Despre provocarea de a fi antreprenor in anul 2018 – Roxana, Managing Partner CIEL Romania

Roxana Epure, are peste 11 ani de experienta de management in companii mijlocii, din domeniile IT, turism, servicii clienti si conduce CIEL Romania din 2009 si ne impartaseste provocarile de care ne lovim in lumea antreprenoriala in anul 2018:

“ Scriu despre experientele si provocarile mele, ca manager, ca antreprenor, ca om si incerc sa trag concluzii despre ce a functionat, sa impartasesc provocarile mele mai departe pentru ca dincolo de carti si mentori, cel mai mult am invatat din experienta rezultatului si mai ales a greselii, a mea sau a celorlalti.

Sa fii antreprenor e complex si presupune profunzime. Nu o sa incep acum cu diferente intre manager de business si antreprenor, dar eu consider ca antreprenorul e omul actiunii si al viziunii. Am citit mult despre acest subiect, important este ca trebuie sa creezi-creezi-creezi pana nu mai poti si nu creativitatea sau pasiunea e neaparat calea, ci exercitiul si repetitia pana faci un lucru la superlativ, nu conteaza daca iti place sau nu.

Pana la urma toate acestea se rezuma, chiar daca iti place sau nu, la TINE, la filtrele tale, la setul tau de valori (sau lipsa lor) si la calea ta. Realitatea e ca in lumea antreprenoriala a lui 2018 e greu sa reinventezi roata, dar e greu si sa tii standardul sus, cu produse top, dar si servicii admirabile. E provocator, pardon, ca cica nu e dragut sa zici „greu”, „problema”, desi cu totii le avem.

O sa va enumar in continuare cateva dintre provocarile de care te lovesti atunci cand vrei sa faci bine in lumea antreprenoriala a lui 2018:

Criza de resurse umane :

Nu stiu in alte industrii cum o fi, dar in industria mea, de software, sunt si dezvoltatorii mari care vin cu proiecte atat de bine finantate ca iti decimeaza echipa de mult mai multe ori, ca oamenii tai sunt trainuiti, au deja experienta si multe altele.

Degeaba le explici oamenilor ca intr-o corporatie nu mai creezi, tu urmaresti regulile si nu poti propune sefului nimic, pentru simplul fapt ca nu stii care e usa lui. Lucruri care stau fix invers in lumea noastra, a antreprenorilor sau a afacerilor mici si mijlocii. Pe langa asta, pur si simplu gasesc oameni despre care sa zic „bai ce misto e” cand ies din interviu foarte greu. Nu, nu m-am blazat eu, sunt aceasi persoana entuziasmata ca acum 8 ani, dar pur si simplu sistemul educational da rateuri acum.

Competitia ridica asteptarile aceluiasi segment de piata

Da, stiu, gaseste-ti propria cale si va fi bine. Dar drumul tau poate sa fie cel mai bun daca nu stii sa vorbesti despre el sau daca pur si simplu nu vorbesti despre el. Media si internetul au schimbat un pic lucrurie si daca faci ceva mai bine, spune-le, ca degeaba le faci daca piata ta nu stie asta. Nici aia cu „clientul nu stie neaparat ce vrea” nu merge, cel putin NU in industria mea : pana nu am facut urechea palnie la ce ziceau utilizatorii produselor mele, liste cu cerinte si sugestii, prioritizari si apoi implementari, nu am primit reactii pozitive si nici bomboane.

Schimbarile prea rapide in legislatie ca sa poti tine pasul

In industria mea, legile se schimba de la o luna la alta… mai des uneori. Imi amintesc de una acum cativa ani, cand ne-am trezit intr-o luni cu alta valoare TVA, dupa o intalnire a parlamentarilor de la Predeal. Si noi care nu mai stiam cand si cum sa implementam mai repede; declaratii mai schimbatoare ca nisipurile miscatoare, cod fiscal mai usor de interpretat ca Biblia si multe atele. Asa ca si daca tii pasul, e costisitor si mai dai si gres. Antreprenorii se informeaza despre cate o modificare, isi fac calcule de impact si apoi nimic, nu se mai aplica : timp pierdut, resurse risipite, demotivatie pentru urmatoarea schimbare.

Cultura locala

Nu ca mi-ar fi placut sa ma nasc, lucrez in alta tara sau pe alt continent, nu stiu cum e ca sa compar, dar unele diferente le vezi cand te duci in vizita. Inainte de CIEL lucram cu oameni de pe toate continentele si pentru mine cel mai socant la trecerea pe piata din Romania a fost tipatul. Romanii tipa, critica cu nervi si arata nepolitete pentru ca au sentimentul ca doar asa obtin ce cer.

Fata de toate provocarile de mai sus, pe baza celor experimentate pe propria mea piele si cu ajutorul cartilor care m-au indrumat, o sa revin cu partea a doua a acestul articol privind solutiile. ”

Daca doriti sa descoperiti mai multe despre rezultatele muncii depuse de Roxana impreuna cu echipa, o puteti face aici: https://ciel.ro/


Autor :