Declaratia unica – informatii bine de stiut. CIEL Romania

Din cauza faptului ca Spatiul Privat Virtual (SPV) a functionat destul de greu in ultima perioada, iar foarte multi contribuabili au facut sesizari in acest sens, termenul pentru depunerea Declaratiei unice a fost amanat pe 31 iulie 2019.

Declaratia unica se adreseaza persoanelor fizice care obtin castiguri in mod independent si care, asadar, datoreaza statului plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

2019 este primul an in care Declaratia unica poate fi depusa exclusiv online. Pentru ca s-a constat ca ultima zi stabilita pentru depunerea formularului nu este o data care sa permita ca toti contribuabilii sa se achite de aceasta indatorire, termenul de depunere a fost astfel amanat pana la data de 31 iulie 2019.

Termen de depunere Declaratia unica

Declaratia unica se depune online prin doua servicii puse la dispozitie:

 1. Spatiul Privat Virtual (SPV), disponibil pe site-ul ANAF – este nevoie de realizarea unui cont de utilizator
 2. Depunere Declaratii, disponibil pe site-ul e-guvernare.ro si este nevoie de semnatura electronica calificata

Termenul maxim stabilit pentru depunerea Declaratiei unice a fost data de 15 martie 2019, dar a fost amanat pentru 31 iulie 2019, cu ajutorul unei ordonante de urgenta a Guvernului. Aceasta fost publicata in Monitorul Oficial, prin urmare este perfect legal ca declaratiile cu privire la impozitul pe venit si contributiile sociale sa fie depuse pana in ultima zi a lunii iulie.

Declaratia unica se depune pentru veniturile realizate in 2018, dar si pentru cele estimate a se realiza in anul 2019.

Prelungirea termenului pana la data de 31 iulie 2019 este valabila si pentru formularul 230, de redirectionare a 2% sau 3,5% din impozitul pe venit catre organizatiile nonprofit sau parohii. Acest document avea si el inainte acelasi termen limita cu al Declaratiei unice si anume, 15 martie.

Declaratia unica 2019

Asadar, Declaratia unica se depune de:

 • persoane fizice care obtin venituri din activitati independente
 • persoane care obtin venituri din drepturi de autor
 • persoane care obtin venituri din chirii
 • persoane care intreprind activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura
 • persoane care obtin venituri din investitii (care nu sunt retinute de catre platitorul de venit)
 • persoanele care nu realizeaza venituri, dar care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale

Documentul se depune online prin serviciile mentionate deja mai sus, iar in cazul in care persoana nu dispune de PC sau laptop, poate merge intr-unul din sediile ANAF, unde contribuabilii pot folosi calculatoarele puse la dispozitie special pentru utilizarea Spatiului Privat Virtual si depunerea declaratiei.

Ce trebuie sa mai stii?

 • pentru plata integrala a obligatiilor fiscale pana la data de 31 iulie 2019 se acorda o bonificatie de 5%;
 • Declaratia unica vizeaza si veniturile obtinute in strainatate in 2018;
 • in cazul obtinerii de venituri in anul in curs, Declaratia unica se va depune in termen de 30 de zile; de exemplu, daca se incheie un contract de inchiriere, in maxim 30 de zile se va indeplini obligatia depunerii declaratiei
 • in cazul in care Declaratia unica nu este depusa pana la termenul stabilit, 31 iulie 2019 (inclusiv), vor fi aplicate amenzi de pana la 500 lei;

Modificarile legislative se intampla intr-un ritm alert, insa programul de contabilitate CIEL Conta se actualizeaza automat cu noile reglementari, astfel incat specialistii din domeniu sa nu fie luati prin surprindere. Acestea sunt implementate in program in mod GRATUIT, fara a fi nevoie de vreun update al aplicatiei.

Tel: 021 201 53 20

E-mail: contact@ciel.ro


Autor : CIEL Romania