Drepturile de autor – ce sunt si cum se impoziteaza

“In urma cu cativa ani, contractele cu drepturi de autor erau foarte raspandite in Romania, mai ales in randul agentiilor de marketing si al jurnalistilor. Principalul avantaj al acestui tip de contract pentru angajatori este ca nu trebuie sa plateasca pentru beneficiar taxele si impozitele la stat, iar pentru angajat ca poate sa aiba un numar nelimitat de astfel de contracte.” – Catalina Mocanu, Director economic CIEL Romania

Ce sunt si cum se impoziteaza contractele cu drepturi de autor?

Drepturile de autor sunt drepturile pe care o persoana le detine pentru prestarea anumitor activitati intelectuale ce rezulta din crearea unor lucrari unice si realizarea unor inovatii. Acest lucru inseamna ca drepturile de autor sunt asociate cu orice proprietate stiintifica, artistica sau literara, precum producerea operelor muzicale, fotografice, literare, cinematografice, arhitecturale sau muzicale, ori cu realizarea materialelor scrise, ilustratiilor si hartilor sau a descoperirilor stiintifice si a programelor tehnologice.

Aceste drepturi, impreuna cu cele dobandite prin certificare (pentru inregistrarea marcilor unice si proprietatea industriala acordata in urma brevetarii) constituie una din ramurile ansamblului de proprietati intelectuale.

Veniturile realizate din drepturi de autor reprezinta orice recompensa materiala oferita autorului acelor lucrari ca rezultat al cesionarii drepturilor de proprietate intelectuala unei alte institutii sau persoane contractante, prin semnarea unui contract legal.

Cum se impoziteaza veniturile castigate din drepturi de autor?

Exista cateva considerente in functie de care cuantumul si modul in care se impoziteaza veniturile realizate din drepturi de autor variaza:

 1. In functie de partea contractanta ce se obliga la plata impozitului, veniturile obtinute din drepturi de autor se impart in urmatoarele categorii:
 • Cu retinere la sursa, in situatia in care obligatiile sunt platite de cel care procura serviciul, nu de cel care il presteaza. Acesta este un caz des intalnit in randul firmelor care contracteaza mai multi colaboratori si platesc automat contributiile in numele acestora. Institutia care plateste drepturile de autor trebuie sa calculeze si sa achite impozitul si contributiile sociale care corespund bugetului de stat pana pe 25 inclusiv ale lunii urmatoare celei pentru care s-au retinut taxele
 • Venituri incasate din activitati independente, in situatia in care cel care presteaza serviciul isi tine propria contabilitate si isi plateste singur contributiile la stat. Optiunea aceasta se potriveste prestatorilor care castiga venituri substantiale din mai multe surse. Retinerea impozitului din veniturile inregistrate se face prin depunerea de catre persoanele fizice a Declaratiei unice pana pe 15 martie a anului urmator pentru care se plateste acea contributie.
 1. Pe baza sumei veniturilor castigate din drepturi de autor, impozitul poate fi calculat astfel:
 • In functie de contractul de drepturi de autor, impozitul reprezinta un procent de 10% din venitul net acumulat. Venitul net este calculat prin deducerea cotei forfetare (40%) din venitul brut. Impozitul este retinut direct la sursa, ceea ce inseamna ca se achita automat odata cu plata veniturilor cuvenite, in conformitate cu prevederile contractuale. Persoanele cu handicap sever fac exceptie de la plata acestui impozit. Pe baza datelor din contabilitate, cei care isi desfasoara in mod independent activitatea au posibilitatea sa isi plateasca singuri impozitul.
 • In cazul persoanelor salariate si pensionate, Codul Fiscal prevede ca procentul de 10% este unicul impozit care se retine pentru aceste venituri.
 • Situatia ramane neschimbata si pentru persoanele care incaseaza din drepturile de autor un venit net aflat sub plafonul de 22.800 RON/an pentru fiecare contract de colaborare. In ciuda faptului ca aceste persoane nu sunt angajate la alte firme, ele pot alege, totusi, sa-si achite singure contributiile sociale (CAS si CASS).
 • In situatia in care veniturile castigate dintr-un singur contract de acest tip depasesc pragul de 22.800 RON/an, se vor retine taxe in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS. Daca persoana care presteaza serviciile depaseste acest plafon pentru mai multe contracte incheiate, atunci contributiile sociale se platesc de catre o singura institutie. Contribuabilul va desemna firma responsabila pentru achitarea CAS si CASS prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul care a fost numit pana pe 25 inclusiv ale lunii care urmeaza celei pentru care este datorata obligatia fiscala.
 • Daca o persoana obtine venituri din drepturi de autor de la mai multe institutii, dar nicio colaborare nu-i aduce o suma anuala egala cu plafonul minim, insa valoarea insumata a veniturilor depaseste pragul, atunci persoana respectiva are obligatia sa depuna Declaratia unica si sa achite taxele pana pe 15 martie in anul pentru care se plateste contributia.

Multumita flexibilitatii si a libertatii oferite, din ce in ce mai multe persoane aleg varianta contractelor de cesiune a drepturilor de autor. Prin urmare, numeroase firme apeleaza la soft-uri precum CIEL Salarii, care le simplifica munca si le permite administrarea corecta atat a contractelor de drepturi de autor, cat si a contractelor clasice de munca.

 

 • Tel: 021 201 53 20
 • E-mail: contact@ciel.ro

Autor : CIEL Romania