Noi modificari privind concediile medicale – CIEL Romania

Cu siguranta si tu ai auzit vorbindu-se despre ultimele reglementari cu privire la concediile medicale! Noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit ca ti-ar fi de ajutor sa iti povestim despre noua modificare legislativa, astfel incat sa nu ai surprize in cazul in care vei fi nevoit sa apelezi la concediul medical.

Daca in primul semestru al anului 2018 se mentinea reglementarea din anul 2017 conform careia, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale, stagiul minim de asigurare era de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare acordarii concediului medical, de la 1 iulie 2018 avem noi surprize in ceea ce priveste acest subiect.

Ce trebuie sa stii despre concediul medical:

  1. De la 1 iulie, a expirat derogarea temporara acordata de Guvern si s-a revenit la prevederile art.7 din OUG nr.158/2005 care stabilesc ca stagiul minim de asigurare este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare acordarii concediul medical.
  2. Incepand de la aceasta data ai grija la baza de calcul pentru CAS aferent concedilor medicale, deoarece pentru incapacitate temporara de munca, baza de calcul este indemnizatia de asigurari sociale suportata de angajator si/sau din FNUASS.

ATENTIE! Exista si o exceptie: pentru certificatele de concediu medical acordate in continuarea celor initiale, eliberate inainte de 1 iulie 2018, nu se va modifica baza de calcul a CAS.

De asemenea, aceasta va ramane neschimbata si in cazul persoanelor care se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav sau de risc maternal.

In aceste situatii, derogarea de la prevederile art.139 alin.(1) lit.o) din Codul fiscal se aplica pana la 1 octombrie 2018, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate inainte de 1 octombrie 2018 pentru prelungirea concediilor medicale initiale.

Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit iti vor fi de ajutor. In plus, vom lansa versiunile noi ale aplicatiilor de Salarii la finalul saptamanii viitoare care vor contine si modificarile privind concediile medicale.


Autor :