Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Concediu medical pentru carantina in perioada pandemiei – in ce conditii se obtine acesta si care sunt obligatiile angajatorului

concediu medical carantina
9 octombrie 2020
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Dupa lunile de haos de la inceputul starii de urgenta (martie 2020), institutiile statului s-au pus de acord si au facut modificari importante privind concediul medical de carantina sau izolare la domiciliu. Una dintre acestea este faptul ca in loc de 75%, angajatii afectati primesc o indemnizatie de 100%.

Pentru a va simplica munca ca angajator, am adunat in acest articol toate informatiile esentiale privind concediul medical legat de Covid-19, fie ca angajatul este infectat, fie ca este suspectat de infectare.

Cuprins

Concediul medical in carantina sau izolare: cum se acorda si cate zile de concediu medical poate acorda angajatorul

Durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale pentru alte afectiuni. Dar iata cum se acorda in functie de situatia in care se afla angajatul.

Eliberarea certificatului de concediu medical pentru carantina (spitalizare)

Concediul medical pentru carantina este acordat in cazul in care angajatul a fost spitalizat sau aflat intr-o unitate de carantina institutionalizata. Astfel, odata ce angajatul este externat, medicul curant va elibera un certificat de concediu medical pentru intreaga perioada de spitalizare, asa cum este mentionat intr-un comunicat CNAS.

Important! In cazul in care pacientul externat are nevoie de repaus la domiciliu, acesta va beneficia in continuare de concediu medical de carantina. Dupa externare, concediul medical pentru aceeasi afectiune va fi prelungit de catre medicul de familie pe perioada specificata in scrisoarea medicala oferita de medicul curant.

Eliberarea certificatului de concediu medical pentru izolare la domiciliu – pentru cazuri asimptomatice sau persoane venite din tari cu risc

Concediul medical pentru izolare la domiciliu este acordat de medicul de familie care monitorizeaza evolutia starii persoanei respective. Certificatul de concediu medical este eliberat in cel mult 30 de zile de la iesirea din izolare.

Atat asimptomaticii, persoane care au intrat in contact cu persoane infectate, dar nu au simptome, cat si persoanele care au calatorit in zone cu risc din strainatate sunt obligate sa se autoizoleze la domiciliu.

In acest moment, persoanele care vin din tarile aflate pe lista galbena trebuie sa se izoleze la domiciliu pentru 14 zile. Insa, totodata, au posibilitatea sa iasa din izolare dupa 10 zile, daca in ziua opt fac un test PCR cu rezultat negativ.

Coduri de indemnizatie – util de stiut

Codul de indemnizatie pentru angajatii infectati cu Covid-19 este 05 (Boala infectocontagioasa din grupa A), codul pentru carantina este 07 (Carantina), iar codul pentru izolare este 51 (Boala infectocontagioasa pentru care se instituie masura autoizolarii).

De asemenea, si angajatii fara stagiu de cotizare de cel putin 6 luni la sistemul de asigurari sociale beneficiaza de indemnizatie 100% pentru concediu medical in caz de carantina sau izolare.

Plata concediu medical: cum se calculeaza

Indiferent de situatie, indemnizatia de concediu medical este de 100%, dupa ce a crescut in luna iunie de la 75%. Practic, angajatii beneficiaza de salariu intreg.

Cine plateste concediul medical pentru carantina sau izolare: angajator versus stat

Banii sunt oferiti de stat integral pentru perioada de concediu medical, insa plata efectiva este facuta de angajator. Astfel, ulterior angajatorul va recupera suma respectiva de la stat, mai exact de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), din Fondul National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate (FNUASS).

Cat timp poate fi acordata indemnizatia pentru concediu medical

Orice angajat are dreptul la cel mult 183 de zile de concediu medical de carantina sau izolare, pentru orice afectiune, intr-un an de zile. Din a 91-a zi, perioada de concediu medical va fi prelungita de catre medicul specialist. Pentru intreaga perioada, angajatul primeste indemnizatie 100%.

Calculul automat al indemnizatiei de concediu medical

Atat pentru concediu medical de carantina sau izolare, cat si pentru alt motiv, calcularea platii se face automat in programul de salarizare CIEL Salarii Cloud.

Obligatiile angajatorului: indemnizatia pentru concediul medical si ce contributii se platesc

Indemnizatia pentru concediu medical pentru Covid se plateste integral indiferent de perioada lucrata si, deci, de cat timp contribui la asigurarile de sanatate.

Pentru perioada in care a stat in concediu medica de carantina sau izolare, angajatul trebuie sa duca la locul de munca documentele care arata motivele pentru care a fost in incapacitate temporara de munca. Astfel, isi recupereaza banii pentru perioada in care s-a aflat in incapacitate temporara de munca.

In cazul infectarii cu Covid-19, pentru spitalizare, va primi certificatul medical de la medicul curant. Pentru izolare la domiciliu, va primi respectivul certificat de la medicul de familie.

Daca, insa, angajatul sta in izolare pentru ca s-a intors dintr-o tara de pe lista galbena, acesta va trebuie sa ii prezinte angajatorului declaratia pe care o face la punctele de frontiera la intrarea in Romania. De asemenea, va primi un certificat pentru concediu medical de la medicul de familie, care poate fi transmis pe e-mail.

Ce trebuie sa faca angajatorul odata ce afla ca un angajat sta in carantina sau izolare

Raspunsul simplu este ca, in prima faza, asteapta. Odata ce a fost informat de angajat ca acesta va sta in carantina sau izolare, angajatorul va primi din partea angajatului documentele de concediu medical, imediat ce va reincepe munca.

Totodata, pentru ca angajatul sa poata obtine certificatul cu concediu medical, angajatorul are obligatia sa ii dea o adeverinta de salariat cu istoricul de concedii medicale, existente sau nu, pentru angajatul sa beneficieze de concediu medical pentru perioada de carantina sau izolare.

De asemenea, angajatorul are obligatia de a-i da angajatului suma de bani aferenta perioadei de concediu medical, cu toate ca indemnizatia este suportata de stat.

Astfel, angajatorul va primi de la stat suma de bani aferenta concediului medical al angajatului. Pentru a beneficia de acest drept, angajatorul are obligatia sa depuna la Casa de Asigurari de Sanatate din judet urmatoarele documente:

Cererea de recuperare trebuie sa contina si contul bancar pentru virarea banilor, numar de telefon, e-mail si persoana de contact.

Important! Cererile se depun in cel mult 90 de zile de la data in care beneficiarul are dreptul sa solicite rambursarea sumelor platite angajatilor pe concediul medical, conform informatiilor CNAS. Banii sunt recuperati de angajator ulterior, insa nu exista un termen definit. In practica, asa cum stim toti, recupererarea banilor pe concedii medicale de la stat dureaza si ani de zile.

Ce se intampla cu contractul de munca in perioada de izolare la domiciliu sau carantina din cauza coronavirusului

Conform Codului Muncii, contractul de munca in caz de concediu de carantina sau izolare este suspendat pe perioada concediului medical. Astfel, angajatul nu primeste salariu, ci indemnizatie din partea statului, virata de angajator, suma pe care de altfel angajatorul o va recupera de la stat ulterior.

Cu toate aceste informatii, utile si pentru angajator, si pentru angajat, veti sti ce sa faceti exact in caz de concediu medical pentru infectare cu Coronavirus sau pentru izolare dupa revenirea din tari aflate lista galbena.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre