Declaratia 112 este actualizata in CIEL Salarii

De Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania

Dragi colegi in ale suferintei pe altarul Declaratiei 112, avem o veste buna pentru voi: am actualizat D112 in CIEL Salarii, cu pdf-ul si validarile de ieri, 20.02.2019 publicate pe ANAF!

In plus, suntem alaturi de tine in depunerea Declaratiilor, de aceea echipa de Asistenta Tehnica are program prelungit pentru zilele de sambata si duminica (23 si 24 februarie), intre orele 09 – 17!

Pe langa declaratie, in CIEL Salarii in meniul Setari – Organigrama – Date societate vei regasi bifa de Societate de constructii fara scutiri – bifarea ei va modifica salariul minim in 3000 lei (se poate aplica pentru societatile de constructii care nu indeplinesc conditiile articolului 60 pct. 5 din OUG 114/2018).

Despre declaratie, vrem sa facem cateva precizari generale si punctuale:

Avand in vedere ca se apropie data de 25 si ca oricum ne asteptam la depus de rectificative (mai ales cei din constructii, unde mai sunt validari pe care cu siguranta le vor schimba), noi am ales sa facem modificarile in asa fel incat sa depuneti fara erori pe validarile existente ieri pe site-ul ANAF si sa ii credem pe cuvant pe cei care au facut declaratia.

Sunt 2 puncte asupra carora vrem sa va atragem atentia:

a) CAM la firmele de constructii: asa cum stiti si cum s-a tot discutat si intrebat, conform Ordinului 611, facilitatea pentru CAM se va putea aplica dupa aprobarea ajutorului de stat. Pana aici parca suntem nedumeriti, dar ok, intelegem si interpretam la fel.
Doar ca cei care au facut declaratia, s-au gandit ca firmele care indeplinesc conditiile din art.60 punctul 5 vor plati CAM 0.3375%.
Ca urmare, am lasat in statul de plata si in declaratie (pana la noi modificari oficiale) procentul redus la CAM pentru firmele care indeplinesc conditiile.

Daca vreti sa modificati si sa achitati procentul de 2.25%, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
– pentru statul de plata, sa sunati la colegii nostri de la Asistenta tehnica, pentru indrumare – 021 9347
– in declaratie, trebuie sa stergeti creanta care specifica „CAM constructii” si sa adaugati creanta veche, pe care o stim cu totii.

ATENTIE: acum, pe versiunea de ieri, in declaratie, CAM-ul pe societate se calculeaza din adunarea sumelor pe fiecare angajat. Daca angajatul are bifele pentru scutiri, atunci si suma de la CAM va fi scutita!
Sumele de la C4 si C5, care reprezinta CAM la nivel de societate, nu sunt modificabile, de aceea o sa va apara atentionari daca veti declara creanta cu 2.25, dar salariatii sunt scutiti.

b) impozitul scutit (constructii sau altceva), unde, daca in sectiunea E, randul 13 in pdf (E3_21) nu este egal cu suma din cartusul F1, vor aparea atentionari.
Diferenta vine chiar din Ordinul 611, unde la explicatii la randul 13 este specificat ca trebuie trecut impozitul scutit din constructii sau oricare alt impozit scutit, iar la F1 se specifica ca este cel din constructii. In stuctura D112, la randurile respective, la E3_21= art.60 tot, iar la F1 constructii.

Fiind vorba de o informatie statistica, suma de plata fiind aceeasi, noi am dus aceleasi sume la ambele puncte.

Cei care aveti salariati cu impozit scutit conform articolului 60, altceva decat constructii si nu sunteti de acord cu solutia noastra, aveti posibilitate sa modificati suma din cartusul F1. Va amintim ca veti avea insa atentionari.

De asemenea, nu uitati sa treceti cifra de afaceri in declaratie, pentru cei din constructii. Se fac validari pentru acordarea scutirilor si in functie de cifra. Cifra se trece imediat sub creante, la sectiunea A.

Suntem convinsi ca vom mai avea zilele acestea versiuni noi ale declaratiei. Le vom discuta la momentul potrivit!

Pe viitor, poti afla astfel de informatii in timp real despre toate modificarile legislative, plus multe altele, printre care si versiunile noi ale programelor CIEL din comunitatea online CIEL Solutii unde raspundem rapid. Inscrie-te si tu si spor la depus declaratii!


Autor : Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania