Serviciile de tip ridesharing (transport alternativ) – servicii impozabile sau nu in Romania?

10 decembrie 2019

Probabil in ultimii ani, in special cei din Bucuresti, au mers macar o singura data cu UBER. 

Recunosc ca eu ii prefer din cateva motive practice: eliminarea dispeceratului, timp scazut de asteptare, stii cine te va conduce si  ai niste feedback-uri de la alti clienti,  poti sa contactezi direct soferul pentru indicatii legate de unde sa te preia, nu imi mai fac griji ca am sau nu bani potriviti folosind cardul, pot da la randul meu feedback, pot scoate facturile din cont daca am nevoie de ele, etc. Asta in calitate de client/pasager.

Dar ce obligatii fiscale au persoanele fizice sau juridice care presteaza aceste servicii de tip ridesharing, mai ales in contextul discutiilor din ultimele 12 luni? Ce spuneti sa trecem putin in revista, impreuna, ce obligatii fiscale au sau nu acestia.

Sa pornim intai prin a preciza ca serviciile  UBER sunt furnizate prin platforma electronica a celor de la Uber Tehnologies Inc, societate din SUA. In Uniunea Europeana drepturile de administrare sunt detinute de UBER BV, societate inregistrata in Olanda.

Ce inseamna serviciul oferit prin platforma UBER :

Prestatorii acestor servicii sunt persoane fizice sau juridice care au contracte de colaborare cu UBER pentru dreptul de folosire a platformei si pentru asta platesc un comision pe baza facturior emise de catre UBER BV Olanda.

Trecem peste partea cu autorizarea privind transportul in regim de taxi, care a starnit atatea discutii in ultimele luni si chiar modificarea legislatiei si ne oprim la obligativitatea sau nu a inregistrarii in scopuri de TVA. Ca sa raspundem la intrebarea “sunt obligati prestatorii de servicii UBER sa se inregistreze sau nu in scop de tva” ne uitam la art. 278, art. 307, art. 310,  art. 316 din Codul Fiscal (Legea 227/2015) :

Au tot fost discutii si despre obligativitatea sau nu a prestatorilor de servicii de a emite bonuri fiscale prin intermediul aparatelor de marcat electronice. Ordonanta de Urgenta a Guvernului  28/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, oricat de depasita in anumite locuri poate ne pare unora, este foarte clara in acest sens: operatorii economici care incaseaza contravaloarea serviciilor integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de debit/credit, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice.  Amintim si ca se pot descarca facturi din contul de utilizator, pentru fiecare cursa in parte.

Probabil  ca vom mai auzi de modificari legislative in zona acestui tip de serviciu de transport, desi din punct de vedere fiscal lucrurile par a fi simple si clare.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO