Tu decizi

12 noiembrie 2019

Tu decizi cum stai cu productivitatea. Nu karma, nici zeii, nici speakerii motivationali. Depinde numai de tine cat de eficace dai cu sapa, cat timp petreci cu ce e important pentru rezultatul dorit, cat de concentrat lucrezi, cum iti dozezi eforturile, daca stii sa spui nu sau in cate directii iti disipezi atentia.

Reteta minune care te duce in Nirvana bagatorului de seama, adica sa muncesti doua saptamani pe trimestru sau o ora pe zi, visul amatorilor entuziasti deghizati in afaceristi de top, nu exista. Poti sa continui s-o cauti daca asta te relaxeaza, iti stimuleaza stima de sine sau te face sa pari interesant in ochii publicului neavizat, doar ca n-o s-o gasesti.

Conducatorii de business din zilele noastre se plang ca nu au timp nici sa mearga la toaleta, ca gradul de ocupare pe unitate de productie e imens, ca le-ar folosi ziua de 48 sau 72 de ore ca sa prinda din urma proiectele agatate, temporar, in cui. Ca nu pricep cum jucatori din industria lor pot face de 5 sau de 10 ori mai mult decat ei cu resurse similare.

Solutia e simpla dar loveste in obiceiurile proaste, in placerea omului de a amana pana se aliniaza planetele, de a parea victima, de a actiona fara sa-si asume riscuri, de a nu analiza permanent ce trebuie imbunatatit.

Prin urmare, daca te intereseaza productivitatea iti recomand sa:

Planifici, in loc sa astepti sa te loveasca

Sa fii reactiv e comod, nu cere eforturi intelectuale sustinute. Treaba vine spre tine, in mod natural. Tu iti alegi ce-ti place, ce arde, ce-ti fura prim planul. Restul duca-se. Cand tragi linia insa, nu esti niciodata la liman, mereu e ceata iar luminita de la capatul tunelului palpaie timid sau se vede intermitent. Frustrarea e cat casa.

Ca sa planifici eficient trebuie sa-ti cunosti businessul, sa stabilesti prioritati, sa aloci inteligent resurse, sa-ti comunici clar, transparent  directia de mers si asteptarile, sa stabilesti etape de follow-up. Nu e chiar pentru cine intreaba.

Fii eficient, nu ocupat

Sa fii ocupat fugind dupa toti iepurii ce-ti  trec prin cadru e la fel de simplu. Ziua trece repede, nu termini nimic, dar ai mereu cate ceva de facut. Raspunzi imediat la mesajele ce vin pe toate mediile de comunicare, vorbești la telefon cu furnizori despre cai verzi pe pereti, asculti niste barfe, te intalnesti, fara agenda, cu oameni care nu au nimic de zis.

Identifica ce conteaza cu adevarat in etapa de dezvoltare a companiei in care esti. Poate e nevoie sa redesenezi procese, sa clarifici roluri organizationale sau sa faci schimbari culturale majore. Sau e suficient sa-ti scoti capul din operational ca sa vezi clar imaginea de ansamblu. Gandeste-te inainte sa actionezi si mai ales nu te ingropa in nimicuri.

Rezolvi obstacolele majore, in loc sa le ocolesti pe termen nedeterminat

Te lovesti periodic de dificultati ce par uriase, imposibil de depasit. Ti-a plecat un om indispensabil, ai pierdut un client important, nu gasesti furnizori pentru un serviciu cheie, nu ajung banii pentru operational si dezvoltare in acelasi timp, inalta poarta stabileste obiective irationale. Te simti depasit. Ti-e teama si sa te gandesti ce urmeaza, darmite sa te apuci de treaba.

Dar daca-ti pasa, vrei sa-ti atingi obiectivele, o sa reusesti sa depasesti frica si sa faci ce trebuie. Nu uita ca amenintarile nu dispar doar pentru ca le ignori, iar din carpeli nu iese niciodata ceva senzational.

Simplifici inteligent, nu sa complici inutil

Mai multe reguli nu inseamna mai mult control. Uneori, cand iti imaginezi ca rezolvi chestiuni importante adaugand o procedura sau un raport, creezi contextul in care mediocritatea, delatiunea, delasarea sau moralitatea indoielnica prolifereaza.

Fa efortul sa identifici drumurile cele mai scurte spre rezultat, cu minimul de hartii atasate, fara pasi laterali, inapoi sau in bucla. Incurajeaza colaborarea, rasplateste performanta, angajamentul și comportamentele dezirabile.

Arunca la gunoi listele interminabile de actiuni care te demoralizeaza pe zi ce trece. Ia o foaie alba si decide ce merita cu adevarat sa faci cu manuta ta, ce merge sa delegi imediat, ce amani si ce anulezi. Ai grija sa nu-ti asumi mai mult decat poti duce si sa nu-ti supraincarci coechipierii.

Urmareste periodic progresele facute, nu te baza pe bunavointa, implicarea sau stiinta celor desemnati sa duca initiative la bun sfarsit. Incurajeaza atingerea obiectivelor, nu recompensa omul ocupat care produce mai nimic in timp ce se plange ca are o viata grea, apasatoare, intunecata.

Schimba-ti atitudinea. Uita-te altfel la sentimentul de urgenta. Apreciaza proactivitatea in gasirea solutiilor eficace, oamenii care vad devreme oportunitatea si o valorifica corect. Nu mai tolera inertia, contemplarea, alergatul dupa himere, lipsa de raspundere sau asumare. Fereste-te de cei care stau mereu in valea plangerii cautand scuze elaborate.

Sau daca nu te aranjeaza nimic din cele mentionate mai sus, intoarce-te linistit pe email, Whats’up, Facebook, Linkedin, Twitter la stins cat mai multe incendii pe secunda. Dar nu te mai intreba de ce nu-ti iese.

Si nu uita, tu decizi cat de productiv vrei sa fii!

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO