Gabriel Biris a participat la Cafeneaua Contabila CIEL: Sistemul split TVA s-ar putea aplica firmelor mari de stat si celor in insolventa

Ieri, 12 octombrie, la sediul CIEL Romania a avut loc cea de-a patra editie a seriei de evenimente Cafeneaua Contabila. Evenimentul l-a avut ca invitat pe Gabriel Biris, partener la casa de avocatura Biris Goran si specialist in fiscalitate.

Pe langa temele specifice domeniului fiscalitatii, in cadrul acestei intalniri a fost dezbatuta si intentia Ministerului Finantelor Publice de a implementa sistemul split TVA. Gabriel Biris a oferit participantilor o imagine de ansamblu asupra proiectului, amintindu-le ca:

Daca ai nostri au pregatit o astfel de masura in vacanta de vara, polonezii, spre exemplu, pregatesc implementarea sistemului de mai bine de doi ani.

In ceea ce priveste utilitatea si misiunea acestui sistem, Gabriel Biris le-a mentionat celor prezenti ca sistemul split TVA nu poate fi privit drept o masura de combatere a evaziunii, fiind mai mult o masura de dezvoltare a unui nou instrument de control. Participantii au dezbatut sistemul split TVA atat din punct de vedere micro, cat si macroeconomic. Astfel, acestia au aflat de la specialistul invitat in cadrul evenimentului ca personalul ANAF este, in proportie de peste 50% , in momentul de fata sufocat de catre cererile de rambursare, ceea ce inseamna ca split TVA va reprezenta o povara in plus pentru angajatii institutiei, marind volumul de munca.

Gabriel Biris a discutat si despre termenul de 3 zile lucratoare in care trebuie sa fie rezolvate cererile de aprobare pentru transferul din contul de TVA intr-un cont de alta natura, acesta mentionand ca nu crede ca Fiscul va putea respecta termenul impus.

La eveniment au participat atat specialisti din domeniul financiar-contabil, cat si reprezentanti ai presei. Mai multe informatii despre eveniment puteti gasi si pe site-ul AvocatNet.


Autor :