Cum sa iei decizii corecte in afaceri
Toti stim ca deciziile influenteaza viitorul unei companii. In multe cazuri, ca antreprenor faci ceea ce simti, te bazezi pe intuitie si crezi ca a risca este un comportament firesc in a gestiona o afacere. Apoi, in timp, iti dai seama ca rezultatele nu sunt cele asteptate. Oare cum este mai bine sa procedezi? Iata cum sa te asiguri ca iei deciziile de care ai nevoie in business.
Cunoaste foarte bine toate aspectele care afecteaza afacerea
Aduna toate acele informatii despre aspectele care impacteaza negativ bun functionare a afacerii si creeaza haos in desfasurarea activitatii. Astfel, identificand ce nu functioneaza ca la carte, poti lua deciziile potrivite pentru a imbunatati perspectivele privind viitorul companiei.
Pentru a obtine informatii importante care sa te ajuta sa faci schimbarile potrivite poti vorbi cu clientii si angajatii tai. De regula, cel putin clientii vorbesc mai degraba despre ce ii nemultumeste decat despre ce apreciaza, asa ca vei afla cateva lucruri esentiale pe care le poti transforma in decizii bune pentru companie.
Invata din greseli
Fie ca sunt ale tale, fie ca sunt ale altor antreprenori, greselile te autoeduca si iti servesc practic decizia corecta pe tava. Daca o decizie anterioara nu a functiona, sunt sanse mici sa functioneze dupa o anumita perioada de timp. Afacerile nu sunt locul in care sa fii visator si sa iei decizii la impuls sau sa speri ca va functiona ceva ce nu a ti-a adus rezultatul dorit in trecut.
Intreaba specialistii si managerii tai
Inainte de a trece la actiune, intreaba specialistii consultanti in business privind deciziile pe care ai vrea sa le iei, respectiv managerii de departament din compania pe care o detii sau pe care o conduci. Din expertiza lor ca specialisti iti pot oferi cel putin un feedback onest privind ideile pe care vrei sa le implementezi, dar si sugestii mai potrivite.
Ai incredere in cifre
Cifrele sunt sincere, sunt obiective, sunt decizia in sine. Cifrele iti spun exact ce merge si nu merge in compania ta, pe ce sa te concentrezi mai mult si ce sa faci mai departe.
Sa ne imaginam ca ai un magazin de incaltaminte online. Pentru a sti cum sa sti cum sa gestionezi bugetele de investitii mai departe trebuie sa vezi in timp real rapoarte de vanzari pe tipurile de incaltaminte, pe modele, pe diverse perioade, pe comenzi nefinalizate, pe profit per produs si pe orice altceva ai nevoie, asa cum poti afla dintr-un soft de gestiune. Stiind ce se vinde cel mai bine, stii ce stocuri sa-ti faci si ce decizii de marketing sa iei, fara sa cheltuiesti gresit.
Concentreaza-te pe rezultate
Avand in minte rezultatul dorit vei descoperi si caile potrivite pentru a ajunge acolo unde doresti. Este un proces care te ajuta sa iei decizii corecte. Mai exact, pornind de la idee (rezultatul dorit) vei face tot mai multi pasi catre a stabili decizia potrivita. Poate implica mai multa documentare, analiza a concurentei sau a business-urilor din alte tari, poate implica apelarea la specialisti care sa te indrume catre directia corecta, important este ca din aproape in aproape vei ajunge acolo unde ti-ai propus, fara riscuri.
Tu ce faci pentru business-ul tau? Ia deciziile potrivite acum. Bazeaza-te pe ideile de mai sus si bucura-te de rezultate.
Sursa foto: Shutterstock.com