Povestea lui Mos Craciun… ca antreprenor: 11 lectii de business care sa te inspire si pe tine
Mos Craciun nu este doar un personaj sau o traditie, este un adevarat om de afaceri a carui poveste incepe inca din secolul 3 i.Hr. Cum tine el gestiunea a miliarde de cadouri si cum faca ca intr-o singura noapte sa ajunga la copiii din intreaga lume este pur si simplu… business. Mai jos iti spunem povestea lui in afaceri si cele mai tari sfaturi direct de la Mos Craciun, inclusiv de ce si tu poti fi oricand Mos Craciun.
Cuprins
- Legenda lui Mos Craciun ca antreprenor, pe scurt
- Povestea lui Mos Craciun ca… antreprenor: decizii corecte pentru rezultate bune
- Ce a facut la lansare in business
- Ce decizii intelepte a luat pe parcurs: clientii stiu mai bine?!
- Povestea lui Mos Craciun… in business: cum a facut rost de bani pentru tehnologie
- Noi planuri de extindere? Sau simplificarea muncii pentru venituri mai mari?
Legenda lui Mos Craciun ca antreprenor, pe scurt
Initial, Mos Craciun a fost un mic intreprinzator. Dar ca sa afli mai multe, haide sa mergem pe urmele lui Mos Craciun. Practic, povestea incepe la marginea unui oras in care un mester batran facea jucarii pentru a putea trai. Intr-un an, in seara de ajun, batranelul, intors din oras unde a vandut toate jucariile, a intalnit o familie cu copii sarmani pe care i-a intrebat ce si-ar dori sa primeasca. S-a intors acasa, a facut repede soldateii de plumb doriti de copii si le-a daruit acestora. Apoi s-a intrebat ce primesc oare ceilalti copii saraci in Ajunul Craciunului. Asa i-a venit ideea de a face jucarii pe care sa le daruiasca tuturor copiilor fara posibilitati, iar pentru a face acest lucru s-a bazat pe ajutorul mai multor pitici care l-au sprijinit in misiunea lui de a duce cadouri tuturor copiilor. De aici incepe povestea lui Mos Craciun ca antreprenor.
Scotand din calcul aceasta poveste, si in zilele noastre conceptul de Mos Craciun este tot un business. Si este un business profitabil an de an. Dar, ramanand la povestea lui Mos Craciun, sa vedem de ce este un business de succes an de an.
Povestea lui Mos Craciun ca… antreprenor: decizii corecte pentru rezultate bune
Mos Craciun exista… in business si este evident an de an. Mos Craciun este un adevarat antreprenor cand vine vorba de gestionarea tuturor cadourilor. Odata ce miliarde de copii trimit cate o scrisoare catre Mos Craciun cu dorintele lor, cum credeti ca reuseste sa stie cine ce cadou vrea si sa le si trimita la timp? Mos Craciun foloseste tehnologia. Mos Craciun s-a digitalizat si se bazeaza pe softuri performante pentru intreaga gestionare a afacerii sale.
Vrei sa stii cine este Mos Craciun cu adevarat in business? Iata deciziile lui:
Ce a facut la lansare in business
Si-a facut firma… oficial
Revenind la povestea lui, la inceput, Mos Craciun realiza manual, din lemn, jucariile vandute in orasul langa care locuia si cele oferite gratuit copiilor nevoiasi din zona. Si, atunci, Mos Craciun se descurca sa tina gestiunea tuturor jucariilor produse, iar contabilitatea era facuta pe caiet de catre sotia sa. Cand sunt putine produse, este usor, nu-i asa?
Insa viziunea lui Mos Craciun, ca a unui adevarat antreprenor, era sa trimita jucarii catre toti copiii saraci din lume. Scopul lui nu era sa faca bani si sa dezvolte un business de miliarde, ci sa faca o bucurie copiilor ai caror parinti nu isi permit sa cumpere cadouri. Insa, pentru a face acest lucru, era nevoit sa faca bani, adica sa vanda jucarii si in alte orase decat cel langa care locuia. Iar pentru a face acest lucru, avea nevoie de mai mult… avea nevoie de o firma care ii permite sa indeplineasca toate dorintele mai tarziu.
Intentia lui Mos Craciun era sa faca bine si initial nu stia ce inseamna un business si nici firma. Desi tehnic se numeste evaziune fiscala, il iertam toti pe Mos Craciun acum, pentru ca a vandut cadouri fara firma inregistrata si bon fiscal. Intentia lui a fost sa bucure copiii saraci.
Asa ca Mos Craciun nu a mai stat pe ganduri si si-a facut firma, direct un SRL, nu PFA, pentru ca il ajuta mult mai mult in misiunea lui de a vinde jucarii in mai multe orase pentru a putea indeplini si dorintele copiiilor din familii fara posibilitati financiare.
Si-a facut un plan de afaceri
Misiunea lui era mare, dar ceva si mai mare lipsea: un plan bine pus la punct pentru a putea realiza jucarii pentru toti copiii nevoiasi si in timp util. Asa ca povestea lui Mos Craciun in business incepe fara ca el sa isi dea seama. Sa ne intelegem, el nu actiona cu un mindset de antreprenor care voia sa dezvolte afaceri ca cele de pe Wall Street sau din Silicon Valley, voia doar sa aduca bucurie copiilor sarmani. Dar din instinct a facut un plan, fara sa stie ca este un plan de afaceri ca la carte, ca cel de aici. Si, astfel, a luat in continuare decizii corecte pentru a-si indeplini misiunea.
A cumparat materie prima si a angajat ajutoare
Pentru a produce mai multe jucarii pe care sa le vanda in orasele vecine, Mos Craciun si-a dat seama ca are nevoie si de materiale, si de ajutoare umane, deci de furnizori si angajati. Acum ca avea firma i-a fost usor sa incheie un contract cu un furnizor de lemn care sa-i asigure materia prima necesara de cea mai buna calitate si, bineinteles, sa angajeze spiridusi pe care sa-i rasplateasca pentru munca depusa.
Ce decizii intelepte a luat pe parcurs: clientii stiu mai bine?!
A promovat jucariile din timp
Pentru ca acum produce jucarii pentru mai multe orase, pentru a le putea livra la timp, prin iunie a mers intai in orase pentru a promova faptul ca face jucarii de pus sub brad sau in ghete in seara de ajun. In acelasi timp, a incercat sa le explice ca, producand foarte multe jucarii, pentru multe orase, l-ar ajuta ca ei sa le primeasca mai devreme, pe la inceput de decembrie.
A tinut cont de dorintele potentialilor clienti
Multi parinti au fost de acord, insa multi au vrut neaparat sa le primeasca in seara de ajun. A incercat Mos Craciun sa-i induplece, sa-i faca sa inteleaga ca nu se poate descurca sa ajunga la toti in aceeasi seara, dar fara succes. Potentialii lui clienti au argumentat ca nu ii lasa inima sa ascunda jucarii asa frumoase de copiii lor. Si lui Mos Craciun i s-a rupt inima de rugamintile lor si a decis gandidu-se la copii ca cel mai bine este sa le trimita jucariile in seara de ajun.
Si-a diversificat portofoliul de jucarii: unde-i cerere, nu-i tocmeala
Povestea lui Mos Craciun ca antreprenor este frumoasa pana aici, dar se poate incheia trist. Mos Craciun stia sa faca doar un singur tip de jucarie, iar multi parinti nu au vrut sa le dea aceleasi jucarii ca cele primite de copiii vecinilor. Voiau ceva mai deosebit pentru copiii lor, iar unii stiau ce le place celor mici si si-au dat seama ca este o ocazie buna sa le faca chiar Mos Craciun. Si au inceput sa-i dea Mosului lista cu jucariile dorite, de la trenulete, la reni… la toata gradina zoologica pentru copiii lor.
Mos Craciun s-a eschivat initial, dar parintii i-au zis „sigur te descurci tu”. Asa ca s-a intors acasa cu un teanc de liste cu dorinte si… cu noi oportunitati de business. Avea sa faca bani multi, dar era si mult de muncit.
Povestea lui Mos Craciun… in business: cum a facut rost de bani pentru tehnologie
Zeci de mii de jucarii de facut in mai putin de sase luni?! S-a intrebat coplesit Mos Craciun. Ar fi renuntat, dar nu l-a lasat inima sa nu le faca o bucurie copiilor saraci.
A investit in linii de productie
Prima solutie la care s-a gandit a fost sa-si mareasca echipa de spiridusi, dar nu avea bani sa-i plateasca si unul singur ar fi putut face doar trei jucarii in cele 8 ore de munca. Asa ca a luat in leasing o masinarie de taiat bucati de lemn in formele si dimensiunile dorite, iar spiridusii urmau sa se ocupe de asamblare.
Intre timp, din vorba in vorba, au aflat si parintii din alte orase ca Mos Craciun face jucarii pentru copii si s-a trezit cu alte mii de cereri si de facut jucarii care mai de care mai sofisticate, iar unele din plastic, plus sau metal. Mos Craciun si-a dat seama ca mai are nevoie de cel putin o masinarie, dar si de bani. Asa ca s-a gandit sa ceara un mic avans clientilor lui, adica parintilor, ca garantie, pentru a produce jucariile dorite de ei. Asa a reusit sa cumpare materii prime si masinarii de productie si pentru jucarii din plus, metal si plastic. Dar problemele nu se opresc aici.
Salvarea vine din software: a trecut de la hartie la programe pe calculator
Colac peste pupaza, in acelasi timp, sotia lui Mos Craciun, suparata foc, i-a spus ca nu mai face fata si ca are si ea nevoie de ajutoare sa tina gestiunea materiilor prime, evidenta jucariilor si apoi a incasarilor. „Asta daca vrei sa stii caror copii sa le trimiti jucariile”, ii spune suparata sotia. „Bine, ma faci sa plec de acasa. Stai, nu te supara si mai rau, ma duc sa cumpar softul CIEL pentru a face toate lucrurile astea”, ii raspunde Mos Craciun cu umor.
Initial, tinea un registru cu toate dorintele copiilor exprimate in scrisoarea catre Mos Craciun. Insa, dupa o perioada de chin, chiar daca avea ca ajutoare spiridusii, Mos Craciun a apelat la un program de gestiune a materiilor prime si a jucariilor. Pentru el este un ajutor care il scapa de mult stres, mai exact stresul de a face greseli si de a trimite cadourile catre alti copii sau a omite anumite cadouri.
Si-a automatizat procesul de productie si de gestionare a stocurilor si comenzilor de jucarii
Dar afacerea lui Mos Craciun crestea si crestea. Se dusese vorba si primea tot mai multe cereri prin posta, apoi prin telefon, apoi prin e-mail. Asa ca avea nevoie de un sprijin si mai mare, pentru ca spiridusii angajati nu mai faceau fata.
Povestea lui Mos Craciun in business devine tot mai serioasa. Si-a reorganizat echipa pe departamente, cu manageri priceputi, si a investit in automatizarea procesului de productie si de gestionare a intregii afaceri.
In timp ce jucariile sunt produse automat, spiridusii lui Mos Craciun gestioneaza eficient afacerea in cel mai performant ERP si primul cu inteligenta artificiala inclusa. Iata ce fac spiridusii in ERP:
- seteaza cantitatile necesare pentru fabricarea jucariilor si vad oricand care este necesarul de cumparat pentru acest lucru
- tin evidenta precisa a cererilor de jucarii
- tin gestiunea materiilor prime pentru fabricarea jucariilor
- tin gestiunea produselor finite, adica a jucariilor inainte de livrare
- tin evidenta jucariilor in functie de status: in pregatire, in curs de fabricare, finite, ambalate, in curs de livrare, livrate
- tin evidenta cheltuielilor, a incasarilor, a veniturilor, a cash-flow-ului si a profitului, date pe care le vad in timp real
- vad ce tip de jucarii produc cel mai mult, care ii costa cel mai mult si care sunt cele mai rentabile
- genereaza analize financiare si estimari de vanzari care ii ajuta sa ia decizii corecte in afacerea cu jucarii
Este aproape Craciunul si Mos Craciun si echipa sa au pregatit deja toate jucariile pentru livrare. Au avut mult spor si datorita ERP-ului, dar si pentru ca sotia lui Mos Craciun a lipsit de acasa. Oricum nu trebuie sa-i dea motive de suparare pentru ca salariile sunt platite de ea. Si-a dorit sa ii prinda sarbatorile de iarna la caldura, asa ca este izolata in Thailanda de unde face plata salariilor si gestioneaza concediile si intregul cost cu salariatii in Salarii Cloud. Cum deja Mos Craciun a terminat de livrat cadourile, in seara de ajun il asteapta sa ciocneasca o nuca de cocos.
Noi planuri de extindere? Sau simplificarea muncii pentru venituri mai mari?
Crearea unui magazin online, pariul anului din povestea lui Mos Craciun
Mos Craciun si-a dat seama ca poate indeplini dorintele copiilor, oricand, simplu si rapid. Asa ca vrea sa creeze un magazin online, de unde parintii sa aleaga jucariile preferate pentru cei mici.
Tinand cont de acest ghid complet de creare magazin online, Mos Craciun a facut comanda de unul care ii indeplineste dorinta lui in business. De anul viitor va avea un magazin online la cheie, deci unul complet, cu soft de gestiune inclus. Si asta pentru ca nu isi doreste doar sa vanda toate jucariile, ci si placerea de a cumpara simplu si rapid, indeplinirea dorintelor cu un click si bucuria comenzii venite la timp.
Mos Craciun se cloneaza?
Dar Mos Craciun este mai mult decat un antreprenor, este initiativa de a face bine. Dincolo de povestea lui de business, Mos Craciun vrea sa indeplineasca dorintele copiilor sarmani, ai caror parinti nu isi permit sa cumpere jucarii si nici macar haine. Asa ca va incepe sa promoveze si mai intens binele, adica sa va incurajeze pe voi toti sa fiti Mos Craciun oricand, in orice zi, indiferent ca este sarbatoare sau nu.
Fiti si voi Mos Craciun, si in business, si pentru voi, si pentru altii, si pentru mai mult bine si mai multa bucurie!