Provocari ale recrutarii de specialisti IT

5 februarie 2020

Recrutarea in domeniul tehnologic reprezinta una dintre cele mai mari provocari pe care o poate intalni un recruiter in parcursul sau profesional. Cu cat domeniile pentru care a recrutat sunt mai variate, cu atat mai provocator i se va parea sa gaseasca specialisti IT. Evident, dificultatile vin de la disponibiliatea limitata a resurselor pe piata muncii in general, dar mai ales raportat la cererea care a tot crescut anual, mai ales in orasele mari din Romania.

Cu toate acestea, exista o veste buna: un sondaj efectuat de catre  Stack Overflow, releva faptul ca, desi doar 16% dintre dezvoltatorii din intreaga lume isi cauta un job in mod activ, totusi peste 75% dintre dezvoltatori sunt interesati de  noi oportunitati.

Cum ajungem la ei?

            In mod evident, utilizarea metodelor clasice de recrutare nu este eficienta, cererea e mai mare decat oferta de munca. Profesionistii in IT vad aceleasi anunturi de angajare, aceleasi descrieri ale beneficiilor de cateva ori pe zi. Prin urmare, modul in care ii atragem, prin sublinierea unor beneficii specifice, poate face realmente diferenta.

            Trebuie sa cunoastem dorintele si  nevoile lor, ce ii motiveaza si la ce sunt sensibili. De departe, printre factorii care le starnesc interesul, se numara:

Partea financiara nu reprezinta un factor decisiv in luarea deciziei de a schimba locul de munca, asa  cum nu reprezinta nici un motiv pentru care ar ramane la angajatorul actual.

Unde ii gasim?

Cei mai multi dintre programatori sunt candidati pasivi, nu acceseaza platforme de recrutare cum e Linkedin si nici site-urile companiilor in gasirea unor oportunitati de angajare, cum sunt bestjobs sau ejobs.

Ii putem gasi, in schimb, in comunitatile tehnice create special pentru ei: in grupuri de pe platformele de social media, la evenimente organizate pentru reunirea specialistilor in IT, in general, in comunitati in care ei au posibilitatea de a se intalni, conecta, impartasi expriente si invata unii de la altii.

Cum le captam atentia?

Dezvaluirea mediului de lucru si a culturii organizationale, prin publicarea de imagini sau videoclipuri de la diferite evenimente organizate in companie, poate fi o alternativa de a le atrage atentia. Acest lucru te poate ajuta sa iti imaginezi locul, echipa si sa estimezi corect daca te poti identifica cu organizatia si valorile ei.

Distribuirea unor povesti de succes: membrii echipei pot istorisi cele mai mari provocari pe care le-au expermimentat si felul in care le-au abordat, sau cum s-au distrat rezolvandu-le. In felul acesta, viitorii candidati vor fi mai inclinati sa aplice. Dincolo de task-uri si beneficii clasice, vor putea sa vada si sa aprecieze resursele pe care compania le investeste in cresterea profesionala a angajatilor. Fapt ce ar putea sa conteze semnificativ mai mult decat pachetul salarial, prestigiul sau dimensiunea organizatiei.

Abordarea specialistilor din domeniul IT este un proces care pune destula presiune pe umerii recruiterilor. Notabil e faptul ca abordarea trebuie sa fie diferita, adaptata acestui segment profesional si ajustata permanent in functie de dinamica pietei.

Recruiterii de IT trebuie sa fie creativi si empatici si ce e important de inteles despre developer e ca ei nu solicita un loc de munca, ci cauta un proiect. De aceea, proiectul si cat aport ar avea ei in el conteazaz atat de mult.

Cum ii facem fericiti la job?

Desi programarea e o munca foarte creativa, am observat ca e eficient in comunicare sa expunem obiectiv proiectele pe care compania le deruleaza, sa le descriem corect atributiile, sa fim interesati de ceea  ce sunt ei cu adevarat, de realizarile lor, de planurile pe care le au in cariera, sa incercam sa-I cunoastem dincolo de aparente si de formalitati.

Fara indoiala, oamenii fac diferenta intr-o companie. Orice organizatie este la fel de buna precum angajatii pe care ii are, precum talentele pe care le aduce si reuseste sa le pastreze. Iar pentru asta, dincolo de competentele tehnice, dincolo de denumirea pozitiei, dincolo de rol, se afla Omul, se afla personalitatea acestuia care trebuie sa fie neaparat in acord  cu viziunea si cultura organizatiei. Pentru confort de ambele parti si rezultate pe termen lung 😊.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO