Vrei rapoarte corecte? CIEL Romania iti spune cum sa le obtii.

Tot mai multi dintre contabili isi doresc un sistem care sa ii ajute in usurarea activitatii de operare si raportare, care, de cele mai multe ori, le ocupa destul de mult timp. Cum rapoartele au la baza documentele si notele operate, putem spune ca este corecta afirmatia “rapoarte corecte = documente/ note operate corect”.
Daca si tu te confrunti cu astfel de problema, noi, echipa CIEL Romania, ne-am gandit ca ti-ar fi de folos sa cunosti cateva ponturi care sa iti usureze munca, rezolvand, astfel, mult mai repede tot ce tine de activitatea ta.
Cu un volum de munca mai eficientizat, vei avea mai mult timp liber pe care sa il dedici altor lucruri la fel de importante pentru tine. Cum ti se pare?
Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania, iti dezvaluie cele 4 metode de a marca o factura, in mod simplu si rapid, folosind CIEL ERP.

Iata care sunt cele 4 moduri de a avea rapoarte corecte in CIEL ERP

“Stii deja ca in CIEL ERP exista 4 variante de a marca un document de tip factura cu documentul de incasare/plata? O sa ti le prezint acum pe toate, precizand si ce diferente sunt intre ele.

1. Incasarea sau plata document

Se foloseste numai pentru documente, nu si pentru note contabile. Vei gasi acest procedeu pe documentele de Trezorerie (Efecte de incasat/platit; Chitanta; Extras de banca; Registru de casa; Decont trezorerie) in partea de jos dreapta a ferestrei.
Apasand acest buton se va deschide o fereastra in care vei specifica Partenerul si Tipul de document pentru care vrei sa faci marcarea si vei vedea ca in partea de jos vor fi afisate toate facturile care mai au sold nemarcat pentru acel partener si acel tip de document.
Apoi, nu iti mai ramane de facut decat sa bifezi care sunt documentele pe care doresti sa le marchezi si ce suma din soldul total a ramas la fiecare. La salvarea ferestrei se vor completa in documentul de Trezorerie atatea linii in functie de cate documente ai marcat.

2. Incasarea sau plata pe linia de document de Trezorerie

Aceasta metoda presupune completarea de catre utilizator a liniilor cu fiecare document ce se opreste din incasat/platit. Operatiunea o poti folosi numai pe documente, in modulul de Gestiune din CIEL ERP.
Ca sa incasezi sau sa platesti trebuie sa deschizi un document de Trezorerie si apoi sa completezi linie cu linie fiecare plata si incasare, selectand Partenerul, Tipul documentului si suma.
Folosind cele doua variante de mai sus nu vom vedea insa documentele pe care le-am marcat in Meniul Prelucrari>Marcare documente>Demarcare si nici nu il vom putea demarca pentru o rupere rapida a legaturilor, fara devalidarea documentului de Trezorerie.

3. Marcare

Il gasim atat pe documente, cat si pe note contabile, putand marca prin aceasta metoda documente si operatii inregistate prin note contabile folosind Tipurile de inregistrari corecte
Cum functioneaza? Simplu. Pe acelasi document de Trezorerie sau Nota contabila adaugam o linie noua cu Partenerul pentru care vrem sa facem inregistrarea, de data aceasta nu mai specificam documentul pe care il vrem achitat/incasat, ci contul pentru a sti aplicatia ce documente sa ne afiseze cand vom apasa butonul aflat la capatul randului.
Important! Poti muta coloanele in ordinea in care esti tu obisnuit sa lucrezi si sa inregistrezi informatiile. Eu, spre exemplu, mut mereu acest buton dupa coloanele cu incasari si plati, pentru rapiditate.
Cum iti spuneam mai sus, apasand acel buton se va deschide o fereastra cu facturile si notele contabile care mai sunt nemarcate pe acel partener, apoi bifezi ce facturi si ce sume doresti sa incasezi sau sa platesi si apoi salvezi datele. Poti deschide acest buton folosind scurtaturi de pe tastastura.
La salvare, pe documentul de trezorerie se va vedea o singura linie pentru suma totala a facturilor marcate, nu mai multe ca la metodele anterioare.
Pentru mine avantajul maxim pe care il gasesc in folosirea acestei metode este ca pot marca atat documente, cat si note. Mai mult, mi se pare foarte util faptul ca gasesc in meniul Prelucrari>Marcare>Demarcare aceste date pe care le pot sterge legaturile fara sa mai devalidez alte documente.

4. Prelucrari – Marcare

Cand folosesti acest procedeu, alegi Partenerul, Contul si moneda si ti se vor afisa atat documentele, cat si notele contabile nemarcate la momentul inregistrarii incasarii/platii.
Poti face acest lucru fie bifand manual factura/nota cu extrasul/nota pe care le dorim marcate, fie apasand din grid “Marcare automata”. CIEL ERP va marca acele documente sau note contabile de incasare/plata cu cele de intrare/iesire, dupa sume.
Nu uita, insa, ca ai la dispozitie si marcarea automata pe conturi a tuturor partenerilor.
Dupa cum observi, sunt multiple posibilitati prin care putem marca/lega documentele si notele in CIEL ERP, chiar pe acelasi document.
Eu, personal, le folosesc combinate in functie de tipul documentului si in functie de ce operatiuni fac. “
Tu pe care dintre aceste metode o alegi? Nu uita, pentru a afla cele mai noi informatii din domeniul financiar urmareste-ne si pe pagina de Facebook CIEL Romania.


Autor : Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania