Insolventa – ce inseamna, procedura si preventie – CIEL Romania

Este gresit sa fie pus semnul egal intre insolventa si faliment. Insolventa este caracterizata prin insuficienta fondurilor banesti pentru plata datoriilor, in timp ce falimentul este un proces formal si voluntar al insolventei, care se aplica cu scopul lichidarii afacerii. In stare de insolventa se poate actiona pentru ca afacerea sa supravietuiasca.

Pentru ca antreprenorii aflati la inceput de drum sunt foarte atenti cu cheltuielile, CIEL vine in intampinarea acestora cu o solutie integrata, bogata in functionalitati si, mai ales, cu costuri mici care sa nu le afecteze bugetele.

CIEL Solutia pentru afaceri noi este astfel la dispozitia tuturor antreprenorilor care isi doresc sa fie in contact permanent cu fluxul de numerar si sa aiba o imagine clara si de ansamblu asupra finantelor firmei.

Insolventa – Definitie

O companie sau o persoana este in stare de insolventa atunci cand nu isi poate achita datoriile, prin urmare cheltuielile depasesc venitul.

 • Pentru companii insolventa inseamna ca valoarea activelor este mai mica decat cea a pasivelor.
 • Insolventa persoanei fizice denota ca veniturile acesteia sunt prea mici pentru a-si achita datoriile.

Insolventa persoanei fizice

Atat persoanele fizice, cat si companiile pot fi in situatia de insolventa, insa pentru o persoana fizica termenul cunoscut este cel de faliment. Daca companiile sunt considerate a fi in insolventa, fie in situatia cand datoriile sunt mai mari decat activele, fie cand societatea nu isi poate plati facturile la termen, de la inceputul anului 2018 se vorbeste si de insolventa persoanei fizice. Aceasta nu are fonduri suficiente pentru a-si putea acoperi datoriile.

Mai precis, la data de 1 ianuarie 2018 o noutate in Romania a constituit-o legea care a pus in vigoare insolventa pentru persoanele fizice. A se tine cont ca este vorba de persoane obisnuite, care nu au in administrare o firma. Prin urmare, datoriile nu sunt parte a incercarii de a obtine profit dintr-o afacere, ci de a-si indeplini nevoile personale. Astfel, restantele de plata pot fi la banci (rate), la diferitii furnizori (de electricitate, gaze). De mentionat este ca legea a cunoscut inca de la inceput o serie de bariere procedurale.

Companiile si procedura de insolventa

Exista mai multe modalitati prin care o companie poate ajunge in situatia nefericita de insolventa, printre cele mai intalnite cauze sunt:

 • businessul nu s-a adaptat pentru a tine pasul cu piata actuala
 • planuri de crestere mult prea ambitioase, ce au reusit sa diminueze resursele financiare ale companiei
 • frauda
 • management necorespunzator sau necalificat
 • lipsa evidentei contabile

Odata ce o companie este declarata in stare de insolventa, este important sa se realizeze ceea ce este necesar pentru a preveni deprecierea activelor si epuizarea numerarului. Scopul final al gestionarii insolventei este de a asigura returnarea a sume cat mai mari de bani investitorilor si creditorilor.

In unele cazuri poate fi posibila rasturnarea situatiei si iesirea companiei din insolventa. Este nevoie de expertiza unui practician autorizat in insolventa pentru a gestiona situatia debitorului.

In caz de insolventa, actionarii si directorii pot solicita urmatoarele acte extrajudiciare:

 • lichidarea afacerii – inseamna lichidarea completa a tuturor activelor si numerarului
 • restructurarea afacerii in incercarea de a o salva
 • gestionarea activelor pentru achitarea datoriilor (intervine un practician in insolventa)
 • intelegere consensuala – in cazul in care se incheie un contract privind plata datoriilor dupa incheierea unui acord intre firma si creditori

Prevenirea insolventei

Cea mai buna modalitate de a preveni insolventa este realizarea unor bugete realiste, urmarirea fluxului de numerar si a ramane la curent cu piata in care activeaza businessul tau.

Un program de contabilitate si unul de gestiune reprezinta o modalitate simpla, pentru orice tip de firma, in a-ti urmari si inregistra veniturile si cheltuielile de oriunde, astfel incat sa te asiguri ca afacerea ramane in picioare.

CIEL ofera pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, care iau contact pentru prima data cu mediul de afaceri, o solutie integrata care sa ii ajute sa isi gestioneze corect business-ul inca de la inceput – CIEL Solutia pentru afaceri noi. Astfel, iti va fi mult mai usor sa ai o vizune de ansamblu asupra evolutie tale, prin programul de gestiune (stii mereu cat ai vandut, care este situatia stocurilor tale etc.), ai acces oricand la date despre managementul afacerii tale (cifra de afaceri zilnica, facturi neincasate, comparative etc.), vei folosi cel mai performant software de contabilitate, astfel incat contabilul tau sa depuna mult mai rapid declaratiile.

Daca si tu iti doresti sa faci parte din randul celor care au acces la soft-uri care folosesc cea mai recenta tehnologie de la Microsoft, da-ne un semn la 021 9341 sau pe email la adresa contact@ciel.ro. Te asteptam!


Autor : CIEL Romania