Reducerile comerciale si financiare, explicate de CIEL Romania (partea a 2-a)

Reducerile comerciale si financiare sunt practicate destul de des in cadrul activitatii companiilor, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea. Termenul general sub care sunt regasite acestea este discountul si cuprinde toate tipurile de reduceri intalnite in activitatea comerciala a unei societati.

Intr-un material anterior, Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania, ne-a prezentat mai multe informatii despre reducerile comerciale si cele financiare in interviul acordat pe site-ul avocatnet.ro.

In cea de-a doua parte, ea ne prezinta detalii despre tratamentul fiscal, din punct de vedere al calculului impozitului pe profit, cat si al celui pe venit pentru microintreprinderi.

Iata ce trebuie sa stii despre calculul impozitelor pe venit si cele pe profit

”Din punct de vedere al impozitului pe profit, ne intereseaza daca cheltuielile, respectiv veniturile, obtinute din reducerile comerciale si cele financiare, sunt deductibile la calculul impozitului.

Avand in vedere ca ambele sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, asa cum cere Codul Fiscal la art. 25, atunci putem spune ca ele sunt deductibile la calcul.

Astfel, indiferent ca acordati sau primiti, fie reduceri comerciale, fie reduceri financiare, cheltuielile, respectiv veniturile rezultate, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Profit de ocazie sa iti reamintesc ca si in anul 2018, cota de impozit este tot de 16%.

Din punctul de vedere al impozitului pe venitul microintreprinderilor, baza impozabila, stabilita la art. 53 din Codul fiscal, o reprezinta veniturile obtinute din orice sursa.

La alin.1, lit. j si alin. 2, lit. a gasim referiri legate de reducerile comerciale, astfel ca vom completa fraza de mai sus, in felul urmator:

  • baza impozabila pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor o constituie veniturile din orice surse,din care se scade valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul “709”, potrivit reglementarilor contabile aplicabile (art. 53, alin 1, lit. j) si se adauga valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul “609”, potrivit legilor contabile (art. 53, alin. 2, lit. a).

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, valabile in anul 2018, sunt:

  • 1%, daca societatea are angajat cel putin un salariat, adica o persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Codului muncii.

Conditia se considera indeplinita si in cazul societatilor care fie au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi (art. 51, alin. 4, lit. a), fie au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (art. 51, alin. 4, lit. b).

  • 3%, daca societatea nu are salariati sau are salariati dar nu indeplineste conditiile stabilite la art. 51, alin. 4.”

Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit despre inregistrarile contabile si tratamentul fiscal, in cazul reducerilor comerciale si financiare, au clarificat unele nelamuriri pe care le avea si ca te vor ajuta in activitatea pe care o desfasori.

Nu uita sa ne urmaresti si pe pagina de Facebook CIEL Romania, pentru a fi la curent cu noutati din domeniul contabil si antreprenorial.


Autor : Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania