La an nou, definitii noi: contributii retinute vs contributii calculate – Analiza CIEL Romania

13 martie 2018

In analiza de mai jos, Catalina Mocanu, Director Economic la CIEL Romania ne explica ce retii si ce platesti la stat pentru angajatii tai:

Nu numai calculul concediilor medicale reprezinta in acest inceput de an o surpriza si o noutate de la o zi la alta, ci si calculul salariilor celor care au contracte de munca part-time.

Totul a inceput anul trecut cand s-a anuntat revolutia fiscala in privinta salariilor si s-a dat termen angajatorilor pana aproape de sfarsitul lunii decembrie, sa negocieze cu angajatii, salariul de baza pentru anul 2018. Ca urmare, cei mai multi dintre angajatori, pentru a nu pierde forta de munca, au trecut la majorarea salariilor de baza cu cotele de contributii marite care urmau sa fie retinute de la angajati, astfel incat acestia din urma sa nu simta la nivelul salariului net nicio diferenta. Iar daca nu au facut modificarea asa, au acordat in ianuarie bonusuri si prime, pe acelasi principiu.

In categoria acestor contracte la care s-au intocmit acte aditionale, transmise catre ITM, intra si cele pentru salariatii part-time, cu un venit brut mai mic de 1900 lei.

A venit primul soc, calculul salariilor pentru luna ianuarie, pe baza OG 79: cei mai multi din salariatii part-time cu salariu de baza sub 1900 lei, ajungeau sa ia nimic sau, dramatic si absurd, sa aduca bani de acasa.

A venit atunci luna februarie cu OG 3, care a modificat calculul salarial pentru acestia. Pentru prima data se vorbeste despre contributii retinute de la angajat, diferite de contributiile calculate si achitate la stat.

Din dorinta de a ajuta salariatul dar a pedepsi in continuare angajatorul care are astfel de contracte, retinerea si calculul, respectiv declararea la stat prin d.112, se face asa:

Conform noului calcul pe baza OG3, cei care au fost de buna credinta si au majorat in decembrie salariul de baza al celor cu contracte part-time si venit sub cel minim pe economie, s-au trezit acum ca le creste costul, platind si un salariu net mai mare salariatului si un cost mai mare la stat.

Am avut si noi telefoane de la clienti, uimiti si nedumeriti  de aceste modificari care se refereau la o perioada anterioara si care nu au luat in calcul si aceste  situatii. Sigur, solutii sunt, avand in vedere ca tot Guvernul a stabilit ca declararea modificarile salariilor in urma negocierilor pentru aceste treceri ale contributiilor, sa se faca pana la finalul lunii martie. Ca urmare, noi acte aditionale, declarate la ITM, cu un salariu de incadrare mai mic, avand in vedere contributiile retinute nu cele calculate. Dar, iar de inteles, angajatorii se tem ca aceste acte si corectii ii vor costa cel putin atentionari din partea ITM-ului, desi evident, nu sunt din vina lor.

S-au pastrat, si prin OG3, exceptiile de la diferentierea de mai sus: cei care au in luna venituri mai mari decat salariul minim brut pe tara, studentii, pensionarii, ucenicii, persoanele cu disabilitati, pe toate acestea le gasiti detaliate la art.146 din Codul fiscal.

Dar sa vedem in final, in 2 exemple, ce inseamna aceasta diferentiere si care este costul total al angajatorului:

Daca v-a placut acest articol, va invitam cu drag sa ne urmariti pe https://ciel.ro/blog/.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO