Declaratia 112 – erori si atentionari frecvente: CIEL Romania ne arata ce trebuie sa avem in vedere:

14 mai 2018
editor

Acest inceput de an a fost al modificarilor pe salarii, nu-i asa dragi contabili? De aceea, noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit sa recapitulam cele mai importante informatii despre declaratia 112.

Cuprins

Declaratia 112 – Ce este?

Declaratia 112 – Model ANAF

Declaratia 112 – Erori la depunere

Declaratia 112 – Stare si recipisa

Declaratia 112 – Ce este?

D112 reprezinta declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Declaratia 112 cuprinde date privind obligatiile fiscale ale platitorilor, dar si date necesare stabilirii prestatiilor sociale potrivit legislatiei, acordate de Casa Nationala de Pensii Publice, cea a Asigurarilor de Sanatate si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Declaratia 112 – Model Anaf

Declaratia, in format pdf, o gasiti pe site-ul ANAF > Servicii online > Declaratii electronice. De acolo, daca doriti sa folositi pdf-ul, trebuie sa descarcati “soft A”. Fiecare modificare legislativa atrage dupa sine si modificari in structura si formatul lui D122, de aceea trebuie sa fiti atenti la versiunea de declaratie pe care o depuneti, sa fie in concordanta cu legislatia pentru luna pentru care depuneti.

Declaratia 112 –Erori la depunere

Profitam de ocazie sa iti amintim ca Atentionarile nu inseamna ca declaratia nu a fost depusa cu succes, ci doar ca sunt anumite elemente care difera de regulile din structura  lui D112.

Daca, in schimb, pe recipisa apare <Erori>, atunci declaratia NU a fost depusa din punct de vedere ANAf, deci trebuie sa corectezi si sa retrimiti.

Dar hai sa luam pe rand cateva din cele mai intalnite erori si atentionari pe D112, cel putin in acest an, cu rezolvarea lor:

Pana de foarte curand, cand ANAF a modificat validarile lui d112, am avut multe atentionari si erori referitoare la contributiile pentru contractele part-time.

Astfel, indiferent de aplicatia de salarii pe care o folosesti, toate transferand corect sumele din statul de plata in D112, ai observat cu siguranta ca  pdf-ul avea o “logica” a lui, care ne cam punea la munca manuala.

Practic, pentru cei care au venitul brut sub 1900 lei la societatea respectiva, dar sunt incadrati la capitolul exceptie, pdf-ul recalcula pana de curand contributiile la 1900 lei, ca urmare, la acesti salariati  trebuia sa modificam manual sumele, pe rd.10 si 11.

Mai mult,  xml-ul si recipisa contineau atentionari pentru acesti salariati, tocmai datorita acestui calcul. Dar, din august 2017 pana acum, ne cam obisnuisem cu ele, nu-i asa?

Cu una din versiunile aparute in mai-iunie, s- au rezolvat aceste doua aspecte, era si cazul, zicem noi, sa nu mai muncim manual.

Strans legat de situatia de mai sus, mai aparea frecvent o eroare la d112. Era posibil, daca nu erau corectate bine creantele respective de care vorbeam mai sus, la acei salariati part-time sa mai apara o eroare pe recipisa. Atentie, nu aparea la validarea pdf-ului, ci pe recipisa.

Eroarea respectiva avea un mesaj diferit, in functie de creanta unde nu e corect:  <Creanta 02. Contributia individuala de asigurari sociale retinuta de la asigurati difera de suma calculata eroare regula:A21.2(pt. codOblig=412) suma introdusa (1000)= suma calculata conform regulii ( 1050)>.

Ce trebuia facut?

Mai intai sa verifici cu atentie toti salariatii exceptii, daca atunci cand s-au corectat sumele manual, nu cumva s-a gresit sau s-a uitat vreunul. Apoi, pentru siguranta, poti sa dai si “actualizare creante” din butonul de la finalul creantelor globale.

Ti-am reamintit aceste atentionari si erori care in principiu nu mai sunt de actualitate, gandindu-ne ca poate mai ai declaratii de rectificat pe lunile anterioare si daca folosesti un alt pdf, mai vechi, te vei lovi de ele.

Odata cu OG.8 si modalitatea de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru concediile medicale, este posibil sa apara o atentionare asemanatoare celor pentru part-time, ca nu corespunde suma de pe creante cu suma calculata. Daca nu se mai modifica nimic, de la 01 iulie, respectiv 01 octombrie, revenind la calculul OG3, aceasta atentionare ar trebui sa dispara. Vom vedea insa ce ne aduce viitorul.

O alta atentionare intalnita frecvent, care nu tine de calcul, este cea cu data certificatului medical: “data acordarii certificatului medical initial trebuie sa fie aceeasi cu data de inceput a perioadei de valabilitate sau mai mare cu cel mult o zi”. Asta este o atentionare care supara multi contabili, nu-i asa? Ca doar certificatul medical nu este acordat de el si poate ar trebui si medicii sa fie atenti la astfel de lucruri.

Atentie mare la zilieri! Daca aveti, in declaratie trebuie sa specificati foarte clar la sectiunea C, tip contract, in ce categorie intra, intrucat s-a detaliat foarte mult acel punct 3 unde ii incadrati in trecut.

Tot ca noutate de anul acesta, desi D112 nu o sa va dea nici atentionari si nici erori, nu uitati cand aveti concedii medicale, nu are importanta de care, sa treceti codul de diagnostic. Este obligatoriu de anul acesta, cand va duceti cu dosarul la casa de sanatate.

Cam acestea ar fi cele mai intalnite atentionari si erori in D112, lista nefiind, evident, una inchisa.

Declaratia 112 : Stare si recipisa

Aminteam si mai sus, ca unele atentionari si erori apar la validarea pdf-ului sau xml-ului, altele numai pe recipisa primita dupa depunere. Cum facem depunerea on-line? Modalitatea clasica este intrand pe site-ul e-guvernare, https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/my.policy , avand evident un certificat digital pentru depunere declaratii. Dupa incarcarea declaratiilor pe site-ul mentionat, se primeste un numar de inregistrare.

Verificarea recipisei se face accesand Stare D112,  https://www.anaf.ro/StareD112/ , unde, pe baza indexului primit si al CUI-ului societatii, ajungeti in pagina de vizualizare a declaratiilor depuse in ultimele 60 de zile, cu starea in care se afla. O declaratie in dreptul careia scrie “documentul are erori de validare”, nu este considerata o declaratie depusa, trebuie vazuta eroare/erorile de pe recipisa si dupa rezolvarea acestora, redepusa declaratia.

In speranta ca nu vei primi recipise cu erori de pe stare d112, iti dorim spor la depus declaratii!

In plus, daca vrei sa iti usurezi munca de contabil si sa castigi timp si energie, incearca acum  gratuit cel mai bun soft de salarizare: CIEL Salarii.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO