De cand a aparut activitatea de contabilitate? – CIEL Romania

Stiai ca cel mai vechi fragment de contabilitate dateaza din anul 1211 si reprezinta registrele unei banci comerciale italiene?

Indiferent daca vrem sa recunoastem sau nu, contabilul unei afaceri este un om de baza care stie sa jongleze cu planul de conturi si cu cifrele, astfel incat sa duca business-ul pe culmile succesului, si noi, la CIEL Romania, stim acest lucru.

Munca unui contabil implica multe activitati, de la evidente si documente contabile, la calcule, depuneri de declaratii, calculul profitului unei afaceri samd.

Insa de cand a aparut meseria de contabil? Si stramosii nostri trebuiau sa tina atat de multe evidente financiare si se luptau tot cu atatea termene limita, aveau si ei un ANAF?

Ei bine, noi, echipa CIEL Romania, iti oferim posibilitatea ca in pauza de cafea sa afli istoria uneia dintre cele mai importante meserii, si anume aceea de contabil pe care, poate, chiar o si practici!

Iata de unde a inceput totul

Oamenii au fost dintotdeauna doritori sa aiba o evidenta a lucrurilor pe care le aveau in posesie si, mai ales, sa evite cat de mult posibil inselaciunile. Astfel, contabilitatea s-a nascut odata cu economia de subsistenta a comunei primitive, desenele din pesteri nefiind altceva decat forme incipiente ale „socotelilor”: cate animale au fost vanate si mancate, cate piei s-au jupuit si cate haine au rezultat etc.

Odata cu aparitia scrisului la sumerieni –anii 3000 inainte de Hristos– au inceput sa apara si primele evidente contabile. Cum reuseau? Simplu, utilizand o vergea de lemn, scribul scria pe o placa de argila umeda numele partilor, obligatiile asumate de acestea si obiectele comercializate. Acestia semnau atestand astfel corectitudinea datelor inscrise. Suna cunoscut, nu? Acest lucru nu s-a schimbat de atunci!

Ai auzit de Hammurabi – al saselea rege al primei dinastii a Babilonului (2002-1960 i.e.n)? El a fost primul autor notabil de contabilitate. Din perioada lui au fost descoperite numeroase tablite cuneiforme, cu texte privind tinerea legala a conturilor. Pe aceste tablite existau inscrise cifre, efectuate adunari lungi si verificari de calcule.

Bineinteles ca, dupa cateva sute de ani, aparitia papirusului a intarit modul de inregistrare si detaliere a tranzactiilor comerciale, iar mai presus de atat, aceasta a fost si perioada in care au aparut primele forme de control a inscrisurilor contabile. Iti vine sa crezi? Inca de pe atunci exista cineva precum ANAF-ul din ziua de astazi!

Abia incepand cu anii 600 i.e.n, grecii au adus cea mai insemnata contributie la ceea ce cunostem noi ca fiind contabilitatea, si anume utilizarea unor monede de schimb, aspect ce a determinat dinamizarea activitatii financiar bancare.

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie! Cum crezi ca arata in acea vreme un centru contabil?

Ei bine, sigur vei ramane surprins sa aflii ca in Grecia antica acestea erau templele. Si cam ceea ce faci intr-o banca astazi puteai face si atunci intr-un templu, doar ca la o scara mai mica si fara carduri. Si da, nu era deloc simplu, deoarece primii bancheri tineau un registru-jurnal in care detaliau operatiunile zilnice, scriind veniturile si cheltuielile!

Un pic mai tarziu, bancherii romani au perfectionat tehnica contabila, deschizand conturi pentru terti. Lor li se datoreaza separarea incasarilor de plati prin folosirea in registrul de casa a doua coloane numite acceptum (credit) si expensum (debit).

Dupa cum prea bine stim, contabilitatea a fost si este dependenta de dezvoltarea economica. De aceea de-a lungul timpului ea a parcurs un proces de modernizare accentuata in Europa, odata cu dezvoltarea acestui continent. Astfel a fost preluat sistemul numeric arab care a conferit simplitatea si usurinta propice dezvoltarii.

Prima carte despre stiintele contabilitatii a aparut in anul 1494, atunci cand s-a publicat prima lucrare ce apartinea calugarului Luca Paciolo, cu titlul Summa de Aritmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita. Acesta recunoaste in cartea sa ca nu el a creat contabilitatea, ci doar descrie un mod de inregistrare ce se practica in timpul sau. De asemenea, el ofera prima definitie a contabilitatii: „obiectul contabilitatii il constituie tot ceea ce dupa parerea negustorului, ii apartine pe sume, precum si toate afacerile mari si marunte, in ordinea in care au avut loc”.

Obiectul de studiu al contabilitatii nu a aparut dintr-o data in structura completa. El s-a conturat intr-o perioada lunga de timp, aparand ca o necesitate.

Infatisarea actuala a contabilitatii o datoram Frantei unde in 1673, printr-o ordonanta a lui Colbert, comerciantii au fost obligati sa tina registre contabile si cartea-jurnal a primit calitatea probatorie in justitie. Astfel, contabilitatea devine un instrument de control al statului asa cum este si in prezent.

In prezent, prin contabilitate se cunoaste, se gestioneaza si se controleaza patrimoniul si rezultatele obtinute de catre persoanele fizice sau juridice care au calitatea de comerciant.

Bineinteles, cum acum traim in era tehnologiei, devine din ce in ce mai usor sa tii evidenta contabila pentru unul sau mai multe business-uri daca folosesti un soft performant, asa cum este si CIEL Conta, care sa te ajute sa iti indeplinesti mai rapid si fara erori task-urile de la serviciu.

Cam atat am avut sa iti povestim despre istoria contabilitatii, insa ramai aproape, revenim cu noi subiecte la fel de interesante pe care sa le citesti in timpul pauzelor tale de cafea!


Autor : CIEL Romania