Despre CIEL Academy- sau cum sa te simti cel mai bogat om de pe pamant

De Catalina Mocanu, Director Financiar CIEL Romania

Un vechi proverb indian spune ca “Invatandu-l pe altul il faci mai bogat, fara ca tu sa devii mai sarac!”- parca l-am scris eu.

De mica imi placea sa o fac pe invatatoarea si profesoara, dovada stau nu numai cataloagele improvizate in care treceam note, dar si sifonierul mamei, care a “simtit “ ce inseamna sa scrii cu creta la “tabla”.

Cand am crescut insa nu mi-am mai dorit sa ii invat pe altii intr-un cadru organizat, dovada fiind neaceptarea la finalul facultatii a pozitiei de asistent universitar ce mi s-a oferit. Mi se parea ca nu ma reprezinta. Si nu am regretat nici un moment pasul facut.

Am ramas dedicata proverbului de mai sus: ca nu saracesc cu nimic, daca invat pe altii ce am invatat si eu. Si, daca ma uit in urma, cam asa se poate rezuma toata activitatea: am dat mai departe din informatii, i-am ajutat pe cei din jur sa creasca profesional, daca au vrut. Si am avut parte de feedback-uri si multumiri, de cele mai placute inimii si care m-au facut sa ma simt bogata!

De ani de zile instruiesc in intern colegii, mai ales pe juniorii care intra in cadrul departamentului de Customer Care. Dar nu numai, pentru ca si cei seniorii mai au nevoie de informatii sa tina pasul cu modificarile legislative sau cu aplicatiile.

Anul trecut, sub umbrela lui CIEL EDU, program care exista inca de la inceputul anilor 2000, si prin care CIEL pune la dispozitie liceelor si universitatilor cu profil economic aplicatiile noastre in scop educativ, am initiat scoala noastra de vara dedicata studentilor, pe care am intitulat-o CIEL Academy.

Ce este CIEL Academy?

Este un proiect cu care noi cochetam de ceva vreme, dar mereu apareau fie modificari legislative, fie proiecte interne  si nu ne mai ramanea timp sa ne ocupam si de acest proiect asa cum trebuia. Acum, ca produsele noastre au ajuns la maturitate, avem ocazia sa ne ocupam si de proiecte colaterale care ne sunt dragi. Asa ca i-a venit randul si scolii de vara.

Scopul programului CIEL EDU este  formarea, cresterea si investirea in profesionisti! Cand am stabilit tematica pe care sa o abordam si ce anume sa ii invatam pe studenti, ne-am bazat pe experienta noastra de atatia ani in recrutarea de tineri, pe feedback-ul pe care l-am avut de la parteneri, de la cunostinte, de la mediul de afaceri.

Intai ne-am gandit sa pregatim tineri care sa se poata angaja la noi sau la partenerii nostri, in domeniul contabilitatii sau domenii conexe cu contabilitatea sau cu aplicatiile noastre. Punand insa pe hartie planul nostru, ne-am dat seama ca ar ajuta mai mult pe termen lung, atat pe ei, ca si cetateni, cat si firmele unde ei vor alege sa lucreze sau pe care sa le infiinteze, daca in cele 8 saptamani le vom vorbi despre antreprenoriat si contabilitate si cum merg ele mana in mana, sa ii vom invatam cum sa gandeasca o afacere, cum sa abordeze o piata de desfacere, ce inseamna in Romania sa investesti.

Asa am ajuns in cei 2 ani de CIEL Academy, in cele 4 sesiuni avute pana acum, sa le vorbim studentilor despre idei concrete din mediul de afaceri , impreuna cu partenerii care au imbratisat ideea si carora le multumim!

Astfel, studentii descopera ce inseamna un plan de afacere bine pus la punct si importanta lui, ce sunt si cum sa calculeze taxele astfel incat sa isi eficientizeze costurile, cum sa abordeze piata de desfacere si cum sa recunoasca din timp schimbarile pentru a fi pregatiti, dar si cum sa utilizeze o aplicatie astfel incat sa ii ajute mai mult decat la nivel administrativ si contabil.

Pe langa aceste aspecte, ne-am dorim sa ii ajutam sa descopere cat de usor este sa devina cetateni atenti la tot ce ne inconjoara si ne afecteaza, cum sa invete sa se cunoasca pe ei si sa se dezvolte. Si toate acestea le-am facut impreuna, prin discutii, prin schimb de idei, pentru ca nici o secunda scopul nostru nu a fost acela de a citi teorie dintr-un manual si a-i pune sa memoreze si sa repete. Ne-am dorit sa ii invatam pe tineri sa inteleaga, sa “citeasca viitorul” (Robert Frost), sa aleaga calea profesionala constienti, fiind informati. Ne-am dorit si ne dorim sa ii inspiram!

Am primit in schimb uimirea lor ca este o scoala altfel, ca pot vorbi, ca sunt ascultati, ca se comunica, ca invata de la cei din fata lor lucruri practice si utile, ca invata despre ei si colegi, ca isi descopera calitatile, ca se cunosc mai bine, si ce le place si ce nu.

La finalul fiecarei sesiuni era in aer o tristete ca au trecut mult prea repede cele 8 saptamani, ca tocmai atunci cand au prins gustul scolii de vara CIEL Academy, ea se termina.

Pentru mine este o mare bucurie de fiecare data cand ii revad sau vorbesc cu ei, cand imi povestesc ce au mai facut, cum se folosesc de ce au invatat si cum i-a ajutat. Ma bucur sa ii vad cum cresc si din studenti curiosi devin zi de zi profesionistii de care avem toti nevoie, colegii pe care ne putem baza!


Autor : Catalina Mocanu, Director Financiar CIEL Romania