ERP vs CRM: care este diferenta dintre cele doua solutii
Cu siguranta te-ai intrebat ce este un ERP si ce este un CRM si care este diferenta dintre cele doua solutii software pentru a sti ce decizie sa iei pentru afacerea ta. Daca inca te intrebi de care dintre ERP si CRM ai nevoie, raspunsul este depinde pentru ce ai nevoie.
ERP si CRM sunt similare in ceea ce priveste obiectivul tau ca antreprenor, adica te ajuta sa iti gestionezi eficient afacerea si sa cresti vanzarile. Insa un ERP nu inlocuieste un CRM, iar in lipsa unui CRM, un ERP nu este suficient. Asadar, intrebarea corecta nu este „ce sa aleg intre ERP si CRM”, ci „care sunt nevoile afacerii mele, ce vreau sa obtin”. Iar pentru unele afaceri, raspunsul va fi este nevoie de ERP, pentru altele de CRM, iar pentru multe de ambele.
Pe scurt, diferenta majora din categoria ERP vs CRM o reprezinta scopul activitatii. ERP este folosit pentru gestionarea si imbunatatirea anumitor activitati, CRM ajuta la gestionarea si imbunatatirea altor activitati. Imediat afli despre ce este vorba.
Cuprins
Ce inseamna ERP?
ERP este un acronim care reprezinta in limba engleza Enterprise Resource Planning, in traducere Planificarea Resurselor Intreprinderii, este un soft care ajuta la gestionarea proceselor dintr-o afacere intr-un singur loc.
Definitie ERP pe intelesul tuturor
Insa, o definitie concreta a ce inseamna ERP este urmatoarea: ERP este un sistem software, cu numeroase functionalitati incluse, care ajuta la gestionarea eficienta a tuturor proceselor dintr-un business pe o platforma unica: productie bunuri, aprovizionare, gestiune stocuri si comenzi, distributie produse, contabilitate si managementul proiectelor si al contractelor cu furnizorii.
Rolul suprem al unui ERP
Rolul de baza al unui sistem ERP este de a automatiza operatiuni zilnice si de a centraliza informatii despre acestea, asa cum face cel mai performant ERP de pe piata.
Caracteristicile unui sistem ERP
Cand vine vorba despre ERP vs CRM, nu uita ca un sistem ERP este creat si folosit pentru a gestiona toate procesele de business. Ca sa fie si mai clar, iata ce caracterizeaza un ERP performant pentru o afacere:
- organizeaza activitatea de lucru pentru o productivitate mai mare
- ofera rapoarte cat mai specifice privind activitatea firmei pe: produse, vanzari, profit, cantitati folosite etc
- transfera automat datele in note contabile
- actualizeaza in timp real informatiile financiare ale partenerilor de afaceri
- salveaza automat orice modificare in sistem
- ofera back-up datelor introduse pentru siguranta maxima
- ofera analize financiare utile pentru decizii corecte in business
- este flexibil din punct de vedere tehnic, adica poate fi adaugata oricand o noua functionalitate, mai moderna, in beneficiul afacerii tale
- este rapid de invatat, intuitiv, usor de folosit, cu o interfata placuta si un meniu intuittiv
Ce este CRM?
CRM vine de la Customer Relantionship Management, in traducere Managementul Relatiei cu Clientii. Din denumire putem deduce ca este un instrument care ajuta la gestionarea activitatilor legate de clienti, insa nu toate, o parte fiind rezolvata de ERP. Iata mai jos definitia.
CRM, definitie simpla
CRM este un sistem de gestionare si organizare a interactiunilor cu clienti actuali, clienti vechi sau potentiali clienti. Dedicat departamentelor de vanzari, customer support si marketing, CRM-ul este un soft bazat pe proceduri, procese si strategii, deci o munca standardizata si organizata cu scopul de a califica cat mai multi clienti, de a creste retentia clientilor, de a atinge targetul dorit si de a creste vanzarile.
Caracteristicile unui CRM
Fata de ERP, care este destinat gestionarii proceselor de business, un CRM este un instrument absolut indispensabil echipei de vanzari. Acest tip de soft are urmatoarele caracteristici:
- integreaza si centralizeaza toate datele introduse despre clienti, lead-uri si interactiunile cu ei
- organizeaza intreg procesul de vanzare, de la lead (prospect) la castigarea unui nou client sau incheierea unei vanzari catre un client vechi
- structureaza informatiile in asa fel incat nu doar sa fie gasite usor, dar sa si ofere o viziune de ansamblu asupra clientilor respectivi
- poate fi folosit in egala masura si de echipele de suport clienti si de marketing, nu doar de echipa de sales, pentru a rezolva situatiile intampinate de clienti si pentru a comunica eficient cu ei
- are diverse functionalitati care ajuta la crearea unor strategii de mentinere si imbunatatire a relatiei cu clientii, de a-i fideliza si de a genera vanzari mai mari
- poate fi integrat intr-un ERP, mai ales in companiile mari, cu activitate stufoasa
- este usor de utilizat, avand o interfata intuitiva
Care este diferenta intre ERP si CRM?
Asa cum ai aflat pana acum, principala diferenta cand vine vorba de ERP vs CRM este scopul pentru care sunt folosite: ERP pentru procese de business, iar CRM pentru relatia cu clientii.
ERP vs CRM: ce au, de fapt, in comun
ERP si CRM au in comun obiectivul afacerii tale: cresterea continua si profitabilitatea. Daca ne gandim la ERP si CRM ca la solutii in sine, atunci automatizarea operatiunilor si detinerea unei bazei de date despre clienti sunt lucrurile identice care se regasesc in cele doua aplicatii.
Diferente majore intre ERP si CRM
Chiar daca amanadoua indeplinesc obiective de business, ERP si CRM functioneaza diferit. Iata marile diferele dintre cele doua softuri:
- ERP are focus pe business, CRM are focus pe relatia cu clientii
- ERP este o aplicatie back-office (pentru gestionarea proceselor interne ale firmei), CRM este o aplicatie front-office (pentru gestionarea directa a relatiei cu clientii
- ERP se ocupa de anumite activitati din firma, CRM de alte activitati din firma, niciun soft neputand fi inlocuit de celalalt
- ERP contine mult mai multe module sau functionalitati pentru mai multe activitati (productie, gestiune stocuri si comenzi, logistica, distributie, contabilitate, imobilizari, management de proiecte sau furnizori etc), CRM contine doar trei module sau functionalitati pentru activitati de vanzari, marketing si suport clienti
- ERP are impact indirect asupra vanzarilor, CRM are impact direct asupra vanzarilor
- ERP ofera analize si rapoarte financiare si contabile pentru decizii strategice de business (achizitii noi, investitii, lansari de produse noi sau de noi linii de productie), CRM ofera perspective asupra calitatii relatiei cu clientii si analize asupra comportamentului de cumparare al clientilor
- ERP reduce costurile cu resursele materiale, umane si de timp, CRM creste vanzarile si profitul
- ERP arata care este situatia la nivelul intregului business, incluzand vanzarile incheiate datorita CRM, pe cand CRM ofera o privire de ansamblu doar asupra relatiei cu clientii
- ERP deschide mai multe oportunitati de business, CRM ofera oportunitati doar in ce priveste comunicarea, relatia cu clientii si cresterea vanzarilor
- ERP poate ingloba CRM, insa CRM nu poate ingloba ERP
Cum iti dai seama daca ai nevoie de ERP sau ai nevoie de CRM: intrebari pe care sa ti le pui
Ca sa fie mai clar, hai sa vedem de ce ai nevoie cand iti pui urmatoarele intrebari:
- Am o firma de gemuri, dar vreau sa cresc productia si sa fac mai multe tipuri de gemuri, din mai multe fructe, pe cantitati diferite si vreau sa imi fac si propriul magazin online (vezi GHID COMPLET). Ce soft m-ar ajuta sa tin evidenta vanzarilor?
Raspuns: Un ERP te-ar ajuta sa stii care tipuri de gemuri, pe cantitati, pe localitati, pe perioade, pe furnizori, pe clienti se vand cel mai bine si care sunt cifrele, dar, inainte de toate, te ajuta sa gestionezi toate resursele si materiile prime pentru productia efectia de gemuri. VEZI >> mai multe despre un ERP performant!
2. Sa cresc retentia clientilor este strategia mea de business pe anul viitor. Unde as putea sa fac mai bine asta, intr-un ERP sau in CRM?
Raspuns: In mod clar cu un CRM imbunatatesti relatia cu clientii tai si poti aplica diverse tactici de marketing si de customer support pentru a-ti fideliza clientii.
3. Vreau sa iau cele mai decizii privind vanzarile. Ce m-ar ajuta, un ERP sau un CRM?
Raspuns: Ambele softuri, insa pe activitati diferite privind vanzarile.
Daca vrei sa stii ce produse sau servicii vinzi mai bine, care merg mai prost, care iti aduc marja cea mai mare de profit si ce si unde vinzi mai mult, atunci ai nevoie de un ERP care iti dea toate aceste rapoarte care te ajuta sa iei decizii potrivite mai departe, cum ar fi sa produci sau sa comanzi mai multe produse dintr-o anumita categorie sau sa iei diverse decizii de promovare.
Daca vrei sa ai informatii privind vanzarile reusite si negocierile esuate in relatia cu clientii, atunci un CRM iti va da toate detaliile necesare pentru ca angajatii tai sa stie cum sa abordeze respectivii clientii sau viitorii clienti.
ERP vs CRM? Cum stii sa alegi softul potrivit pentru afacerea ta
Un soft, fie ERP, fie CRM trebuie sa fie complet, performant, sigur si, eventual, customizat in functie de nevoile afacerii tale. Tu doar trebuie sa stii ce rezultate vrei de la afacerea ta si ce vrei ca angajatii tai sa faca in activitatea de zi cu zi, iar consultantii specializatii, cum sunt specialistii CIEL, iti vor oferi informatiile necesare privind softurile de care ai nevoie.
Beneficiile folosirii unui ERP
- ERP=GPS catre succes
Un ERP este GPS-ul tau in business, adica te ajuta, in baza unor rapoarte complexe, personalizate si complete, sa iei decizii corecte pentru a merge in directia potrivita catre succes.
Vezi aici ce poate face pentru tine CIEL ERP, primul ERP cu inteligenta artificiala.
2. automatizeaza procese repetitive, care consuma timp, respectiv bani, si simplifica munca angajatilor, mai ales daca tehnologia se bazeaza pe inteligenta artificiala, la fel ca CIEL ERP
3. stii in timp real ce se intampla in afacerea ta, ca sa poti face schimbari utile la momentul potrivit
4. elimina erorile umane si creste productivitatea angajatilor astfel incat totul sa functioneze mai repede si mai eficient
5. reduci cheltuielile pe termen lung
6. iti ofera siguranta si control, salvand datele in timp real si pastrandu-le in maxima siguranta
Avantajele aduse de un CRM
- organizeaza toata munca angajatilor astfel incat si tu, si ei sa stiti sa vedeti oricand, rapid, orice informatie despre clientii vostri
- ofera transparenta in gestionarea relatiei cu clientii si in comunicarea dintre departamente
- automatizeaza procesul de vanzare si de marketing (trimitere e-mail-uri de promovare automat)
- analizeaza comportamentul de cumparare al clientilor si comportamentul lead-urilor pana la incheierea contractului de colaborare
Acum ca stii ce presupune ERP vs CRM, ce face fiecare soft si, mai ales, ca ai nevoie de amandoua solutiile pentru a-ti gestiona business-ul eficient si a-l duce in directia dorita, mai ramane doar sa alegi softul potrivit pentru tine.
Nu uita ca de alegerea softurilor depinde viitorul business-ului tau in proportie destul de mare, asa ca inainte sa platesti pentru un ERP sau CRM analizeaza ce functionalitati sunt incluse si care pot fi adaugate, cum te ajuta in activitatea zilnica, ce avantaje ofera afacerii tale si cum te ajuta sa ajungi sa atingi obiectivele de business.