Subiecte de interes din sectiunea Q&A din cadrul Webinarului de pregatire Fiscal-contabila

Continuam, asa cum v-am promis, seria de intrebari si raspunsuri, care au fost adresate de participanti, in cadrul Webinarului de pregatire fiscal-contabila din data de 23 ianuarie 2018.

Q: “Care sunt retinerile incepand cu anul 2018 pentru plata de catre o societate a arendei in lei? Ce se intampla cand platim aceeasi arenda in natura?”

A: “Ei bine, noi am fost intotdeauna foarte obisnuiti in zona aceasta de plati de arenda, ca pentru veniturile din arenda, patitorul arendei, calculeaza impozitul pe venitul din arenda; la fel, acorda deducerea de 40% si calculeaza si retine si plateste contributia la sanatate pentru venitul din arenda.
Ei bine, s-a schimbat in totalitate si aceasta procedura pentru asigurarile sociale la arenda, in sensul ca: societatea ce plateste in contributia la arenda, retine doar impozitul pe venit, de 10%, pe care il declara tot prin formularul 100. Este in sarcina persoanei fizice de data aceasta sa se duca sa plateasca contributia la sanatate pentru arenda. Deci, atentie: pentru arenda se datoreaza doar contributia la sanatate, in cazul in care, in anul precedent, persoana respectiva a realizat venituri din arenda mai mari de 22.800 de lei – si atunci va plati in nume personal aceasta contributie la sanatate.”

 


Autor :