7 lectii de leadership pe care sa le inveti de la Elon Musk, cel mai bogat om din lume

elon musk
8 ianuarie 2021
editor
Citire: 3 minute

Elon Musk este o definitie in sine, un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Elon Musk este, pe scurt, proprietarul masinilor electrice Tesla, fondatorul al SpaceX si, recent, cel mai bogat om de pe… Pamant (deocamdata), cu o avere de 184 miliarde de dolari. Dincolo de aceste titulaturi, Elon Musk este un om afaceri vizionar, cu planuri marete pentru omenire, care ies la propriu de pe aceasta planeta. Dar, cel mai important, este o sursa de inspiratie pentru orice antreprenor sau viitor antreprenor care vrea sa faca bani transformand visurile in realitate.

Lectia #1: Condu echipa prin puterea exemplului

„Daca esti fondator, co-fondator sau CEO, trebuie sa faci tot felul de task-uri pe care probabil nu vrei sa le faci. Dar daca nu iti faci treaba, compania nu va avea succes. Nicio munca nu este neinsemnata. Munceste de-ti sar capacele. Daca unii oameni lucreaza 40 de ore pe saptamana, dar tu lucrezi 100 de ore pe saptamana, tu vei obtine in 4 luni ce ceilalti obtin intr-un an”, crede Elon Musk, care in acelasi timp subliniaza ca daca putem controla un singur lucru, acela este propriul nostru efort.

Concret, Elon Musk considera ca gandurile sale pot schimba lumea doar daca le executa si le implementeaza.

Lectia #2: Condu in business cu un scop

„Trebuie sa ai un obiectiv foarte convigator pentru companie. Daca crezi ca ai talent, trebuie sa si crezi ca exista potential pentru rezultate deosebite si sa devii acel lider al companiei cu care tu ai lucra”, spune fondatorul Tesla.

Citeste si Cum se scrie un plan de afaceri de succes.

Scopul lui Elon Musk este simplu: este determinat sa revolutioneze trei industrii. Spune ca nu a creat Space X fiindca credea ca a construi rachete avea sa fie un lucru mare in portofoliul lui. Space X este calea prin care vrea sa lase amprenta in aceasta lume.

Mai exact, nu conteaza scopul, spune el, liderii trebuie sa inceapa sa lucreze la viziunea lor pentru a ajunge acolo isi doresc sa fie si sa munceasca pana cand ajung la destinatie… fie si Marte.

Lectia #3: Fii creativ

„Problema este ca pentru multe companii mari, standardizarea muncii incepe sa inlocuiasca gandirea. Esti incurajat sa functionezi ca o rotita intr-o masinarie complexa. Sincer vorbind, acest tipar iti permite sa pastrezi oamenii care nu sunt prea destepti, care nu sunt prea creativi”, sustine Elon Musk.

El considera procesul, standardizarea muncii inhiba abilitatea de a inova. In multe cazuri, prezenta in continuare a educatiei formale poate avea efecte negative, pentru ca nu incurajeaza creativitatea. Fara creativitate, progresul si inovarea sunt imposibil de obtinut.

Lectia #4: Implica-te

„Talentul este extrem de important. Este ca o echipa sportiva, echipa care are cel mai bun jucator va castiga de cele mai multe ori, dar succesul se va multiplica atata timp cat jucatorii depun efort si stabilesc strategia impreuna”, spune Elon Musk.

Antreprenorul stie care munca in echipa este necesara ca orice business sa ajunga la succes. Mandria de a lucra impreuna pentru un scop comun trebuie generata de managementul companiei.

Lectia #5: Incurajeaza inovarea

„A esua este o optiune in cazul asta. Daca lucrurile nu esueaza, nu vei inova indeajuns”, crede Elon Musk. La Space X, primele trei lansari au esuat. Elon Musk a vazut aceste esecuri ca niste oportunitati de a invata si a inova. De asemenea, el incurajeaza angajatii sa iasa din modul „traditional” de a gandi si munci si sa vina cu idei noi.

Lectia #6: Pune oamenii potriviti in rolurile potrivite

„Sa creezi o companie e similar cu a face un tort. Trebuie sa ai toate ingredientele in cantitatile potrivite”, crede Elon Musk.

Liderii de succes aleg oamenii pentru succes. Daca vrei sa obtii mai mult de la echipa ta, pune angajatii in functii in care sunt ei insisi, in care lucreaza natural. Daca incerci sa transformi angajatii in ceea ce nu sunt si nu pot fi, daca incerci sa ii schimbi, compania ta va pierde talent si potential. Daca angajatii sunt fericiti si incantati de ceea ce fac, isi vor dori ca firma sa aiba succes si vor depune efort in acest sens.

Lectia #7: Fii confortabil cu schimbarea

„Sa fii CEO este ca si cum ai manca cioburi in timp ce privesti in gol”, spune Elon Musk. Niciodata nu stii de unde pot aparea provocari. Dar, ca orice lider de succes, te vei adapta imediat la orice situatie si vei continua sa avansezi pentru a atinge obiectivele echipei. Orice problema sau nemultumire ar aparea, ca lider de succes trebuie sa stii ce sa faci pentru a determina angajatii sa gaseasca solutii si sa inoveze.

Tu de unde iti iei inspiratia in business?

Sursa foto: Shutterstock.com

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO