la ghiseu. Pe site-ul ANAF, urmand pasii din pagina dedicata SPV-ului, vei ajunge la formularul urmator: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp.
Ce trebuie sa faci aici?
Sa completezi formularul cu datele solicitate, fiind atent la “Tipul de aprobare”!

Exista 3 tipuri de aprobari:
“Verificare numar document”: alegi aceasta varianta doar daca ai primit acasa un plic de la Ministerul Finantelor Publice, care continea o scrisoare referitoare la SPV, cu un numar de document in stanga sus. Acel numar il vei scrie, daca alegi acest tip de aprobare.
“Verificare numar inregistrare decizie”: aceasta etste valabila numai daca ai primit vreodata de la ANAF o decizie de impunere. Acea decizie va avea si ea un numar, pe care il vei scrie pe randul “numar decizie”.
“Aprobare la ghiseu”: aici nu ai ce numar de document sa completezi si este necesar sa te prezinti la orice ghiseu ANAF, pentru identificare si pentru finalizarea inregistrarii. Nu stim cum este la fiecare administratie, dar din experienta noastra nu va dura mult.

Dupa ce ai completat formularul de mai inainte, cu toate datele, vei primi in cateva secunde (daca merge site-ul, bineinteles), un raspuns de confirmare cu un numar de inregistrare.
Daca esti in cazul primelor 2 tipuri de aprobare, poti deja sa te autentifici si sa folosesti SPV-ul! Pentru cele cu aprobarea la ghiseu, avand un numar de inregistrare si cu actul de identitate, mergi la primul ghiseu ANAF care iti apare in cale pentru finalizarea procedurii. Dupa aceea, vei primi un e-mail de confirmare si vei avea liber la depunerea declaratiilor prin SPV.

Speram ca ti-au fost de folos informatiile oferite si ti-au scurtat timpul de cautare si inregistrare. Nu uita ca te asteptam cu subiecte la fel de interesante si pe pagina noastra de linkedin CIEL Romania.


Autor :