Declaratia 112 – erori si atentionari frecvente: CIEL Romania ne arata ce trebuie sa avem in vedere:

Inceputul acestui an a fost al modificarilor pe salarii, nu-i asa dragi contabili? Pana la inceputul lunii iulie, cand vom vedea daca se mai modifica sau nu ceva, noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit sa recapitulam cele mai frecvente atentionari si erori care apar de la inceputul anului in declaratia 112, mai ales varianta pdf.

Profitam de ocazie sa iti amintim ca Atentionarile nu inseamna ca declaratia nu a fost depusa cu succes, ci doar ca sunt anumite elemente care difera de regulile din structura  lui D112.

Daca, in schimb, pe recipisa apare <Erori>, atunci declaratia NU a fost depusa din punct de vedere ANAf, deci trebuie sa corectezi si sa retrimiti.

Dar hai sa luam pe rand cateva din cele mai intalnite erori si atentionari pe D112, cu rezolvarea lor:

  • Contributiile la contractele part-time: indiferent de aplicatia de salarii pe care o folosesti, toate transferand corect sumele din statul de plata in D112, ai observat ca pdf-ul insa are o “logica” a lui, care ne cam pune la munca manuala.

Practic, pentru cei care au venitul brut sub 1900 lei la societatea respectiva, dar sunt incadrati la capitolul exceptie, pdf-ul recalculeaza contributiile la 1900 lei, ca urmare, la acesti salariati va trebui sa modificam manual sumele, pe rd.10 si 11.

Mai trebuie sa retinem insa, ca xml-ul si recipisa vor contine Atentionari pentru acesti salariati, tocmai datorita acestui calcul. Dar, din august 2017 pana acum, ne-am cam obisnuit cu ele, nu-i asa?

  • Strans legat de situatia de mai sus, mai apare frecvent o eroare la D112. Este posibil, daca nu sunt corectate bine creantele respective de care vorbeam mai sus, la acei salariati part-time sa mai apara o eroare pe recipisa. Atentie, nu va aparea la validarea pdf-ului, ci pe recipisa.

Eroarea respectiva va avea un mesaj diferit, in functie de creanta unde nu e corect:  <Creanta 02. Contributia individuala de asigurari sociale retinuta de la asigurati difera de suma calculata eroare regula:A21.2(pt. codOblig=412) suma introdusa (1000)= suma calculata conform regulii ( 1050)>

Ce trebuie facut? Mai intai verifica cu atentie toti salariatii exceptii, daca atunci cand s-au corectat sumele manual, nu cumva s-a gresit sau s-a uitat vreunul.

Apoi, pentru siguranta, poti sa dai si “actualizare creante” din butonul de la finalul creantelor globale.

  • Odata cu OG.8 si modalitatea de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru concediile medicale, este posibil sa apara o atentionare asemanatoare celor pentru part-time, ca nu corespunde suma de pe creante cu suma calculata. Daca nu se mai modifica nimic, odata cu 01 iulie, revenind la calculul OG3, aceasta atentionare ar trebui sa dispara.
  • O alta atentionare intalnita frecvent, care nu tine de calcul, este cea cu data certificatului medical: “data acordarii certificatului medical initial trebuie sa fie aceeasi cu data de inceput a perioadei de valabilitate sau mai mare cu cel mult o zi”. Asta este o atentionare care supara multi contabili, nu-i asa? Ca doar certificatul medical nu este acordat de el si poate ar trebui si medicii sa fie atenti la astfel de lucruri.
  • Atentie mare la zilieri! Daca aveti, in declaratie trebuie sa specificati foarte clar la sectiunea C, tip contract, in ce categorie intra, intrucat s-a detaliat foarte mult acel punct 3 unde ii incadrati in trecut.
  • Tot ca noutate de anul acesta, desi D112 nu o sa va dea nici atentionari si nici erori, nu uitati cand aveti concedii medicale, nu are importanta de care, sa treceti codul de diagnostic. Este obligatoriu de anul acesta, cand va duceti cu dosarul la casa de sanatate.

Cam acestea ar fi cele mai intalnite atentionari si erori in D112, lista nefiind, evident, una inchisa. Nu putem decat sa speram ca vom scapa in curand macar de unele atentionari, cu dezvoltari  din partea ANAF pe D112.

In plus, daca vrei sa iti usurezi munca de contabil si sa castigi timp si energie, incearca acum  gratuit cel mai bun soft de salarizare: CIEL Salarii Cloud.