Cum se poate vinde o cladire veche de catre o persoana fizica? CIEL Romania a gasit raspunsul in cadrul Webinarului

Continuam serialul din cadrul Webinarului de pregatire fiscal-contabila organizat de CIEL Romania:

Q: Vanzarea de cladiri vechi de catre o persoana fizica neinregistrata in scopuri de TVA. O persoana fizica care realizeaza venituri din inchirierea a doua cladiri vechi cumparate in 2012 doreste sa vanda aceste cladiri in 2018 prin doua tranzactii distince in luni diferite. Persoana fizica nu este inregistrata in scopuri de TVA, persoana fizica a deposit plafonul de TVA de 300000 lei din venitul de chirie. Va rog sa imi spuneti opinia in legatura cu urmatoarele obligatii: Daca trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA sic and avand in vedere ca sunt cladiri vechi pentru care nu s a dedus TVA, le poate vinde fara TVA?

“Aceasta persoana trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in mod exclusiv numai in veniturile din chirii fara sa tinem cont de vanzarile ulterioare de active la momentul la care aceasta persoana a depasit plafonul de 220 000 lei.

Inchirierea unei cladiri vechi dar si a unei noi este scutita de TVA fara drept de deduce, apar problem cand se inchiriaza o cloadire noua la care s a dedus TVA intrucat trebuie sa se ajusteze TVA, Dar cum aceasta este o cladire veche deci a fost inchiriata in regim de scutire de TVA fara drept de deducere.

Veniturile din chirii chiar daca sunt scutite de TVA la facturare se  cuprind in mod obligatoriu in baza de calcul a plafonului de 220 000 lei. Prin urmare aceasta persoana fizica trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA numai pentru veniturile din chiri in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii cand a deposit acest plafon de 220 000 lei.

De asemenea cladirea veche este scutita de TVA prin lege conform art 292”.


Autor :