Foiletonul Q&A din Webinarul CIEL Romania, continua!

Intrebari si raspunsuri interesante, pe teme actuale au fost punctele de interes din cadrul Webinarului fiscal-contabil, organizat de CIEL Romania si Rentrop&Straton. Specialistul in fiscalitate, dl Adrian Benta, a raspuns intrebarilor primite de la participanti.

Q: La societatile aflate in regimul de impozitare ca microintreprindere si platitoare de TVA care este regimul de deductibilitate al carburantului si a celorlalte cheltuieli specifice, autotaxe, mijloc de transport, reparatii, asigurari, leasinguri in situatia in care nu se justifica consumul prin foi de parcurs. Care este regimul in aceasta situatie?

“Doar Pentru microintreprindere (nu pt PFA, nu pt platitorii de impozit pe profit) o parte din aceste cheltuieli cu autoturismele, evident TVA-ul este 50% deductibil, restul intra in cheltuiala. Deci, acea parte din cheltuiala poate sa fie reincadrata de ANAF in venit la nivelul persoanei fizice, fie pe art 114 venitul din alte surse al participantului la societate, fie art 68 aliniatul 2, aliniatul 3 literele a si b din codul fiscal, unde spune ca utilizarea mijlocului de transport in scopul conducatorului auto este venit de natura salariala.

Va spun sincer, daca maine voi fi desemnat ca si expert intr-un litigiu in fata instantei de judecata, eu asa voi interpreta Codul Fiscal.

Subliniez ca este un caz particular doar pentru microintreprindere, pentru platitorii de impozit pe profit s au cei platitori de PFA sunt sume care nu sunt venituri de natura salariala sau venit la persoana participant la societate.”

Q: Ce ne puteti spune despre proiectul privind optiunea de a trece la impozitul pe profit daca avem minim 2 salariati si cifra de afaceri minim 45 000 lei?

“Deocamdata este in proiect, nu este publicat in Monitorul Oficial, din pacate instabilitatea legislativa este foarte mare in Romania. Nu va pot spune mai multe”.


Autor :