Ghid pentru infiintarea unei firme – CIEL Romania

21 iunie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Te afli in punctul in care ai masurat plusurile si minusurile infiintarii unei firme, ai dezbatut subiectul si ai hotarat sa devii propriul tau sef? Felicitari! Inseamna ca ai nevoie de un ghid care sa iti dezvaluie clar si concis pasii infiintarii unei firme, iar noi, cei de la CIEL Romania, ti l-am pregatit.

Daca ai analizat si optiunea dintre PFA si Intreprindere Individuala, iar raspunsul final a fost ca un SRL este tipul de firma potrivit pentru tine, inseamna ca acest articol ti se adreseaza.

Porneste la drum increzator, optimist, misiunea ta de infiintarea unei firme este mult simplificata cand stii exact ce ai de facut.

Rezervare denumire firma

Ai nevoie de un nume pentru firma ta, iar acesta trebuie anuntat la Registrul Comertului pentru a i se verifica disponibilitatea si, apoi, pentru a fi rezervat. In acest sens, va trebui sa depui o cerere si ai mai multe modalitati prin care o poti face, prezentate mai jos.

Nota: Scrie in cerere 3 denumiri, in ordinea preferintelor, astfel incat sa castigi timp in cazul in care primul nume solicitat nu este disponibil.

Sediu social firma

Firma ta trebuie sa aiba un sediu, asadar un loc in care sa iti desfasori activitatea. Nu trebuie sa fie obligatoriu un open-space intr-o cladire de birouri, poate fi si un apartament. Este necesar sa faci dovada ca ai dreptul sa folosesti acel spatiu, asadar, in cazul unui apartament actul doveditor de la dosar poate fi contractul de vanzare-cumparare (daca esti proprietar), in cazul unui spatiu de tip comercial, contractul de inchiriere.

De stiut:

Act constitutiv

Daca in cazul unui PFA este un singur fondator, in cazul unui SRL sunt mai multe persoane care se pot asocia pentru a infiinta firma.

Actul constitutiv precizeaza obligatiile si drepturile asociatilor, relatia dintre acestia si contine datele lor de identificare, precum si semnaturile. Asadar, va trebui sa redactezi un act constitutiv, respectand informatiile pe care trebuie sa le contina.

De stiut:

Depunere capital social

O alta etapa a infiintarii firmei este deschiderea unui cont bancar (la banca pe care o doresti) si depunerea capitalului social care este de minim 200 lei in cazul unui SRL. Documentele necesare pentru a depune in contul deschis capitalul social sunt:

Declaratie pe proprie raspundere

Ca sa iti infiintezi firma nu trebuie sa ai antecedente penale, prin urmare va trebui sa declari ca indeplinesti conditiile legale. Acest lucru o vei face la un notariat unde vei completa o declaratie. La biroul notarial te vei prezenta cu urmatoarele acte:

Specimen de semnatura

Pentru specimenul de semnatura va trebui sa te prezinti tot la un notar public. Aici vei completa o declaratie tip. Semnatura si sigiliul notarului public este un element nelipsit al indeplinirii acestei proceduri.

Acte necesare firma (alcatuirea dosarului)

In aceasta etapa vei pune la un loc, intr-un dosar clasic cu sina, toate documentele pe care le-ai obtinut pana acum. Cu acest dosar completat te poti prezenta la Registrul Comertului sau poti sa le depui online prin intermediul portalului ONRC.

De stiut:

Eliberare acte firma

Odata depuse actele la Registrul Comertului, urmeaza sa ti se elibereze actele firmei, acestea sunt:

Inregistrare fiscala la ANAF

Dupa procedura de infiintare a firmei la Registrul Comertului urmeaza inregistrarea fiscala care are loc la ANAF. In termen de 30 de zile, ai obligatia sa te prezinti si sa declari existenta firmei (vei plati de-acum taxe si impozite la stat). In acest sens vei completa si vei depune Declaratia 010.

Poti apela la un contabil pentru inregistrarea fiscala. De asemenea, pentru ca activitatea de contabilitate nu lipseste din nicio firma, fie ea chiar si nou-infiintata, foloseste un soft facturare care iti va simplifica foarte mult munca, castigand timp.

Acorda atentie procesului de infiintare firma, scrie-ti in agenda pasii de urmat, bifeaza fiecare etapa rezolvata. Momentul cand vei avea propria ta firma cu acte in regula bate la usa. Tine cont ca tehnologia te ajuta sa iti simplifici munca si sa devii eficient intr-o lume puternic concurentiala. Softurile CIEL raspund unor nevoi diferite, fie ca este vorba de firme mici sau mari. In plus, specialistii nostri iti stau la dispozitie pentru orice intrebare ai avea. Citeste mai multe articole de interes pe blogul CIEL:

Cum te ajuta tehnologia sa ai succes in afaceri?

3 motive pentru care trebuie sa iti echipezi afacerea cu CIEL ERP

Munca de acasa – ce trebuie sa stii ca angajator?

Ce este domiciliul fiscal?

Cifra de afaceri – Ce este si cum se calculeaza?

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO